2014 m. gegužės 19 d., pirmadienis

Grindinio šildymo įrengimas ir kiti darbai

Taigi per geras dvi savaites, tiksliau 9 dienas visame mūsų name buvo paruoštas pagrindas, sudėtas polistirolas, išvedžiota grindinio šildymo ir vandentiekio sistemos. Apie viską nuo pradžių.

Žiemą rinkomės šildymo sistemą, diskutavome su Jumis ir nusprendėmė, jog būsime eksperimento aukos ir visame name, įskaitant ir miegamuosius įsirengsime grindinį šildymą. Nors su santechnika nesame visiškai susieję, tačiau teko susipažinti su viskuom gan išsamiai :)

Realiai rinkomės tarp dviejų sistemų: Tece ir Wavin . Pasirinkome Tece, pagrindinis dalykas įtakojas pasirinkimą buvo kaina.
Vamzdžio tech. parametrai:
Grindų šildymo vamzdis atitinkantis DIN 16894/16895 sertifikatą.
SLQ vamzdžio savybės ir kokybė atitinka sertifikatus
DIN 4724 ir DIN EN ISO 21003-2
Klasė 4: 6 bar, Tmax 70° / Klasė 5: 6 bar, Tmax 90°

Kolektoriai buvo pasirinkti SLQ nerūdijančio plieno reguliuojami, su debitomačiais. Taip pat padarytas namo šildymo projektas, aišku viską perkant - nemokamai :) , kuris iš tikrųjų labai palengvino darbą. 

Visas medžiagas, trapus, vandentiekio sistemą ir šilumos projektą darėmės http://ketvertas.lt/ , kur tikrai gavome daug naudingų patarimų ir nemažų nuolaidų :) 

Taigi keletą kartų gerai prilaistome visą namą su vandeniu, tada santechnikai atsigabena 200 kg vibro plokštę ir smagiai pasivėžina, sekančią dieną viską dar pakartojame su mažesne 80 kg plokšte. 

Išsilyginus pagrindą tiesiama juoda 200 mikronų plėvelė, užleidome vieną ant kitos 30-40 cm, o sandūras suklijavome lipnia juosta. Toliau dėliojami polistirolo lapai. Garažio ir katilinei naudojome EPS 100 - du sluoksnius po 5 cm, namo pirmam aukštui EPS 80 trys sluonsiai: 10 cm+5cm+5cm viso 20 cm, antrame aukšte 5 cm. EPS 80. Visi tarpai papildomai užpurškiami putomis. Polistirolas dedamas persidengiant, paklojus pirmą sluoksnį, vedžiojamas vandentiekis, kuris vėliau yra uždengiamas sekančiais šiltalo sluoksniais.





  




Toliau klojame šilumą atspindinčia plėvelę, dedame armatūros tinklą 15 cm. "akimis", montuojame pakraščio juostą  ir vedžiojame grindinio šildymo vamzduką. Patarimas visiems pasistatantiems: pirkite vamzdį kuo didesniai rulonais, aišku dirbant reikia spec. laikiklio, kuri paskolins bet kuri firma iš kurios pirksite meždiagas, tačiau liks ženkliai mažiau vamzdžio galų. Tece vamzdukas gana lansktus, tačiau vyniojant jį reikia iš karto fiksuoti, kadangi jis be aliuminio sluoksnio ir pritaikytas grindiniam šildymui.




                                           Laiptams palikome daugiau vietos betonui :)

Vamzdukai tvirtinami užtraukiamais dirželiais, kurių neparčiau pirkti moki veži, ypač akcijinių :) 4-5 maišelius teko sugadinti, nes jie tiesiog nutrūkdavo, nupirkus storesnius 180 x4,8 juodos spalvos problemos buvo išspręstos.
                                                   Matosi į grindis įleidžiama rozetė


                                                 Virtuvė, nevedžiojom tik po šaldytuvu.



                                                                             garažas

Liko apie 30 m. vamzdžio, išmesti nesinorėjo, atgal tokio kiekio neima, tad teko santechnikams katilinėje įrengti šildomas grindis :), ar jos bus kada naudojamos ir pats nežinau :)
Sumontuotos kolektorinės dėžės, kolektoriai 8 žiedų, monometrai ir termometrai. Realiai reikia katilo ir jo aprišimo ir sistemą bus galima paleidinėti :) Greta kolektorinės matosi sifonas akvariumo kanalizacijai ir vandentiekiui. Magistraliniai vamzdžiai į kolektorius 32 mm tie patys flex, presuojamų su guminėm tarpinėm ar lydomų nenorėjome.
Katilinėje, pirmo aukšto duše ir antro aukšto wc sumontavome trapus su kvapo užsklanda, katilinėje ir II a. grynai dėl ramaus miego :)  Trapas trapui pasirodo nelygus, be kvapo užsklandų jie turi ir daugiau skirtumų, kurių vienas iš esminių yra vandens praleidžiamumas per tam 1s, standartiniai HL ar Viegos trapai praleidžia apie 0,5 l per 1s, tece trapai apie 0,7-1,1 l per 1s. Garaže sumontuotos drenažinės grotelės, kurios vėliau bus pajungtos į lietaus kanalizaciją.
Visi trapai ir drenažinės grotelės papildomai buvo užbetonuotos, dėti juos tiesiog ant polistirolo neatrodė protinga, juolab ir ne vienas blogeris taip jau yra padaręs :) Taip pat buvo sumontuoti ir potinkiniai pakabinamo tualeto ir bidė rėmai, juos tvirtinome ilgasriegių pagalbą pergręžiant kiaurai sieną ir gale tvirtinant metalinėmis plokštelėmis.
Vidaus vandentiekio sistema buvo naudojama TECE FLEX, sistema ne iš pigiųjų, tačiau presuojamos su guminėmis tarpinėmis - visai nežavėjo. Vamzdžiai buvo naudojami 16 ir 20 mm. Taip pat išvedėme vandenį į lauką, kraną montavome paprastą, iš kurio gausime rudenį išleisti vandenį ir užsukti.

Etapas tikrai džiuginantis, nes po jo name bus švaru :) bent jau po kojomis bus tvirtas pagrindas :)

Viso sunaudota apie 950 m. 16 mm vamzdžio.


31 komentaras:

  1. ketvertas berods Kaune - ar nebuvo nepatogumu atsivezant ar pan?

    AtsakytiPanaikinti
  2. taip ketvertas kaune, tačiau visas medžiagas be problemų atsiimdavome sandėlyje :)

    satechnikos visko prisikrovėm nemažai, ypač jungčių, vėliau be problemų kas liko gražinome

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dėkui, net nežinojau apie tokius veikėjus, kaip "ketvertas". Bandysiu pateikti užklausą visai šildymo sistemai su katilu ir dalimi santechnikos. Jeigu pavyks, turėsit teisę iš jų reikalauti procento :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. man jie (ketvertas) patiko, labai smagiai ir greitai atsiliepe i uzklausima. Kai turesiu projekta, uzklausiu ir ju butinai, ir dar Onninen. Wavin issiunciau pradini uzklausima, tai permete samata net nepasiskambine ir nei vieno klausimo neuzdave.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. oninenen, bent Vilniaus man įspūdžio visai nepaliko, ypač aptarnavimo kultūra

      Panaikinti
  5. Gražiai išvedžiota sistema pas jus. Toks klausimas, kaip sandarinsite prie langų priėjimus, ar pilsit tiesiai betoną ar kitaip kažkaip, matosi nuotraukoje langas padėtas tiesiog ant kiaurymėtų blokų. Tiesiog įdomu koks bus jūsų sprendimas.

    Kartais žmonės būna nesusikalba arba nemoka tinkamai paklausti, mum asmeniškai labai patinka Onninene dirbantis Aleksandras, ir jo patarimai ir geros kainos :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. grindys jau išbetonuotos, apie tai bus sekantis įrašas :) iki pat langų nebetonavome idant išvengti šalčio tilto, apie visus langus klijuosime 2-3 cm XPS, tame tarpe ir prie vitrinų apačios, ir gražiai privesime betoną prie jo, o ant XPS kiek žinaus galima drasiai klijuoti pliteles ar dėti laminatą.

      Panaikinti
  6. Smagu matyti progresą :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kiek atsiejo visa grindinio sildymo sistema?

    AtsakytiPanaikinti
  8. sunku net pasakyti, reikia skaičiuoti, o skaičių sąmatoje daug :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveiki, o elektros kabelius pas jus vedziojo i patalpas virs pamato ar pasikasinejo po pamatu? kokio diametro apsaugini kabelio vamzdi naudojo?

    AtsakytiPanaikinti
  10. įvadinis kabelis buvo įkištas į 50 mm diametro gofrą ir pakiškas pro pamato apačia, viduje viskas vedžiota iškasus griovelį kastuvo gylio ir viską dedant į 20 mm gofras, tiesa pats to nesiryščiau, nes kiek bandžiau tai niekaip nepavyko į tokio diamatro apsauginį vamzdį praverti du laidus :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki,

    Du klausimai:
    1. Kamino kondensato nuvedimas. Ar kamino kondensata pajunginejote i kanaleika? Jei taip ar naudojote kazkokius sifonus, kad nebutu smarves?

    2. Sakykite koki siifona naudojote akvariumui (gal turite nuoroda ar zinote gamintoja)?

    AtsakytiPanaikinti
  12. Mes norėjome tiesti aliumino atspindinčią foliją. Tie, kas lieja betoną, pasakė, kad betonas po kelių metų tą foliją suėda. Buvo atvejų kai reikėjo ardyti ir rasdavo į skutus visą. Patarė tiesti paprastą plėvelę.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Šią teoriją esu ir aš skaitęs internete, kiek tame tiesos nežinau....matyt težino supermamos :) jei kada nors tolimoje ateityje teks ardyti grindis, gal šią teoriją sugriausime, juolabiau naudojama plėvelė yra skirta specialiai tam. Kiek žinau santechnikai ir šiaip meistreliai mėgsta naudoti vos ne laminatui kloti skirtą tą minkšta plevelę su folima, gal ją betonas ir suvalgo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. deja, deja suėda, teko šiek tiek kampą grindų judinti po kelių metų tai visas "aliuminis" išpūzdrijąs. Net neisivaizduoju kokia iš jos nauda...

      Panaikinti
  14. Atsakymai
    1. Jau klijuojamos akmens masės 60x60 plytelės, galutinai apsisprendėme klijuoti visą pirmą aukštą, nors iš pradžių buvome pasirinkite laminatą.

      Panaikinti
  15. Norėjau paklausti dėl kolektorių. Ar kievienam kolektoriui statėte vandens pamaišymo mazgą su siurbliu. Ar pamaišymas yra vienas katilinėje abiems grindinio šildymo kolektoriams. Turiu du santechnikus - vienas aiškina, kad užtenka vieno, kitas - kad kiekvienam kolektoriui kolektorinėse dežėse statomas atskiras pamaišymo mazgas su siurbliu.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Pamaišymo mazgas vienas katilinėje, antrą kartą turbūt kievienam aukštui statyčiau atskirus cirkuliacinius siurblius, jis pas mus vienas grundfos alfa 6-25, plius dar vienas boileriui ir vienas grįštamas į katilą užtikrinantys tinkamą temperatūra, viso 3. Kaip ir buvau minėjęs pas mus blogai šyla kelios pačios ilgiausios atšakos, nors jas aišku dar reikia sureguliuoti, nes vienui per daug, kitur per mažai.

    AtsakytiPanaikinti
  17. kaina buvo su visais paruošimo, lyginimo ir kitais darbais, tad ji buvo mažesnė nei pas kitus meistrus, dėl darbų kiekio :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Sakykite, ar stovus wc ir bide ileidinejote i grindis, kaip matau uzbetonavote? Kodel netvirtinote ant betono 0?

    AtsakytiPanaikinti
  19. Skirtumo didelio nėra, manau galima ir taip kaip mes ir kaipp Jūs siūlote.

    AtsakytiPanaikinti
  20. ar jums ketvertas ir atliko šiuos darbus? ar kažką kitą samdėte?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tik projektavo ir medžiagas pardavė, visiem darbams samdėme vietinius meistrus.

      Panaikinti
  21. Sveiki kokio tipo vamzdis geriausia butu jungti nuo kolektoriaus iki katilo aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mes dėjome tece daugiasluoksnį 25 storio jei neklystų, kiti deda paprasta lituojamą, metalinį ar žalvarinį, kas kam pagal kišenę pigiau gaunasi, man daugiausluoksnis atrodo patikimiau, ypač jo jungtys.

      Panaikinti
  22. Dabar yra naudojamas kitoks armatūros tinklas , rulonuose .Ar kas nors tokį dėjote ruošdami grindinį šildymą ? Gal galit pakomentuoti , kuris patikimesnis ?

    AtsakytiPanaikinti