2018 m. gegužės 3 d., ketvirtadienis

Granulių slėpiniai 3




Šį įrašą pavadinsime "Granulių slėpiniai 3", pirmą ir antrą dalį esate jau skaitę, o užvirusias diskusijas atsimenate iki šiol: lankomumas mušė rekordus, komentarų kiekiai taip pat, sulaukėme net atvirų kaltinimų, kad turime pogrindinę granulių gamyklą, ar slėptuvę kur, belaukdami neprašytų svečių iš rytų nuslepiame nuo skaitovų granules.

Ką gi mielieji, šis sezonas toks pats melagingai apgaulingas. Sezono pradžioje pirkome standartines 3 tonas granulių, šiai dienai dar liko apie pusę tonos. Šildymo sezoną pradėję rugsėjo mėn., iki šiol jo dar nesame pilnai užbaigę, katilas veikia po kelias valandas per dieną ruošdamas šiltą vandenį ir naikindamas paskutines granules. Rezultatai tradiciniai 2,5 tonos granulių. Tik tas šildymo sezonas toks labai jau ištemptas. Granules pirkome labai gera kaina 140 e. tona, tad sezono šildymo kaina išties nedidelė.  Neramina, kad bent dabar tas pats pardavėjas nori 180 e. už toną. Greičiausiai  teks palaukti dar keletą savaičių, kainos turėtų kristi.

GRANULIŲ LIKO, draugai  blogeriai iš http://irnamas.blogspot.lt/ svečiavosi pas mus, taip pat ieškojo, bet nerado.  Kas netikite klauskite :) 


Šildymo sezono įkarštyje pagaliau paleidome rekuperacinę vėdinimo sistemą, apie kurią jau esame rašę. Tad žiemą langų atidaryti beveik neteko :) šviežas oras namie visada, sistema veikia 50 proc. pajėgumu. Šiandien jau beveik laikas keisti filtrus. 

Ir toks nelabai malonus dalykas, su kuom kiti tikimės nesusidurs, arba apsidraus iš karto. Paryčiais, užsikūrus katilui, pradeda "žviegti" priešgaisrinė signalizacija.  Nubėgus į katilinę matau, kad dūmtraukis  "iššovė" iš kamino. Kaltas matyt slėgis ir kūrimosi metu susiformavusios dujos. Juolabiau ir pats dumtraukis gana nemažas. Tačiau, meistras montavęs katilą ir gavęs už tai pinigus, galėjo numatyti, kad tokiam dūmtraukiui reikalingi papildomi tvirtinimai (apkabos). Už tai jam rašau rieeeeeeeeeeeebų minusą. 2 apkabas pasigaminau ir sumontavau per 20 min.

Telieka retorinis klausimas kas būtų jeigu būtų ?

O tiksliau nebūtų priešgaisrinės signalizacijos ? Nebūtume buvę namuose ?
 

Saugumas, saugumas ir dar kartą saugumas, bei signalizacija ir sveikas protas :)  
Katilinėje apsigyveno didelis gesintuvas, kurio tikimės naudoti neprireiks.
Praeitų metų tikslų įgyvendinti nepavyko, kamino stogeliai užsakyti, tad artimiausiu metu teks nenorom karstytis stogais. Sienos pradėtos glaistyti, bet matyt palauks tamsių žiemos vakarų :)

47 komentarai:

  1. Vėl šlykštus melas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1111!11!1!!!!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O jei rimtai, man įdomu kaip rekuperatorius sąveikauja su gkk. Pas jus katilo veikimas pagal valandas ar pagal temp. daviklį? Ar pastebėjot darbo režimo pakitimų ar sąnaudų pokyčių?

      Panaikinti
    2. Laukiu jūsų gėdingai/melagingų skaičių :)

      Sąveikauja gerai, dirba katilas pas mus pagal nustatytą laiką (kelios valandos ryte maksimaliu pajėgumu, kelios valandos vakare), vienintelis to minusas žiema jaučiasi atvėsusios grindys,

      Panaikinti
    3. Atvėsusių grindų problema kamuoja nepriklausomai nuo šildymo būdo. Šildomės dujomis, pasiekus užduotą vidaus temperatūra katilas išsijungia ir jei namas nekiauras ir nešvilpauja vėjai temperatura nekrinta, ko pasekoje, katilas nedirba ilgesni tarpą ir basomis vaikščiojant plytelėmis jaučiamos diskomfortas - vėsios grindys.

      Panaikinti
    4. Daug kur rašiau, bet pasikartoti nesunku.

      Mano gėdingi ir melagingi skaičiai yra 2,2t granulių šį sezoną. Deja, kad ir kiek sau ir kitiems žadėjau, sezoną ir vėl sutikau nesutvarkęs vėjų antrame aukšte. Tai padariau tik sezono gale, kas leido šildymą pilnai išjungti jau balandžio pradžioje. Kitą sezoną realiai tikiuosi ~1,8t ar mažiau sudeginti.

      ~115kv.m. ~300 kubų, 15cm eps ant sienų, 15cm eps grindyse, lubose dar vis tik 20cm vatos tarp gegnių, pamatas iš išorės neapšiltintas vis dar, tik iš vidaus ir apačios po 10cm eps.

      Antro aukšto užsandarinimas tik dar kartą įrodė, kad be rekuperatoriaus sunkiai gyvensim. Kol kas darinėjam langus, bet poros metų bėgy tikiuosi pasistatyt rekupą. Temperatūra dabar palaikoma pagal vidinį temp. daviklį, tai įdomu kaip katilas dirbs, kai į namą bus nuolat paduodamas vėsesnis oras.

      Panaikinti
    5. To gnamai:
      Paduokite žemesne termofikato temperatūrą į grindis. Bus mažesnis šilumos atidavimas ir ilgiau cirkuliuos vandenį, kad pasiekti kambary užduotą oro temperatūrą. Tuo labiau jei pas Jus kondensacinis katilas.

      Panaikinti
    6. Reikės pamėgint pažaist su padavimo temp. Pakolkas kažko stebuklingo neradau, išskyrus tai, kad dabar namie palaikau 23-23,5 (buvo 22-22,5) ir grindys neatšąla, ko gero dėl to kad dažniau įsijungia katilas. Sąnaudos kažkiek didesnės (sunku palyginti, nebent su pernai metu to mėnesio rezultatais), bet komfortas iškart jaučiasi kai grindys malonios temp. Žmona patenkinta - o tai svarbiausia :)

      Panaikinti
  2. Buvom. Matėm. Nusižiūrėjom. Nusikopijavom. Ir pasistatėm dar kiek didesnę slėptuvę granulėm. Mes baigėm tik pirmąjį šildymo sezoną, kaip gyvename name. :) rezultatai džiugina.

    AtsakytiPanaikinti
  3. :) Na, giriantis tokiais eurų "sutaupymais" akcentuojant granulinį šildymą kaip kažkokį techninį stebuklą - atrodote kaip idiotas šiuolaikinių šilumos siurblių (pvz. oras-vanduo) kontekste. Tiek įrengimo išlaidom, tiek šildymo kaštais.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Svarbu džiaugtis tuo ką pats turi ;) o ne tai ką kaimynas turi ;) džiaugiamies turėdami B namus... kai kiti siekia užsibrėžto A+... :)

      Panaikinti
    2. Sveikinimai anonimams, kurie dar nėra išmokę komentavimo kultūros, nes įprastai komentuoja delfi portalą.
      Jei anonimas nori konstruktyviai diskutuoti, visada prašom, jei "idiotintis" tada pas mus griežtas rytietiškas totalitarizmas ir žodžio laisvės ribojimas.

      Panaikinti
    3. Bet kaip gražiai pasimato žinių/kultūros skirtumai tarp delfio kontingento ir tų, kurie seka blog'us individualiai ar per estatytojus. Ir kaip taisyklė kuo mažiau supratimo bei kultūros, tuo daugiau noro pasirodyti.

      Panaikinti
    4. Kas be ko Gediminai, o kas svarbiausia komentuojantis anonimas komentuoja čia jau kelintus metus iš eilės ir atstovauja vienai įmonei, kuri prekiauja katilas ir šilumos siurbliais, kokia įmonė, toks ir kultūros lygis :) Kelintus metus matau tą patį IP adresą, vieną dieną matyt teks padaryt atskirą įrašą ir paviešinti viską :)

      Panaikinti
    5. Garantuoju, kad pas juos ofise kiekvienais metais kalendoriuje pažymėtas poros savaičių langas, per kurį turėtų išeiti naujas IK Namų įrašas apie sąnaudas :D

      Šiaip tam tikra prasme gaila žmonių, kai vienintelis būdas parduoti savo produktą yra... toks :) Tikriausiai tas produktas nėra labai geras, jei pasirenkama taktika menkinti kitus, bet ne pasakoti apie savus privalumus realiais skaičiais, pavadinimais ir pavyzdžiais ir, svarbiausia, tam skirtose vietose.

      Panaikinti
  4. Smagu girdėti, kad taip puikiai sekasi šildytis granulėmis. Mes taip pat nusipirkom granulinį katilą :). Kitais metais ir mes pasisakysim kaip sekėsi.
    Anonimui galiu pasakyti tik vieną: kad neišprusėlis-mažvaikis( jeigu sukebi idiotais vadinti kitus žmones) ir savo nuomone gali sau pasilaikyt.



    AtsakytiPanaikinti
  5. Nu nu.. pirmas cezonas... 9 tonos.... taip... nemokejom gal nustatyti is karto tai praradom daug granuliu is rudens nes pavede firma mb vladingsta kuri dejo visa sistema ir katila.. namas senas.. taip... gyvenim prie 19 pirmam aukste ir 23 antram... namas 100 kvafratu murinukas 40 metu.... dabar jokiu budu nedeciau granulinio bet atgal nesizvalgysiu ... siandien 10 tonu nusipirkom vel granuliu... na renovuojam stoga.. apsiltinom pastoge...beja katilas nebuvo isjungiamas ryte vajare.. jis ejo pastoviai isjungdavau tik pries valyma kas 2 savaites mazdaug... ir vel jis pats uzsidegdavo ijungus elektra...3 tonos???? Na sveikinu bet kazkaip nesitiki.. na gal bet...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip ir pati rašėte namas senas, kiauras, nešiltintas, su katilu matyt pardavėjai irgi pardavė bet ką. Rezultatus matome, aišku viską galima kooreguoti, pradžiai kaip ir minėjote stogo ar perdangos šiltinimas.

      Panaikinti
    2. Kur jūs lygiuojatės su neapšiltintu namu su naujos statybos namu :) Katilas blogas :).

      Žinot, galiu parduoti savo elektrinį vėjelį, dabar nenaudoju. Jis mano name visą žiemą 20°C temperatūrą palaikė ir per visą žiemą prisuko tik 400€. Norit?

      Panaikinti
  6. Kaip ir pernai- tikiu, kad normaliai nureguliavus katilą ir su šilumos davikliais galima įtilpti į 3 tonas. Mes 125 kv.m. oficialų arba apie 140 grindų plotą šildėme su apytiksliai 3,5 - 3,7 tonos. Pirkome 4 t ir dar kažkiek liko. O šilumos daviklius tik sausio mėn įsirengėme- būtume dar sutaupę. Plius langai mūsų galimas šalčio tiltas ir varstome nuolat duris iš kambario į terasą išleisdami ir įleis damų šunis

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O katilas koks pas Jus ? Į tuos šilumos daviklius aš truputį skeptiškai žiūriu, stovi vienas namie, ir to pačio per akis.

      Panaikinti
    2. Katilas- Kostrzewa Twin bio; sienos - 15 cm, stogas - 20 cm vatos, langai- Gealan, 74 mm, 6 kameros, 2 stiklai. 2 langai po 6 kv.m. yra į pietus- saulėtą, kad ir labai šaltą dieną tikrai nemažai padeda šildymui. Pats namas- senas rąstinis.

      Daviklis mums lyg ir pasiteisino - tomis dienomis, kai namuose “įdarbinta ir saulė” greičiau sureaguoja ir išsijungia katilas. Pernai būdavo tokių dienų, kai lauke -20, kambary +26 ir atidaryti langai. Šiais metais po daviklio įrengimo lyg ir mažesni temperatūrų svyravimai.

      Panaikinti
    3. Manau visai normalios tos sąnaudos, aišku 26 namie neturėtų būti, nebent labai mėgstate tokią šilumą, mums optimaliausia 21-23 laipsniai :)

      Panaikinti
  7. Oras vanduo mano atveju visiškai netinka. Beveik 700kūbų namą elektra šildyti? Ir taip visi buitiniai prietaisai,rekupas, boileris plius gręžinys, lauko apšvietimas ir visą kitą vien ant elektros, apskritai viskas!!! .Gal elektra pigi norite pasakyti? Dingus elektrai žiemą man generatorius mano katilą patemps, o jau jūsų orą-vandenį nelabai. Mažam namukui gal ir tinka jūsų oras-vsnduo, bei kai šeima maža ir būnant namie tik savaitgali ir vakare po darbų, tai tada jūsų viso namo išlaikymas elektra jums gal ir pigiai atsieina. Kiekvienam savo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nu nesąmones kalbat nors tu ką. Čia ir esmė, kad siurbliui oras-vanduo elektros reikia nedaug, jei nekrenta lauke žemiau -15 (o krenta gal savaitę per sezoną max.). Tas tavo granulinis lygiai taippat priklausomas nuo elektros, norit apsisaugot nuo šalčio elektros dingimui ilgam laikui spego metu? Matau vienintelę alternatyvą - židinys su ortakiais natūralios cirkuliacijos po kitus kambarius. Su generatorium tik žaidimas - ar kada bandėt jį jungti? Jei kalba eina apie benzininį ar dyzelinį generatorių -cirkuliaciniai siurbliai nedirbs, per daug kintama srovė - reikia papildomas rėles statyt, kurių greičiausiai pas jus nėra.

      Panaikinti
    2. dar nepaminejau - šeima 4 asmenų, namas didelis pakankamai, sildomo 140 kv., sezonas kainavo ~300 eur. Plius - jokių kaminų, jokių tąsymosi su granulių maišais (autorius rašo kaip kažkokias slėpynes su tais maišais žaidžia, nesupratau kodėl - matyt kažkokia iškrypimo forma), jokių ieškojimų kur pigiau ir jokių sandėliavimų. Jums dar reikia argumentų kas pigiau ir komfortiškiau? Manim galit netikėti, nuvažiuokit pasieiškoję kas turi, paklausinėkit, pamatysit realius pavyzdžius. Dabar vieną pagyrūną užmatėt ir priėmėt jo sistemą kaip panacėją. Reikia žvelgti plačiau. Nustebsit, kaip liaudyje apibūdinamas "labai brangus šildymo metodas" pasirodo esąs vos ne pigiausias.

      Panaikinti
    3. O čia jau vėjus rašote, tokio ploto ir energetinio naudingumo namo už tiek šildyti yra neįmanoma elektra, nebent temperatūra palaikote 18 laipsnių ir skaitote, jog tai yra šilta :)

      Panaikinti
    4. Ne elektra, o šilumos siurbliu oras-vanduo. Kaip supratau apie tokį neteko girdėt - todėl geriau ir nerašykite. Kuom jis skiriasi nuo šildymo elektra? Pateikiu pavyzdį. Lauke esant nulinei temperatūrai, COP'as pasiekiamas maždaug 1:4 - 1:5. T.y. 4 ar net 5 kartus mažesnes elektros sąnaudos, jeigu šildytis vien elektra. Pilna iūnformacijos , pilna pavyzdžių, tik pasidomėkit plačiau. Kas pabandė - į granulinį šildymo būdą žiūri kaip į brangiai kainavusią klaidą.

      Panaikinti
    5. Anonimai, kokio galingumo pas jus šilumos siurblys?

      Panaikinti
    6. Šilumos siurblys ant oro veikia ? ar nuosavą elektrinę turite ?

      Panaikinti
    7. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    8. Anonime turiu geoterminį ir patikėk žinau ką sakau. Granuliniam galima ir akumuliatorių pastatyti ir visai nebrangiai, nereikia jokio generatoriaus. Pastatykit akumuliatorių savo šilumos siurbliui, kad bent parą pratemptų. Taip žinau kad galima, jūs man tik tokio akumuliatoriaus kainą parašykit. 8000€? 16000€? Patikslinkit.

      Panaikinti
  8. Na,
    dėl oras vanduo pliusų tai aišku, jog komforto prideda, bet dėl pigumo tai dar klausimas: - siurblys vandenį pašildo iki kiek?
    - ar numatėte, kad per 25m (tikėkime kad per tiek laiko atsipirktų įrengimo papildoma suma) jam reikės privalomos techninės priežiūros, nes siurblys bus visiškai susidėvėjęs nuo darbo ciklų (A-namas po 2 sezonų privalėjo keisti savo gruntinio siurblį).
    - nutolusiose vietovėse elektros tiekimo patikimumas yra žemos klasės, ir elektros tiekimas gali būti atnaujintas kad ir po paros. tokiu atveju arba privalomas atsarginis pašildymas, arba namas privalo būti naujos statybos su didele inertine mase.

    juokai juokais, bet nereikia iškart peikti kitų sprendimų, jei net nenori įsivaizduoti priežasčių, dėl kurių tie sprendimai priimami.
    aš asmeniškai irgi už siurblį, bet be kamino neapsieisiu, bent jau metalinį tikrai teks įdėti. dabar metalinį patikrinsiu su pirtele, jei pasiteisins, tai bus įdėtas ir name toks.

    p.s. dėl anonimo - man pvz turinčiam kelis google paskyras neleidžia pasirinkti norimos.

    AtsakytiPanaikinti
  9. tai tą ir sakau, kad įrengimas dabar bekainuoja neką daugiau už granulinį. Tą ir akcentuoju, kad įrengimo kaštai - nebe priežastis, atbaidanti nuo šio sprendimo.
    25 metai atsipirkimo lyginant prieš granulinį??? Ar bent pasidomėjote dabartinėm šilumos siurblių kainom? Jūs pateiknėjate pavyzdžius, kurie galiojo prieš 5 metus. Dabar situacija visiškai kitokia.Oras vanduo siurblys - pagal deklaracijas veikia 15-20 metų be problemų. Čia išgirtas granulinis katilas tiek tikrai netemps.
    Dėl kamino - čia jau jūsų niuansai, šilumos siurbliai jo nereikalauja.

    AtsakytiPanaikinti
  10. IK namai granulinis ~3000.
    jūsų oras-vanduo ~6000. skirtumas 3000eur.
    kasmetinės išlaidos 420 vs 300. skirtumas 120/metus.
    3000/120 = 25m.
    faktai kaip blynai :) gero siurblio pigiau negautum nei prieš penkis metus. gal yra pigesnių, bet jų cop krenta, o patikimumas atsirūgs po 10m..
    abu, tiek siurblį, tiek ir granulinį teks remontuoti pilnai po 25m., bet remonto kaina skirsis.
    25m atsiperkamumas kiekvienam ekonomistui aiškus tuo, kad jokio čia taupymo nėra - pinigai nuvertėja greičiau :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. uŽ 3000eur pasiimat tokį SS http://www.cosmogas.com/en-gb/variante/air-conditioning/ecotwin-9-kw

      Panaikinti
  11. Pasakoriau. Va geras siurblys be boilerio Daikin ERLQ011CV3-EHBH11CB3V - 4.050,00 € . Tokio galingumo kaip autoriau namui - per akis. Dar meteliai ir jie kainuos pigiau uz tuos granulinius atgyvenas katilus. O jūs galėsit toliau "žaist su granulių maišais slėpyniu", kai normalūs žmonės jau senai bus pamiršę ką reiškia eiti į katilinę ir tąsytis su maišais.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Kaip anonimas Šilumos siurblio anonimui

    1. Baikit bijoti Jūs tų kaminų, tai tiesiog vamzdis, o jo kaina kokie iki 500Eur
    2. Jums gerai su šs? valio! sėdit šiltai, leidžiat 300Eur sezonui ir džiaukitės
    3. Kiek Jūsų įranga tarnaus, žino tik gamintojas, nes gamintojai skaičiuoja tarnavimo laikus (neoficialiai)
    4. Ką Jūs šildot ir iki kiek šildot, žinote tik Jūs pats, todėl nelabai reikia lygintis išlaidas
    5. Normalus (pasikartosiu NORMALUS) šs kainuoja tikrai daugiau už granulinį kokiais 2000Eur
    6. Įrengimas šs irgi 'ne kapeikos' kalbant apie paleidimą su freoninėmis dalimis, pastatymais išorinio bloko ant 'kojyčių', 'vonelių kondensato subėgimams' freono užpildymais ir nuorinimais. Mažiausia tokia išorinio bloko kaina paprastai yra >400Eur
    Žiūrėkit - kamino kainą pavijome. Kai keisit šs tai vėl reikės iš naujo 'kaminą' montuotis, o čia stovės
    7. Granulių tąsymas ir pelenų sėmimas - atsisėskite, užsidėkite akinius ir paskaitykite. Granulių maišas sveria 15kg, neatsitiktinai, o tam, kad ir moterys (nediskriminuojant), galėtų jį pakelti. Taigi, jeigu per savaitę šešis kartus į viršų pakeliam 15kg maišą, tai nei organizmas tai pajaučia, nei kažkoks darbas čia įvyksta.
    Pelenų išnešimas - granulių peleningumas yra apie 0.7%. Išverčiu į žmonių kalbą - sudeginus 1000kg medienos granulių gauname nuo 5 iki 7 kg pelenų - suprantate koks tai mažas kiekis ir kaip 'dažnai' reikia valyti pelenus?
    8. Granulinio katilo 'tempimo' laikas. Dauguma gamintojų skaičiuoja 'tempimo' laiką virš 10 metų, bet nepaslaptis, jog šiandien dienai yra daug senesnių ir dar veikiančių - pažiūrėkite skelbimuose, kur veža iš skandinavų naudotus. Bėda tik ta, kad kaip ir Jūsų šilumos siurblys jie technologiškai sensta ir darosi nepatrauklūs (kai ir su telefonais), todėl keičiami (kaip ir šs) dažniau

    Mano patarimas šilumos siurblio anonimui - už tai ką sutaupėt (anot Jūsų) nusipirkite raminamųjų, o tai ką sutaupėte (laikas prie produkto, nors nelabai jo čia ir yra) - nueikite į sporto klubą ir pasportuokite - duokite smegenims oro ir galbūt nebūsite toks piktas ir kaminas taip nenervins (nebent turite vyriškų problemų ir stovintis kaminas Jus labai erzina) :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kada skaiciuojate irengima, pripliusuokite kamina, boileri, siurblius issipletimo inda, pati katila... Tai ir buvo mano apsisprendimas statytis silumos siurbli. Galutine kaina gavosi labai panasi. P.s. man jo irengimas visiskai nieko nekainavo, nes issiderejau.

      Panaikinti
    2. Dar įvertinkite vietą reikalingą sandeliuoti granulėm .

      Panaikinti
  13. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ką jūs čia matuojates, pas kiekvieną namas labai individualus .Sandarumas,kailiniai,langai ir durys savo lemia, išplanavimas ir orentacija pagal šalis. Bei kodėl jūs kvadratais skaičiuojat visi? Šildot kūbatūrą gi, tad imkit savo lubų aukštį ir kv ir skaičiuokit. Man asmeniškai namas turi būti namu, o ne butu, manęs lubos 2.50 neimponuoja, labai džiaugiuosi kad spėjom į A klasės karusėlę, galiu ir židinį turėti ir kambariuose 3m lubas o svetainėje ir 6m ir granulinį katilą statytis, vienu žodžiu kaip noriu taip ir gyvenu. O 2021 namas be kaminų ir pririštas prie n suvaržymų būt, kailinių storis neišpasakytas, dėl šildymo pasirinkimas tavo suvaržomas, jokios laisvės.

      Panaikinti
    2. Lidijai

      A+ klasei tinka ir granulinis, nes yra atsinaujinantis energijos šaltinis
      su krosnele viduje kiek sunkiau, bet yra ir A+ klasei skirtų:
      http://www.mcz.it/en/products/pellet-stoves/doc/

      Panaikinti
    3. To @ Anonimiškas2018 m. gegužės 4 d. 12:21
      Paliuk ,
      Viskas gerai ,kad atsinaujinantis e.šaltinis (niekas to ir neneigia) .Bet ką daryti mažo energetinio poreikio namui kurio savininkas ,žūt būt nori ,,kūrentis'' :)ir žaisti loterijoje ,kuriam prie -25lC reikia iki 3kW galios prietaiso ? Siūlote ,,katilinę su barškučiais'' viduryje salono ?

      Panaikinti
  14. Čia visi ginčijasi dėl Oras-Vanduo vs. Granulinis šildymas.. Kiekvienas pasirenka kas jam labiau patinka įsivertinęs privalumus ir trūkumus - kas vienas trūkumas, kitam, galbūt, privalumas ir atvirkščiai. Finansiniu požiūriu vienintelis trūkumas tai priklausomybė nuo granulių rinkos kainos, nors mačiau, kad pradėjo jau ir iš Baltarusijos importuoti - tipo pigiau...

    AtsakytiPanaikinti
  15. KAd toks priklausomybės nelabai kaip ir yra :) nuo elektros juk irgi esame visi priklausomi, net derėtis negalime kokia kaina pirkti, kai su granulėmis lieka derybos :) tad.....visi pasirinkimai geriausiai, jei jis geriausias šeimininkui.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na elektros pasigaminti pačiam yra šiek tiek paprasčiau/pigiau, nei pasigaminti granulių :) Žinoma, nesidomėjau kiek kainuotų aparatas granulėms gaminti, bet įtariu, kad brangiau, nei saulės elektrinė kokių 5kw.

      Bet iš esmės jūs teisus - geriausias pasirinkimas yra tas, kuris yra geriausias šeimininkui :)

      Panaikinti