2014 m. gegužės 11 d., sekmadienis

Elektros instaliacija name.

Krutam, dirbam, judam :) namas po truputį gražėją, darbų tiek daug, kad nebespėjame nieko patalpinti savo skaitovams :)

Taigi vienas pirmesnių mūsų darbų šį pavasarį buvo elektros instaliacija. Meistrų paieškas pradėjome jau žiemą, kainos 20-25 lt už tašką, pabendravus su 3-4 elektrikais, tokių, kurie mums įtiktų neradome, vieni neaiškūs kažkokie, kiti  nenori daryti sutarties, matyt bijo atsakomybės už savo darbus :)  Tad nusprendėmė nusiųsti kelias užklausas įmonėms, kurios specializuojasi elektros instalicijos darbuose. Ką gi susitikom, aptarėm, gavom daug patarimų, suderinom kainą ir pradėjom darbus. Kaina gavosi gal net mažesnė nei samdant patentininkus, be to mūsų elektrikai pasirūpino varžų matavimais, padarė elektros intaliacijos projektą,  taip pat buvo sutarta ir dėl nemokamo namo elektros instalicijos pridavimo.

Darbai truko nepilną vieną savaitę, per tą laiką buvo išvedžioti visi namo elektros instalicijos, interneto ir televizijos laidai, pajungta namo apsaugos singalizacija, išvedžioti priešgaisriniai laidai, sumontuoti 2 hager skydeliai, į lauka išvesti instaliaciniai vamzdžiai.

Namo pirmame aukšte visi elektros laidai buvo vedžiojami greta išorinių sienų, užkasant juos po žeme 30-40 cm. gylyje,  laidai papildomai sukišami į apsauginius vamzdžius ir toliau keliauja į sau paskirtą vietą rozetėje ar lubose apšvietimui.








Antrame auktšte laidai vedžiojami lygiai taip pat ant gelžbetonių plokščių, palei namo sienas, taip sumažinant galimybę juos ateityje pažeisti.

Namo svetainėje ir miegamąjame numatytos vietos televizoriams. Manau ne vienam vienas baisiausių vaizdų yra dešimtys besiraizgančių laidų, norėdami to išvengti sienoje buvo sudėti gofruoti vamzdukai, kurie vėliau užsitinkuos ir pasislėps, tačiau juose bus galima puikiai paslėpti visus laidus ir jungtis. Svetainėje  atvesti elektros laidai akvariumui, taip pat į 1 ir 2 a. kolektorines dėžutės. Svetainėje užsimanėme grindyse paslėptos rozėtės, tačiau gana sudėtinga apsispręsti su tikslia vieta nežinant sėdimos dalies išmatavimų :)


Į virtuvę atvesti atskiri laidai kaitlentei ir orkaitei. Katilinėjei atvesti tik laidų įvadai,  elektrikai tikino, jog geriausiai montuoti elektros lizdus katilinėje prieš pajungiant visą įrangą, nes tik tada bus žinomi visi išmatavimai ir konkrečios vietos.






















Į kiemą išvesti elektros laidai namo apšvietimui, įvadas link tvenkinio, įvažiamo vartelių, pakabinti du LED 30 W apšvietimo prožektoriai su judesio davikliais, ateityje greičiausiai vienas virš garažo bus keičiamas galingesniu, bent 50 W.

Namo garaže sumontuoti du Hager skydeliai, jų neįgilinom, nes ši namo ir garažo siena bus papildomai šiltinama iš vidaus siekiant išvengti šalčio tilto.


Laidų sunaudota netoli 1 kilometro, visi jie kaimynų Telefonika gamybos.
Elektrikai dirbo labai tvarkingai, jų darbu esame labai patenkinti, tad kartais geriau nebijoti firmų, tačiau būti garantuotam už darbų kokybę ir turėti rimtą elektros projektą.

51 komentaras:

  1. Vyručiai tikrai šaunuoliai, labai tvarkingai padirbėta :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kad daznai buna, kad firmos individualiu statybu bijo. Darbo daug, reikalavimai auksti, uzdarbis nedidelis :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. kokybė ir darbo kultūra bent iš pirmo žvilgsnio tikrai nebloga, mažesnės įmonės nesugebančios konkuruoti su stambiomis, manau iš individualių užsakymų ir turėtų gyventi

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki,

    Su idomumu skaitau jusu bloga, keli klausimai:

    1. kas bus siose rozetese, cia gal sviesos jungikliai is keliu vietu valdomi kad tiek laidu ?
    http://1.bp.blogspot.com/-FWb4jq1LXIQ/U29qS8O8dkI/AAAAAAAABo0/3N-z4toKdPs/s1600/13.JPG

    2. kam skirtas raudonas laidas?
    http://1.bp.blogspot.com/-HxbaAlu7GE8/U29qQtNS0II/AAAAAAAABok/5y3MmCSVrHI/s1600/11.JPG

    AtsakytiPanaikinti
  5. atsakau į klausimus :)
    1. tokių vietų mūsų name bus keletą, t.y su šiuo jungtuku galėsime reguliuoti kelias apšvietimo zonas, aišku įrengiant reikia daugiau laidų :)
    2. visi priešgaisriniai signalizacijos davikliai turi būti vedžiojami su karščiui neva gal ir ugniai atspariais, kelių sluoksnių raudonais laidais.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. #2 Ar i visus kambarius vedete laidus priesgaisriniams davikliams. Jei ne, tuomet i kuriuos?

      3. Gofras matau naudojote po zeme, antram aukste ant perdangos ir ant lubu. O kodel ne iki pat rozeciu?

      4. Jei teisingai supratau sienoje bus rozetes ir salimais skyle, tai i ta skyle (gofra bus galima sukisti laidus. Taip? Kokio diametro dejote ?

      "Manau ne vienam vienas baisiausių vaizdų yra dešimtys besiraizgančių laidų, norėdami to išvengti sienoje buvo sudėti gofruoti vamzdukai, kurie vėliau užsitinkuos ir pasislėps, tačiau juose bus galima puikiai paslėpti visus laidus ir jungtis."

      Dekui.

      Panaikinti
    2. taip į visus kambarius, davikliu nebus tik vonios kambariuose, kam vesti gofras sienuose ir dar papildomai jas štrobuoti, kai viskas užsitinkuos :) ?

      Panaikinti
    3. * Gaisro davikliai. Pasak gaisrininku taip ir turetu buti, t.y. kiekvienam kambaryje, bet galvoju kaip vizualiai atrodys kai kiekvienam kambaryje blynas per centra ant lubu :)

      * Jei butu gofra nuo skydines iki rozetes tuomet teoriskai gali keisti laidus nedraskant sienu :) Bet tada reikia strobuoti arba storai tinkuoti.

      Panaikinti
  6. Sveiki,
    Gal galite parasyti,kokia kompanija jums visa tai dare,kas susije su elektra?ir kokia kaina gavosi galutine elektros instaliacijos?
    Aciu :-)

    AtsakytiPanaikinti
  7. mūsų namas vakarų Lietuvoje, kažin ar jums tiks :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. O orentacine kaina?nes patis ruosiames statyti,tai labai idomu kokiai mazdaug sumai nusiteikti :-)

    AtsakytiPanaikinti
  9. viskas manau priklauso nuo namo dydžio ir jūsų poreikių, mums šis etapas su visai įmonės paruoštais popieriais, varžų matavimais, el. įvadu. visa instaliacija+signalizacija ir pridavimas kainuos apie 7 lt, papildomai rozetės, automatukai, rėlės ir tt.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveiki, mane irgi domintų įmonės kontaktai, statomės Klp rajone. Gal galit i el pasta atsiusti orintano@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki, mane irgi domintų įmonės kontaktai, statomės Klp rajone. Gal galit i el pasta atsiusti skinijos@msn.com

    AtsakytiPanaikinti
  12. Ar dejote priesitampinius saugiklius? Jei taip, tai kokios klases? B,C?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pagal IEC standartus namuose naudojami bendros paskirties C charakteristikos automatiniai jungikliai. B char automatai naudojami ten kur trumpo jungimo sroves yra mazos ilgose linijose, nuo 100m ar pan. kur atstumas nuo automato iki imtuvo yra didelis. pav tolimas elektros skydas ir pan.

      Panaikinti
  13. nuotekio rėlės ir visi kiti priedai bus dedami kai bus montuojamas elektros skydelis

    AtsakytiPanaikinti
  14. Nenotiu sutikti,kad firma elektros instaliacijos darbus atliko pigiau nei patentininlas.As asmeniskai dirbu siuos darbus,tai yra el.instaliacija.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Sveiki, noreciau pasiteirauti elektros srities specialistu, kiek kainuoja elektros projektelis samdant elektrika-patentininka? Ar mane konsultuos man rupimais klausimais uz ta pacia kaina?

    AtsakytiPanaikinti
  16. projektas nekainavo nieko, viskas įėjo į bendrą darbų samatą, nors aišku nemokamai nieko nebūna :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Laba diena gal galit atsiusti imones kontaktus kuri dirbo. Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  18. galėtume, net jūsų kontaktų nėra :)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Atsiuskite prasau imones kontaktus el. pastu rytis23@gmail.com
    Aciu

    AtsakytiPanaikinti
  20. Nenoriu būt kritiškas, bet jūs turbūt nematę kas yra gerai padaryta, nes čia pas jus laidai išmėtyti voratinkliu belenkaip. Antrame aukšte ant grindu laidai išvedžioti gofroje kiek matau, ko griežtai negali būti. Esmė tokia, kad čia iki gerai dar daug trūksta ;)

    AtsakytiPanaikinti
  21. vorantinklis-nevorantinklis, po gispinėmis ar įtempiamomis lubomis nėra manau skirtumo, jei ir matysi kada gyvenime tai tik nuotraukose :)

    kodėl gofroje negalima? nei STR nei kituose dokumentuose apie tai nėra užsimenama.

    AtsakytiPanaikinti
  22. Gofra yra minkšta palyginti su pvc vamzdžiu ir ja daug lengviau pažeisti. Todėl gofra yra skirta kaip papildoma apsauga vedžiojant kabelius mediniuose namuose ar po gipsinėmis lubomis jai turi salytį su metaliniu profiliu, lauke ant sienu ir t.t. Gofra ant grindu lengva pažeisti prieš betonavima ko nepasakysi apie pvc vamzdi. Beto gofra dar buvo kasama ir i žeme. Žemėje ji greit suaižėje ir kabelis praranda apsauga. Todėl tokiuose vietose patartina naudoti pvc vamzdį skirta elektrai. Taip sutinku, kad po lubom nesimatys tie voratinkliai, bet tada kam rašyti, kad ladai išvedžioti tvarkingai jai iki tvarkingumo toli. Lubininkam tai sudaro problemu kai turi tvirtinti šukas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  23. Kiek aš matau ir žinau visur kur laidai buvo kasami po žeme, naudotas juodas Pvc techninis vamzdis, gofra naudota tik antrame aukšte ant gelžbetoninės perdangos. Tad jūsų teiginys, jog gofra buvo kasama į žemę yra nieko vertas :) atidžiau nuotraukas žiūrėkite

    AtsakytiPanaikinti
  24. Nepasakyčiau , kad lanbai jau kultūringai padarė, štrabų išpjaut net nesugebėjo vietom, blokeliuose skyles daužė

    AtsakytiPanaikinti
  25. Pritariu - viduriukas

    AtsakytiPanaikinti
  26. Dar vienas klausimas seimininkams......ar kabelis uzkastas pvc vamzdyje atitinka kabelio ezoliacija tinkama kloti zemeje,nes po keliu menesiu istrauke ta pvc vamzdi su tuo kabeliu, pamatytumet, kad jis pilnas kondensato, tai lygiai tas pats kaip ji pakloti vandenyje.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neįsivaizduoju kaip ten gali patekti konsatas ar vanduo, nes vamzdis pritaikytas naudoti po žeme ir kitus (techninie PE vamzdis), be vienas jo galas nueina iki rozetės, kitas iki skydelio, laidas juk irgi turi papildomą apsaugą, PE techniniai vamzdžiai naudojami tiesiog apsaugai nuo mechaninių pažeidimų :)

      Panaikinti
  27. Sveiki,

    Instaliacija tvarkinga.
    Klausimas visiems savarankiškai priduodantiems namus: ar privalomi varžų matavimai, priduodant namo užbaigtumą 100% ? Ar yra, tokių, kurie savarankiškai darė instaliaciją ir pridavinėjo?
    Klausimas kyla dėl to, kad didesnę dalį instaliacijos planuoju vedžioti savarankiškai ir nematau tame problemos. Tik nežinau su kuo susidursiu tvarkant popierius.

    Julius, catalogmeister@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. taip, varzu matavimo reikes. Pats elektra vedziojau ir pats nama pridaviau. Susirasi elektra, duosi jam € kiek jau paprasys ir padarys tuos varzu matavimus. cia ne problema :)

      Panaikinti
    2. Pritariu kolegai blogeriui, truputis naujųjų pinigėlių elektrikui ir varžų matavimai ir kita dokumentacija bus sutvarkyta :)

      Panaikinti
  28. Galiu atsakyti dėl štrabų kodėl nedarė, nes šie blokeliai velniškai netvarkingai skilinėja štrabuojant, į šipulius

    AtsakytiPanaikinti
  29. tas tiesa, bet griovelių šiais laikais naujose statyvose mažai kas daro, nes naudojant plokščią kabelį viskas tiesiog užsitinkuoja :)

    AtsakytiPanaikinti
  30. man bute dare tokiais vamzdukais,buvo istrabinta i siena,tvarkingai uztinkuoti

    AtsakytiPanaikinti
  31. kokia kaina dabar darbu uz elektra,man namui reikes?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kaina dar senaisiais pinigais, tad sunku bus kažką spręsti :)

      Panaikinti
  32. sveiki,naujam namui reikalinga elektra,su pridavimu ,kur rasti elektrika normalu;)

    AtsakytiPanaikinti
  33. Šiais laikais rasti gerus meistrus yra beveik laimės dalykas, matyt reikės laukti kada jie atvažiuos iš Ukrainos ar Lenkijos :) o šiais ieškokite kas pažystamiems darė ir jie patenkinti :)

    AtsakytiPanaikinti
  34. Sveiki visi,
    Pirmiausia noreciau padekoti "ik namams" uz si foruma, kuris atskleidzia viraujancias elektriku rinkos problemas ir padeda apsispresti. Pasinaudodamas sia proga, kaip elektros montavimo studentas, noreciau pasisiulyti atlikti pavyzdyni praktikos darba. Tai butu pilnas darbu ir fokumentu paketas: zaibosuga, apsaugos sistema, priesgaisrine, samata, varzu matavimas, pridavimas ir t.t ir visi sie darbai butu tikrinami, kuruojami energetikos inzinerijos destitoju. Kaina simboline, o darbo rezultatas butu naudojamas kaip pvz objektas. Jei kam pasiulymas idomus ar turite klausimu, prasau susisiekite tel.: 84872004 Gediminas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gediminai, kaip tik reikės elektriko paslaugų mūsų remontuojamame sename name, padėsite :) ?

      Panaikinti
    2. Sveiki, IKnamai, su mielu noru padesim, kuo idomesnis projektas tuo geresne praktika. Kreipkites! Tel 864872004

      Panaikinti
  35. Sveiki,
    reikalingas elektrikas.

    AtsakytiPanaikinti
  36. Norintiems prisidėti prie IKnamai 2 projekto elektros darbų, susisiekite per FB, bus paprasčiau ir greičiau :) https://www.facebook.com/IKnamas

    AtsakytiPanaikinti
  37. Sveiki :) Jau kelis metus seku jūsų blogą, tai labai sveikinu su dideliu progresu :) Gavau šiek tiek įkvėpimo šį bei tą pats pakonstruoti, o ne tik meistram viską leisti, nors sakykim prie kokių elektros instaliacijų tai nesiliečiu :) Beje, kas liečia buitinę techniką, tai kokią kaitlenę išsirinkote, labai įdomu palyginti būtų :) Nes mes svarstome kažką iš electrolux https://www.elektromarkt.lt/lt/buitine-technika/imontuojama-technika/kaitlentes/filter/gamintojas-1/481serijos, tai būtų įdomu kokia jūsų nuomonė apie jas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, džiaugiamės, kad galime įkvėpti, šiuo metu judame dideliais tempais su kitu mūsų projektu, tad ne viską spėjame ilgai aprašyti, galite mus sekti facebooke :) https://www.facebook.com/IKnamas/

      o dėl kaitlentės, manau rimtesnių gamintojų visos jos geros, tiesa mes rinkomės metaliniu rėmeliu, dėl galimos nedidelės papildomos apsaugos.

      Panaikinti