2017 m. gegužės 8 d., pirmadienis

Šieno ravėjimas arba moksliškai žolės skarifikavimas

Pavasaris šiais metais ilgas ir stipriai vėluojantis, kaip ir vėluojanti mūsų žalia žolės spalva, kad ji greičiau sužaliuotų nusprendėme, jog reikia ją gerokai reanimuoti ir pamaitinti maistinėmis medžiagomis.  

Skarifikavimas tai paprasčiausias žolės ir žemės supjaustymas nedideliais peiliukais, bei senos žolės išpešimas. Tokiu būdų žolytė gauna daugiau drėgmės, oro ir saulės, kas palengvina jos augimą. Tokius darbus specialistai pataria atlikti pavasarį ir rudenį, mes savo žolyną "šukavome" pirmą kartą. Rekomenduojama skarifikuoti bent 2 metų žolę.




Penktadienį nuspredėmė, jog laikas budintis po žiemos miego ir startuoti su "lengva mankštele", tačiau truputi apsirikome, nes mankštelė nebuvo lengva,  baigėme vėlyvą sekmadienio vakarą.  Skarifikatorių nuomavomės ir jis mūsų džiaugsmiui papuolė naudotas vos vieną kartą. Skarifikuojant skolintu įrankiu, patariame jį dezinfekuoti, kad nepernešti ligų į savo žolyną. Pats  darbas atrodo paprastas ir lengvai įveikiamas kiekvienam, tik bėda tame, kad mums teko skarifikuoti savo 70 arų  sklypą. Vejos skarifikavimas atliekamas gana greitai, tokio dydžio sklypą "pervažiuoti" galima per nepilną dieną. Tačiau daugiausiai laiko užima senos žolės grėbimas, jos krovimas į maišus ir išvežimas į pakelės griovius, kadangi kompostines užpildyme itin greitai. Po pirmų važiavimų buvome ištikti lengvo šoko, nes nesupratome iš kur tas velnio aparatas traukia tą šieną iš po žemių :)

Iš pradžių darbavomės grėbliais, tačiau vėliau sugalvojome, kad šį darbą galime gerokai palengvinti su sodo traktoriuku turinčiu žolės surinkimo bunkerį. Šis planas neišdegė, tad teko imti seną ir gerą įrankį grėblį. Sodo traktoriukas paprasčiausiai pastoviai kimšosi dėl drėgnos, senos žolės ir norint jį išvalyti teko gana nemažai pavargti. Tad "Vikingui" rašome riebų minusą už siaurą žolės išmetimo angą ir silpną, bent šio traktoriuko variklį. Vasarą ši problema gal ir nebūtų iškilusi, tačiau šiuos darbus vasara nėra pats tinkamiausias laikas atlikti.   Viso "pririnkome" apie 100 maišų (160 l) talpos senos žolės, kiekis išties įspūdingas.  


 Po kelių gerų savaičių pabėgiojome po sklypą su tręštuvų ir pamaitinome žolę 5 maišais NPK trąšų. Rezultatai pasimatė po nepilno mėnesio :)


Turint nedidelį sklypą ir neturint ar negalint iš gero draugo pasiskolinti skarifikatoriaus, visai viliojantis pasiūlymas samdyti žmones teikiančius šią paslaugą, kainos kiek teko domėtis svyruoja apie 5 e/aras, kas tikrai nėra itin daug atsižvelgus į įrankio nuomos kainą ir savo kelių dienų darbą, bei galvos skausmą kur padėtį itin didelį kiekį senos žolės. Mūsų atveju tokie darbai kainuotų daug, tad toks pasiūlymas priimtiniausias mažų sklypų savininkui. Įrankio nuomos kaina 35 e. dienai, tačiau nuomuojantis savaitgalį, mokamas vienos dienos įkainis. Kitos įmonės sezono įkarštyje bando gudrauti trumpinant nuomos laiką.

17 komentarų:

  1. Jo, darbelis rimtas, pamenu taip pat bandziau su zoliapjove pagudraut surinkinejant zole, bet greitai teko grizti prie greblio su karuciu :) Dar jei po ziemos ar geros sausros sklypas buna isplinka, iskart po skarifikavimo siuloma papildomai pabarstyti seklos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Išėjus pagudrauti, šis darbas būtų gerokai lengvesnis :) tačiau tam turi būtų labai gerai išdžiūvusi dirva ir šiltas oras.

      Panaikinti
  2. matau skarifikavote tik viena kryptimi :)
    kitais metais kai sugrėbsite šieną, pravarykite dar ir kita kryptimi, "rasite" dar tiek pat šieno :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Skarifikuoti kita kryptimi jau nebedrįsome, nes kad ir kokia tanki mūsų veja, padrąskė vietomis tikrai gerai :) kitais metais reikės kartoti priešinga kryptimi.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mes irgi šiemet turėjome šį džiaugsmą, tik iš tiesų, reikia praeiti abiem kryptimis. Mes su kaimynais gudraujame, išsinuomodami vienai dienai, pasidalinam nuomą ant 4-5 sklypų, tai gaunasi visai pigiai.
    Tiesa, kaskart kai reikia grėbti žolę, arba ją tręšti - džiaugiuos kad pas mus tik 5 arai :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Draugai, o tai kas būtų, jei tą išpeštą žolę paliktum pūti. Pasitręštų veja. Nes aš kaip suprantu pagrindinis šio judesiuko tikslas - įsileisti oro į dirvą. Arba kitas variantas - praeiti su traktoriuku ir sumulčiuoti - jis susmulkintų ir vis tiek paliktų pūti. Man tie kiekiai šieno tai tiesiog iškrenta iš visų mano įsitikinimų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Deja, toks variantas nėra tinkamas, nes sena žolė formuoja tokį "veltinį" kuris sunkina naujos žolės augimą, ją palikus išpeštą paviršiuje, gali numirti žolė esanti po ja, tad būtina viską surinkti. O žolės mes pjaunamos nerenkame, o mulčiuojame, bet tam reikia pjauti į savaitę kartą, kad neužaugtų per didelė :)

      Panaikinti
    2. i savaite karta.. matyt netresiat? kada patresta ir geras oras - i savaite 2 kartus, kitaip mirtis :) cia zinoma jei auginate veja, o ne pieva :)

      Panaikinti
    3. pievos neaugininame, o šienauti kartą į savaitę su traktoriukų pilnai pakanka, aišku gerokai padidinus trąšų normą, galima pjauti ir į savaitę kartą :)

      Panaikinti
  6. Sauniai pasidarbavot! Net sunku isivaizduoti, kad reiktu toki plota sutvarkyt patiems ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Po kelerių metų ir Jūsų toks malonumas lauks :) galėsime grėblį paskolinti :)

      Panaikinti
  7. Tėvukas nusipirko kažkokį elektrinį aeratorių. Reiks pasiskolinti ir mokslo tikslais kokius 10 a. pravažiuoti skirtingais būdais: 1. suaeruoti ir tiesiog visą turtą palikti 2. Suaeruoti ir turtą dar sykį sumulčiuoti su žoliapjove, jei paims 3. Suaeruoti ir surinkti. Įdomu pasižiūrėti bus skirtumus po metų. Taip ir padarysim.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tai aeratorius kaip suprantu tik subado zole- ileidzia ora, bet velenos neisdrasko. Bet kuriuo atveju, zoles kiekis priklauso nuo to, kaip zemai zole pjaunama, ir ar nepaliekama labai ilga nenupjauta ziemai.
    As net nesiruosiu savo pievos kazkaip aeruoti ar skarifikuoti sodyboj, tai labiau ispuoseletu veju prieziuros vargai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galvojome ir mes lygiai tą pat, tačiau bent minimaliai neprižiūrint vejos ji pradės plikti, kai kurie plotai išmirs. Be to pastoviai nešienaujant yra rizika, kad žolėje aptiksime ir erkių, mes vien dėl to šienaujame savo sklypą ir apylinkes gana intensyviai.
      Aeratorius subado, skarifikatorius "supjausto" velėną, pašaliną seną.

      Panaikinti
  9. Mes su gyvūnais sutariame draugiškai, per kelis metus nukentėjo vos keli vaismedžiai, o žiemai medelius dengiam tvoros tinklu, visgi, kad nesugalvotų gardėsių paieškoti :) dideli plotai pas mus, tad ir tvora arba bus ateityje, arba ją atstos gausiai prisodinti medžiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Blogerių atsiliepimai labai gerbtini ir reikalingi, reklamos nereikalingos, o jei norite reklamuotis, prašome dovanoti kelis šimtus metrų tvoros :)

    AtsakytiPanaikinti