2014 m. balandžio 10 d., ketvirtadienis

Elektros įvadas - labai ilgai lauktas:)

 Dar tada, kai tik pačius pirmus kartus pradėjom svarstyti apie kėlimąsi į vienkiemį, mums labai atrodė sudėtinga bus su elektra. Negalėtume pasakyti, kai tai buvo blogiausias etapas vis tik. Turbūt padėjo daug aplinkybių: geranoriški kaimynai, kurie leido per juos kastis laidus ir nepaprašė nė cento, daug skambučių visiems atsakingiems, šiokios tokios nedidelės pažintys. Apseita be kyšių:) Taigi galima sakyti per gerą pusmetį nuo projekto pradžios iki skaitliukų įvedimo - turim elektrą!!! Simboliškai trūksta lemputės, bet čia jau bus kitas etapas, po laidų išvedžiojimų (na apie tai kituose įrašuose po atliktų darbų).


1. etapas - atkeliavo stulpai. Nesuprantam, kam jie tokie dideli.
 


Taigi o dabar trumpai (na trumpai mums nelabai gaunas) apie tą mūsų elektrą:
Elektra mums atvesta nuo aukštos įtampos pastotės, viso apie 800 m., gal net kiek daugiau.
 Kadangi valstybė nemažą dalį finansuoja elektros įvedimo, tai už šitą "trumpą" atstumą mums teko sumokėti apie 12 000 Lt plius projektavimas, topo nuotraukos elektrai, servitutų leidimai apie 2500 Lt. Taigi brangus malonumas mums gavosi ta elektra... Topo nuotrauką darė du kartus per mūsų projektuotojo žioplumą, bet kaip visada kaltų nėra, ir pats moki už kitų klaidas. 
Mums pastatyta el. pastotė ir turėsim 29 kw. Buvom svarstę galimybę išsiimti visą galingumą, kad paskui nereikėtų nemokamai dalintis elektra su nežinia kuo, juk patys tiek investavom. Bet mums pasakyta, jog daugiau nei 29 kw jau yra pramoniniam naudojimuisi ir tektų mokėti papildomus abonementinius mokesčius. Taigi šitos minties greičiausiai atsisakysim, o juk ir to galingumo mums per akis:)

dalis elektros "ėjo" per mišką, viskas buvo po žeme va tokiuose vamzdukuose


Ir dar vienas keblumas, su kuriuo susidūrėm: pastotę pastatė ne sklypo ribose. Na pritrūko visai ne daug, bet vis tiek... Mes kiek domėjomės, tai pastotė turi būti mūsų sklypo ribose, maža kada norėtume parduoti šalia esančią žemę. Bet šitas reikalas, vargais negalais po daugybės skambučių irgi buvo sutvarkytas - pakėlė arčiau.

Sklypo riba ir ne vietoje dėžutė, kurią vėliau patraukė






Nuo pastotės iki namo pasjungtas jau laidas (nuotraukose matomas tik griovys, kurį tėtis iškasė) aliuminis 5x25. Laidas įkištas į apsauginį 50 cm vamzdį. Atsisakėm varinio laido, nes kiek su visais tarėmės priėjome nuomonės, kad geriau investuoti papildomai į vamzduką, nei keliskart brangiau sumokėti už varinį vamzdį.




 Turim dar tokią baimę dėl drenažo, nes patys tai nematėm, sutvarkė jį ar ne. Nes kasama buvo per ūkininko dirbamą lauką, kuris ištisai numelioruotas. Drenažinių vamzdukų sulaužytų mėtėsi, bet ar sutvarkė, kaip ten bepatikrinsi.

Ten už miško ta mūsų kaimynė, o va čia jau per mūsų drenuojamą lauką visur pakastas el. kabelis.
Tas pats laukas iš kaimynės pusės žiūrint, po kojom jau sudėtas kabelis:)


Į tokius vamzdžius dėjo kabelį.





Kaimyno keliukas 1
Kalbant dar apie kaimynus, per kuriuos mums kasė laidus, tai jiems nelabai pasisekė. Firma, laimėjusi konkursą atlikti mūsų elektros įvedimo darbus, labai skubėjo juos atlikti kuo greičiau ir puolė tą daryti vos ištirpus sniegui. Va tada ir prasidėjo... Kelias jų buvo subjaurotas, kaimynė skambindavo nuo ankstyvo ryto ir teko tarpininkauti, kad visiems būtų gerai. Kompromisas rastas: firma raštu įsipareigojo sutvarkyti kelią. Labai tikimės, jog įvykdys savo pažadus ir kaimynė (nors ir už 1 km beveik), nebūtų pikta ant mūsų.



kaimyno keliukas 2


Taigi viską sutrumpinus (nes patys daug kur skambinėjom ir nežinojom nuo ko pradėt, gal bus kam naudinga), ką reikia padaryti norint įsivesti elektrą į ūkininko sodybvietę:
  1. Kreiptis į Lesto, išsiimti technines sąlygas.
  2. Servitutų leidimai (reik ieškoti kaimynų, kas leis prasikasti laidus).
  3. Topo nuotrauka apimanti visą teritoriją iš kur ir į kur bus vedama elektra.
  4. Elektros projektas (įprastai nemokamas, bet ūkininkams kainuoja nemažai)
  5. Dokumentų pridavimas į Lesto, sutarties pasirašymas ir apmokėjimas (Tada Lesto skelbia konkursą ir per 250 dienų po konkurso laimėtojo išaiškinimo turi būti įvesta elektra, mums tą padarė per porą mėnesių).
  6. Po darbų atlikimo pasirašomas darbų atlikimo aktas (čia pasirašo rangovas su Lesto).
  7. Tiesiamas įvadas į namą ir montuojama statybinė dėžutė.
  8. Atliekami varžų matavimo darbai (atlieka elektrikas, kuris turi sertifikatą tokiam darbui).
  9. Popieriukai keliauja į Valstybinę energetikos inspekciją (VEI), sumokamas 56 Lt mokestis.
  10. VEI pažymą pateikia Lesto, jie patikrina ir patvirtina sutartį. 
  11. Pasirašoma sutartis su Lesto dėl elektros pirkimo, įmontuojami skaitliukai (pas mus dviejų tarifų) ir vuoliaaaa - tebūnie šviesa:).




24 komentarai:

  1. Dėl varinio / aliuminio kabelio pasirinkimo: pasirinkimas neturėtų būti susijęs su tuo, ar kabelį dėjote ar nedėjote į apsauginį vamzdį. Variniai kabeliai gali būti dedami tiesiai į gruntą (pvz. CYKY) be apsaugos. Aliuminis pats kabelis tiesiog užima daugiau vietos (nes reikia didesnio skersmens metalo) ir berods didesni energijos nuostoliai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. tiek vienas, tiek kitas kabelis yra papildomai izoliuotas ir gali būti naudojamas po žeme, aliuminis 5x25 kaina gavosi 1 m. apie 9 lt, varinis 5x16 kaina 25 lt su nuolaida :) tad pasirinkimą lėmė grynai finansiniai dalykai, juolabiau, kad ir kabelio reikėjo arti 60 metrų

    AtsakytiPanaikinti
  3. ar čia dėl kabelio ilgumo tokio didelio skerspjūvio reikėjo dėti?
    Pas mane ~35 metrai, CYKY 5*6, jo kaina irgi apie 8-9 Lt buvo.

    AtsakytiPanaikinti
  4. spėju jums išduoda elektros galia ženkliai mažesnė- 10 kw?

    mes kadangi esame tikri būsimi kaimiečiai gavome net 29 kw :) todėl ir dėjome galingesnį kabelį, atstumas taip pat didesnis nei pas jus, o per jį susidaro nuostoliai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ka veikti su 29 kw, niekaip galva neisnesa? Su 10 jau nezinociau ka daryti..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. as uzsisakiau kol kas tik 7kW, bet galima visuomet pasididinti, ir pasididinimas galios berods kainuoja pigiau nei iskart daug uzsisakyti. Kebelis pas mane aliuminis, nes kai reikia tiesti 60 ar daugiau metru, tai labai stiprsiai atsiliepia pinigams, ir kiek issiaiskinau, apie tuos nuostolius kazkaip tai cia mazdagu viena bobute sake. 5x16 aliuminio kabelio uztenka ir 20 kW, taigi galesiu pasididinti kada nuo 7 iki 15, jeigu prireiks kaip ukininkei :) O aliumini klojau be apsauginio vamzdzio, tiesiog virsuje butinai STOP juosta, ir normaliai 70-80 cm gylyje uzkasti tiesiog reikia.

      Panaikinti
    2. Patikslinu - ne "STOP" juosta, o juosta "KABELIS". Kiek teko matyti "stop" juostų, tai jos pakankamai plonos ir siauros, tikėtina, kad kasinėjant juosta tiesiog susisuks ir nebus pastebima. "Kabelis" juostai eina gerokai storesnė plastmasė, kuri ir skirta kloti į žemę.

      Panaikinti
    3. oi, tikrai, pardon, ne STOP, o KABELIS :)

      Panaikinti
  6. išsiimti tokią galią mums papildomai nieko nekainavo, taip buvo numatyta pagal projeką, beto ir apsidraudėme nuo galimai ateityje norinčių pasijungti iš "mūsų" pastotės elektą, nes mes buvome vieninteliai finansiškai prisidėję prie linijos tiesimo, mūsų griovys buvo apie 1,2-1,4 gylio, elektros juosta taip pat naudota.
    o galios ateityje gali prireikti ūkio reikmėms-ūkiniam pastatui, tvenkiniams ir pan.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Įsivedant kuo mažiau galios užsiprašysi pradžioje, tuo mažiau mokėsi už įvedimą. Dėl to nėra labai protinga iš kart tiek daug užsisakinėt, sakau iš savo patirties su lesto, kai ilgai buvo diskutuota su lesto inžinieriais ir skyrių vadovais. Dėl šios priežasties pamokyti pasiskaičiavom pagal lesto formulę ir nusprendėm tūkstantėlį kita pasitaupyt, todel įsivedėm pradžiai tik 8kw. O automatuko pakeitimas į galingesnį kaip man aiškino lesto vėliau nieko nekainuos man.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kai veda elektrą tai mokama už du dalykus: už atstuma ir už kW, už kiekvieną kW kiek pamenu po 119 Lt ar pan. Taigi turėjo kainuoti tie 29 kW...

      Panaikinti
    2. dabar kainuoja 22lt uz 1kW ir 14,4lt uz 1m. sudaugini sudedi :)

      Panaikinti
  8. ištrauka iš prisijungimų Lesto prisijungimo sąlygų:
    Objekto elektros įrenginiai prijungiami prie bendrovės skirstomųjų elektros tinklų su 0 kW
    elektros įrenginių įrengtąja generuoti į bendrovei priklausančius elektros tinklus galia ir 0 kW leistinąja
    generuoti į bendrovei priklausančius elektros tinklus galia bei su 29 kW elektros įrenginių įrengtąja
    naudoti galia ir 29 kW leistinąja naudoti galia, paskirstant pagal aprūpinimo elektros energija
    patikimumo kategorijas: I kat. 0 kW; II kat. 0 kW; III kat. 29 kW.

    AtsakytiPanaikinti
  9. kai ir minėjau situacija tokia, kad elektros niekas kartu vestis nenorėjo, be mūsų jos ilgus dešimtmečius aplink ir nebūtų buvę, norėdami apsidrausti nuo įvairiaus plauko prisitaikėlių, novo maskolių, išsiėmėm maksimalų galingumą, kad prie pastotės nebūtų taip lengva prisijungti, nes jos galingumai irgi riboti, be to ateityje, papildomos gali tikrai gali prireikti, jei ir permokėjom, tai tikrai nedaug 300-400 lt ;)

    AtsakytiPanaikinti
  10. hm, tai jums ne transformatorine, o pastote pastate? Idomu. Man pastate transfortmatorine mano sklype, kiek suprantu, jeigu kas nores prisijungti prie jos, turetu suderinti su manimi. Man bus negaila, tik manau pareikalauciau dalintis mano patirtas islaidas perpus. Dalies islaidu kompensavimas nera blogas dalykas :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki gal galite papasakoti ir gal turi foto kaip ta statybinė dėžutė. atrodo ir kas joje turi buti. Kiek bandau aiskintis taip ir nesuprantu kas joje turi buti. Man is esmes reikia kad darbininkai turetu elektra ir tiek :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. statybiniame ivade turi buti (jeigu vedates 3F elektra) nuotekio rele 3F 30mA, trifazis automatas, vienfazis automatas, trifaze rozete, vienfaze rozete.

      Panaikinti
  12. iš karto montavome hager skydą 36 modulių garaže ir jame laikinai sumontavome statybiniam įvadui mums reikalingus priedus: 1 kištukinį lizdą, trifazė rozetė, nuotekė relė, keli saugikliai. Montuoti atskirą statybinį įvadą, o paskui jį neaišku kur dėti nematėme prasmės, o ir elektrikai taip patarė.

    P.s. šiandien jau vedžioja instaliacija, ryt laukia langai :) atnaujinimas artimiausiu metu, pridėsime ir skydo foto.

    AtsakytiPanaikinti
  13. O kiek procentų nuo Lesto paskaičiuotos įvedimo kainos sumokėjote? Turiu omeny, kiek proc. turi sumokėti ūkininkas, ar kaip fizinis asmuo, ar jis jau skaitos kaip ūkio subjektas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lesto dengia 75 proc, žmogus-vartotojas 25 proc.:) va ir nesunku paskaičiuot kiek gaunas...

      Panaikinti
  14. Lesto dengia 80 proc, vartotojas 20 proc jeigu tiksliau :) o visi tarifai yra nurodyti www.regula.lt

    AtsakytiPanaikinti
  15. Sveiki, ar apšvietimą kaip nors specialiai projektavote ar darėte patys ? :) Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, patys, bet antrą kart ieškočiau kas gerokai padėtų, šioje srityje tikrai yra dar kur pasitempti :) sunku numatyti viską ypač neturint tikslių baltų išmatavimų.

      Panaikinti