2015 m. birželio 16 d., antradienis

Granulinio katilo pajungimas


Granulinis katilias po ilgų diskusijų ir svarstymų su pardavėjais ir mūsų diskusijų dalyviais buvo išsirinktas, užsakytas ir sėkmingai pristatytas į mūsų namą.
Apžiūrėję visus tris mums imponuojančius granulinius katilus ( Opop Black Star, Kostrzewa Compact Bio, Kostrzewa Twinbio, ir Hks Lazar Smartfire) apsistojome ties trečiuoju variantu Smartfire 11 kw. Labiausiai imponavo, jog šis katilas visiškai automatizuotas, pats išsivalo (pelenus teks kartais iškopti, bet anot gamintojo 1 kart į mėn.) Taip pat apie jį  patys puikiausi atsiliepimai visose internetiniuose portaluose, net ir Supermamytės.lt jį mylį :) Liamdo zondo visgi neatsisakėme, žiurėsime kaip jis įtakos katilo darbą ir ar pasiteisins savo ekonomiškume. Taip pat katilas turi kartu įmontuotą grįžtamąjį pamaišymo mazgą, kartu su cirkuliaciniu siurbliu.  Yra davikliai skirti boileriui, taip pat kartu komplektuojamas ir lauko temperatūros daviklis.

Granulinio katilo aprišimas buvo patikėtas gamintojo rekomenduotam santechnikui, kuriam didelių priekaištų kaip ir neturime. Dalį medžiagų jau buvome nusipirkę per įvairias akcijas-atrakcijas ir prekybos centrų tarpusavio kainu karus. Keletas pvz. Dražice 160 l boileris kainavo 1000 senųjų pinigų, o A klasės Grundfos Alpha 6-25 cirkuliaciniai siurbliai kainavo 600 lt du vienetai. :) tiesa dėl šios prekybos centro diedukai akcijos teko pakovoti, nebenorėjo jie taip pigiai parduoti puikios prekės, bet derybos galų gale pavyko :)  Kitomis reikiamomis medžiagomis rūpinosi mūsų santechnikas. Kaip ir visame name, taip ir katilinėje bei vandens sistemoje pasirinkome TECE Flex sistemą. Aprišant katilą norėjome naudoti juodąjį metalą, tačiau meistras galutinai atkalbėjo ir pasirinkome varinę sistemą. Galutinėje samatoje gavos vos keliasdešimt eurų skirtumas. Vizualinis vaizdelis tikrai kitas.



Cirkuliaciniai siurbliai kai matome trys:
1. valdo vandenį paduodamą į/iš boilerio;
2. varinėja vandenį po visą namo grindinio šildymo sistemą;
3. sumontuotas ant katilo grįžtamojo pamaišymo mazgo, siekiant užtikrinti reikiamą katilo temperatūra.




Visas granulinio katilo pajungimas truko 5 dienas. Dar po kelių savaičių iš Vilniaus atvyko katilo atstovai (Paltaja.lt ). ir viską suderinę paleido. Paleidimas ir katilo derinimas užtruko vos pusdienį, tiesa dar reikės papildomai prijungti lauko temperatūros  daviklį. Smartfire katilo valdymas kol kas man sunkiai įkandamas, juolabiau ir pardavėjai patarė nieko nereguliuoti, nes viskas yra sureguliuota įdealiam darbui. Norint visame name palaikyti panašią temperatūra prie šio katilo pajungėme bevielį programuojamą kambario daviklio, kurį padėję pagrindinėje namo patalpoje, stengsimies palaikyti kiek įmanoma vienodesnę temperatūra.

 Didžiausios problemos su kuriomis susidūrėme:
1. didelė kamino trauka, nors ir sumontavome traukos reguliatorių, matyt reikės kažką panašaus dėti ir ant stogo;
2. visas namo grindinio šildymo sistema užsiorinusi, katilinėje automatiniai nuorintojai yra, tačiau reikės dar nemažai įdėt pastangų, kol visą sistemą sureguliuosime;
3. iki šildymo sezono pradžios optimaliai sureguoliuoti atskiras grindinio šildymo šakas su kolektoriais ir debitomačiais.
Tamsiai žiemos vakarais teko pasipraktikuoti pirmą gyvenime klyjuoti plyteles. Pavyko gana neblogai ir keletą menesių padirbus pameistriu, galima sėkmingai keisti specialybę :)  Katilinėje teliko išdažyti sienas ir lubas ir patalpa bus pilnai baigta.



Apie tolimesnę katilo eksplotaciją, granulių sąnaudas ir kitą informaciją pateiksime ateityje. O dabar teliko sėkmingai įsikraustyti ir nusipirkti kokybiškų granulių :)
Tikimės, kad mūsų blogas su atsikraustymu gyventi nesibaigs ir bus nuolat papildomas.

39 komentarai:

  1. Toks kamino aksesuaras man labai patiko, norėčiau ir sau tokio :) o plytkas klijuot nėra sunku, bet meistru pasidaryt kelių mėnesių nepakaks. Mestras ne tik gražiai klijuoja, bet ir renkasi kaip klijuoti. Suklyjuota labai neblogai, malačiai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl panašaus kamino dar diskutuojam su pardavėjais ar duos jis naudos, bet manau artimiausiu metu išbandysime, juolabiau ir krosnelės kamino trauka didžiulė, nors ir sklendę įdėję papildomą.
      Su tinkama muzika ir tinkamu gėrimu užteks ir 3 mėn. apmokymų :)

      Panaikinti
  2. Atsakymai
    1. Katilas+medžiagos+darbai = 16-17 LT senųjų pinigų.

      Panaikinti
    2. Labas,
      Čia kaina su boileriu? Kamino pajungimu? Kambario davikliu ir t.t.?

      Panaikinti
    3. Plius keli šimtai, bet suma labai artima nurodytai auksčiau

      Panaikinti
  3. Turiu toki pati valdikli, tai jis turi viena minusa, laipsniai reguliuojasi su 0,5C zingsniu! Prie grindinio sildymo gaunasi nemazas sistemos inertiskumas t.y. kol daviklis pajaucia ta 0.5C skirtuma... o kad isjungtu peciu berods jam reikia viso 1C, grindys jau gerokai buna pasilusios ir realiai, del grindu inertiskumo visa patalpa pasyla zymiai daugiau...pabandymui antroj ziemos pusej pasistaciau toki AURATON_2025_RTH, tai jis man labiau patiko...na sistema pas tave biski kitokia susidraugausi gal ir su situo :)

    Traukos reguliatoriu svarstau toki deti: http://www.ecokatilai.lt/lt/katalogas/produktas/34/polmar-traukos-reguliatoriai-visu-tipu-katilams , tik zaltys brangus ~170eur; Gal kas turit toki? ar verta uz ji tiek moketi, siaip ziurinedamas kaminus maciau ne ant vieno panasu uzmaukslinta

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žiūrėsime kaip šis valdiklis tvarkysis su mūsų sistema, pakeisikeist spėsime visada , juolabiau ir kainą pastarojo gerokai mažesnė už analogus ir iš naudotojų atsiliepimų blogų beveik nedirdėti.
      Traukos reguliatorius rimtas, tačiau ir kainos rimtos jo :)

      Panaikinti
  4. didelis ivykis ir darbas katilo atsiradimas :) o kitokiu variantu apart granulinio katilo nesvarstete? as stai pradejau mastyti apie oras-vanduo siurbli, nors pries tai simta proc buvau uz granulini. Dar ziuresiu, bet sprendima manau jau tuoj padarysiu siom dienom...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Įvykis didelis, kadangi tai paskutinis ir svarbiausias namo komunikacijų etapas, po kurio galėjome išbandyti ar viską gerai padarėme :)
    Realiai svarstėme geoterminio šildymo variantą, tačiau įrengimo kaina gerokai didesnė net ir įskaičiavus į bendrą samatą kaminą. Aišku komfortas ir priežiūra visai kita, tačiau ir mūsiškis Smartukas priežiuras itin nereiklus, tad vergauti ar miegoti katilinėje jeigu viskas gerai tikrai nereiks, kol kas visas darbas pridėti granulių ir žiurėti kaip viskas veikia :)
    Aišku ateityje gal būti pasvarstyme ir apie GSM modulio įsirengimą, visgi smagu išvykus žinoti kaip namo širdis veikia :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Laba diena,
    kodėl reikalingas trečias siurblys ant katilo grįžtamojo pamaišymo mazgo? Kiek pamenu, katilas "turi kartu įmontuotą grįžtamąjį pamaišymo mazgą, kartu su cirkuliaciniu siurbliu"...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip ir minėjau siurbliai iš viso trys, vienas valdo boilery, antras namo tiek 1, tiek 2 aukšto grindinio šildymo kontūrus, trečias užtikrina grįžtamo vandens temperatūra, kad nebūtų per žema.

      Panaikinti
  7. Kadangi jau gyvenate, gal ir vandenį šildote jau su SmartFire?
    Kokie įspūdžiai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kol kas įspūdžiai jokie, nes vandenį šildome elektra, kadangi labai mažai jo kol kas ir tesunaudojame, aiškiau bus po šildymo sezono.

      Panaikinti
  8. Straipsnis pravers. Kadangi granulinių katilų kaina yra mums prieinama, pirksime ir mes. Pasinaudosime jūsų info.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Laba diena,
    ruošiuosi SM11 katilo pajungimui, man tok klausimas iškilo koks pas jus vamzdžio diametras buvo naudotas 150 ?, nes pati jungtis katilo ganėtinai maža 90 atrodo. Ir kur gavot tarkim tą perėjima is 90 į 150 ar pan?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Katilinei kaminas schiedelis rondo 160 mm diametro, perėjimus be problemų galite nusipirkti bet kurioje įmonėj prekiaujančias kaminais, įdėklais ir tt.
      Tiesa pas mus dar papildomai įmontuotas traukos reguliatorius ir spėju papildomai reikės dėti kažką ant kamino viršaus, kad dar labiau sumažinti trauką (vėjuota vieta, laukai).

      Panaikinti
    2. Trecias sezonas Su SM11 katiliuku. Katilo jungtis 100mm.Na jo jeigu kaminas 160mm tai trauka siam katilui bus zveriska.Pas mane 120mm ir tai per daug traukos reg turi ka veikti.O si kamino kepure manyciau tik padidins kamino trauka del oro kamino virsuje isretinimo

      Panaikinti
    3. ką patarsite dėti ant stogo :) kol dar nėra sniego noriu bandyti lipti :)

      Panaikinti
    4. http://www.vilpra.lt/dumtraukiai-ir-kaminai/301-2-3015-0000-000

      Panaikinti
  10. ,,Katilas+medžiagos+darbai = 16-17 LT senųjų pinigų''

    Ar i ta kaina ir kaminas iskaiciuotas ir granulem sandeliuoti vieta ,ar tai nevertinta?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nei kaminas, nei plytelės ar blokeliai nevertinti :) čia jau individualus dalykas manau.

      Panaikinti
  11. Dėl kamino norėčiau pasikonsultuoti.Pasiskaičiau,vos ne 90proc pas visus per didelė trauka kamino. Svarstau kokius reikės statyti židiniui ir katilui kaminus. Kaip manote, gal toks koks pajungimas, tokio diametro ir kaminą muryti,ar vos didesni..na pvz..katilo pajungimas 100 tai kaminą 120 daryt.Kaip Jūs dabar darytumėte su kaminu, jeigu vėl statytumėte namą.Ačiū už atsakymą.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Kamino trauka per didelė pagrinde pas tuos kas statosi vidurį laukų ir nėra kliučių vėjui (namai, medžiai ir tt.) Trauka mūsų pagrindine per didelė katilui, nes jo diametras 100 ar 120, o mes nežinodami to iš anksto ir apsidrausdami pasistatėme kaminą 180 mm. diametro, kas gerokai per daug, kažkiek situaciją gelbėja traukos reguliatorius, plius papildomai kamino stogeliai.
    Daryčiau taip kaip rekomentuoja gamintojai, konkrečiai kokiam gaminiui (krosnelei, židiniui, katilui) reikia diametro ir aišku viskas priklauso nuo vietovės kur yra namas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už minčių pasidalijimą. :) Taigi taip ir yra, kad projektuojantis nežinai kokį statysi, o jei ir manai kad žinai, kol pasistatai, jau ir persigalvoji, randi kažką geriau :) teks dar pasukt galvą :)

      Panaikinti
  13. Trečias sezonas su tokiu pat katilu. Plius pasistačiau akumuliacinę talpą su integruotu boileriu. Turiu pasidžiaugti, kad sprendimas liuks ir pilnai pasiteisinęs. Katilas dirba kiaurus metus. Manau nesąmonė vandenį šildyti elektra (tuom labiau jei vandens neskaičiuoji, kaip mano šeimyna), nebent labai mažai vandens naudojat.
    Pirmą sezoną kūrenau daugokai granulių - per pačius šalčius būdavo net iki 15 maišelių per savaitę. Antrą sezoną pasitobulinau - sumažinau rekuperatoriaus nustatymus iki 70 m3 maždaug trečdalį darbo laiko, 120m3 kelias valandas per parą (savaitgaliams palikau pusę dienos, 280m3 - jungiama rankiniu būdu, kai reikia staigiau pravėdinti (pvz. po svečių), o visas likęs darbo laikas minimumas (daugiau nesimažina)- 50m3. Beje, man 250m2 (apie 1000m3) namui vieni "specai" rekomendavo 800m3 našumo rekuperatorių, sakė mano namui pats tas :D. Pats pasirinkau "Brinck" Renovent Excellent rekuperatorių max 400m3. Viską pats susimontavau (naudojau plastikinius Tenko vamzdžius, kas manau irgi pasiteisino).
    Mano neprivalomas :) patarimas - nesirinkite neproporcingai didelio našumo rekuperatorius. Prikalkuliuoti daug galima, bet realus gyvenimas rodo, kad "projektuotojai" dažnai persistengia. Beja patiko Paltajos specai, kaip pasiskaičiuoja katilo galingumą, t.y. nepersistengia. Prieš pirkdamas katilą, pats išsinagrinėjau ir pasiskaičiavau, kad man reikia 8kW katilo, ką ir patvirtino Paltajoje :) Kiti "specai" Restoje sako imk 30kW katilą, labai geras, nebus per didelis :D Oi negaliu nuo tokiu "profų" :) O vėdinimu rekuperatoriumi esu labai patenkintas. Nepalyginsi oro komforto su senu tėvų namu be rekuperatoriaus.
    Dar patobulinau katilą - pasigaminau ekonomaizerį - vietoj dalies kamino (kur patalpoje) įstačiau vamzdinį šilumokaitį. Gavosi kondensacinis katilas :) Beja, tai manau dalinai sprendžia per didelės traukos problemą - mano kaminas 200mm :(. Taip pat galvojau kaip mažinti trauką, bet patartas nedariau to. Pats realiausias dalykas, tai būtų įdėklas (mažinti kamino skersmenį), bet tokia investicija manau sunkiai atsipriktų su menama nauda. Man paskaičiavo, kad dėl per didelės traukos patiriami nuostoliai nėra dideli. O traukos reguliatoriaus, kai aš supratau kaip jis veikia, iškart atsisakiau. Jo gi esmė - pasiurbti dalį oro iš patalpos, taip mažinant trauką iš katilo. O juk patalpos oras - tai ta pati šiluma! Tai ką Jūs laimite su traukos reg., dar daugiau pralošiate išsiurbdami šilumą į lauką. Tai praktiškai atidaryta orlaidė, kurių savo šiuolaikiniuose namuose turbūt neturite ;)
    Taip pat papildomai apšiltinau akumuliacinę talpą 15cm vatos (ant buvusiu gamyklinių 10cm porolono)
    Visi šitie patobulinimai padėjo sutaupyti kokius 10-15%. Kai lauke -10- -20 naudoju apie 10 maišelių per savaitę, kai lauke apie 0 laipsnių - ~1 maišelis per dieną, kas manau 1000m3 yra neblogas rezultatas :) Tiesa, čia įskaitant karštą vandenį.

    Vytautas

    AtsakytiPanaikinti
  14. Dėl traukos. Nesvarbu, ar aplinkui namai, ar laukai. Trauka priklauso tik nuo tuo metu lauke esančio slėgio. Ką įtakoja ir kamino aukštis - kuo aukštesnis kaminas, tuo trauka didesnė. Diametras įtakoja pasipriešinimą ir pralaidumą. Mažesnis diametras, mažiau dujų gali pratekėti, didesnis pasipriešinimas - mažesnė trauka. Kai lauke lyja - žemas slėgis - bloga trauka, kai lauke giedra - slėgis aukštas - didelė trauka. Laužui tai praktiškai neįtakoja - nėra kamino - nėra traukos. Tai viena iš priežasčių, kodėl didelio diametro kaminas nėra labai blogai. Kai lauke žemas slėgis, tai bus privalumas kompensuosiantis blogą trauką. Geru oru, žinoma, bus prarasta šiek tiek energijos... Manau aiškiau pasidarė ;)

    Vytautas

    AtsakytiPanaikinti
  15. Sveiki, įsigijau kaip Jūsų katilą SF11, sakykite galbūt Jūs žinote, ar įmanoma nustatyti ant katilo, kad jis veiktu kokias 6-8valandas per para? Tarkime įsijungtų kokia 4ryte išsijungtų 10-12h. Ar reikia dasipirkti atskira patalpos reguliatorių? Kol vidaus darbai vyksta nesinori ji kūrenti ištisai. Jeigu rasite laisvesnio laiko gal galite man parasyti į el. Pasta Donatas926@gmail.com būčiau labai dekingas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Donatai, jei Jūsų katilas toks pats kaip pas mus tada be problemų (meniu susirandate skiltį darbas pagal grafiką ar kažkas tokio ir ten nustatote norimą darbo laiką, manau daugiau padės ir pardavėjai paaiškindami kas kaip ir kur :)

      Panaikinti
  16. Sveiki, ar radote per didelės traukos sprendimą? Mes irgi antras sezonas kūrenamės granuliniu katilu, turime tokį kaip jūsų traukos reguliatorių, bet naudos jokios, nes trauka vis tiek žvėriška. Kąąąą daryyyyt? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ta žvėriška tai kokia, kokia išmetamą temperatūra rodo katilas :) ?

      Panaikinti
  17. Matavo mums trauką, tai rodė 36 Pa, kaminas įkaitęs iki 127 laipsnių. Ir visa tai naudojant traukos reguliatorių :) Tai galvoju, kaip dar tą trauką įmanoma sureguliuot, jei jau reguliatorius nepadeda.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Temperatūra tikrai manau normos ribose :)

      Panaikinti
    2. Gal, bet trauka turėtų būti iki 10, maks 15, o pas mus ji dvigubai didesnė, dėl to granulių suvartojimas didelis - net kai lauke pliusas, pilno bunkerio užtenka maks 5-6 dienoms. Ar jūs kažką papildomai dėjotės, ar jums užteko to paprasto traukos reguliatoriaus?

      Panaikinti
    3. Su kuom traukos stiprumą matavote ? Mes kol kas nieko papildomai nedėjome, bet į kaminą stipriai prilyja, reikės pavasarį lipti ir dėti stogelį, kuris ir trauką kažkiek sumažins.

      Panaikinti
    4. Trauką matavo katilistas pas mus su kažkokiu aparatu. Stogelis pas mus yra, tik paaiškėjo, kad įdėklas ne iki kamino apačios įdėtas, taigi automatiškai nebeina tos apačios uždaryti (pravalos angos uždengti) (ji per aukštai, nebepasieksi, nebent reikia kamine išgriauti skylę :) Bet kuriuo atveju, niekaip nesuprantam, kaip gali būti didelė trauka ir kartu kamine traukti skersvėjai :/ nes kai rūsyje atsidarome kamino apačioje angą, įkišus ranką ten tokios vėtros siaučia, kad baisu. Ir niekaip nesuprantame, kaip gali ir traukti stipriai, ir pūsti vėją kamine? :(

      Panaikinti
    5. kokio tipo kamino stogelis ? traukos reguliatorių galima bandyti ant stogo dėti...

      Panaikinti
  18. Sveiki visi,gal kam teko susidūrti su biokaitros granuliniu katilu Tp 20?

    AtsakytiPanaikinti