2016 m. balandžio 17 d., sekmadienis

Šildymo sezono apžvalga

Šildymo sezonas baiginėjasi, laikas protingiems kurmiams paskaičiuoti, koks jis buvo. 
Taigi šildytis pradėjome spalio mėn. 10 d. iki šiandienos lygiai 7 šildymo mėnesiaim katilas Smartfire 11.  Dar prieš šildymo sistemos įrengimą buvo skaičiuotos oriantacinės 2,5-3 tonų granulių sąnaudos, kas atrodė bus  labai neblogas rezultatas šildant pirmą sezoną. Juo labiau ir namas mūsų ne mieste ar gyvenvietėje, o vidury laukų ir didžiają metų dalį košiamas itin stiprių vakarinių vėjų.
Rezultatas išties džiuginantis- viso sunaudojome 2,2 tonas granulių. Ką išvertus į pinigus gauname net labai gražius skaičius. Granules pirkome praeitą pavasarį, senaisiais pinigais 560 lt./162e už toną.  Taigi namo šildymas ir karšto vandens ruošimas visam 7 mėnesių šildymo sezonui 356 eurai. Rekuperatoriaus kol kas dar įrengti neplanuojame, nors vamzdynas jam yra.  Aišku, ši žiemą nebuvo pati šalčiausia, taip pat  ir vakarų Lietuvos klimatas kiek švelnesnis nei tarkim Vilniaus, bet stiprūs mūsų sklype vyraujantys vėjai prie šildymo ekonomijos taip pat neprisidėjo. Gyvendami Vilniuje už dvigubai mažesnį šildomą plotą mokėdavome iki 200 e. už mėnesį, didžioji dalis šių pinigėlių greičiausiai keliaudavo įvairių biurokratų kvalifikacijai kelti ir pakeliauti po toliamas svečias šalis.

Šildomas plotas mūsų ne toks jau ir mažas: apie 145 kv.m.  Namo varža gera, ką parodė ir praeitais metais atlikta bandomoji termovizija (stogas 32 cm. ekovatos tarp gegnių+10 cm akmens vatos tarp stygų, sienos 20 cm neps'o, grindys 20 cm, langai Veka Alphaline).

Didesnių problemų su šildymo sistema kaip ir neturėjome, pečkuriais nedirbome, o ir katilo valdymą po kelių mėnesių perpratome savarankiškai ar telefonu pasikonsultuojant su Paltaja specialistais.
Namuose visą sezoną palaikėme 21,5-22 temperatūros. Katilui pasiekus šią temperatūrą, kambario daviklis duoda jam signalą išsijungti. Katilas prieš išsijungdamas dar ir pats išsivalo, minusas, kad kavos nepadaro :) Tokiu būdu šildymas pas mus vyksta nuo 5 iki 7-8 val. ryto ir nuo 16 iki 18-19 val. Šylant orams veikimo laikas keliais paspaudimais liečiamam katilo ekrane sumažinamas.  Sezono pradžioje eksperimentavome su paduodama į grindis temperatūra, visgi 30 laipsnių temperatūra mums nepasiteisino ir visą likusį sezoną į grindis paduodavome 34 laipsnių temperatūrą.  Katilui pasiekus 21,5 temperatūrą ir jam išsijungus, po kelių valandų kambario termostatas rodo 22,5 laipsnius, visgi įšilusios grindys dar ilgai akumuliuoja šilumą.  Pelenai valyti 4-5 kartus per visą sezoną, vėliau panaudoti kaip trąša sodui. Vasarą katilas bus pilnai išjungtas ir karšto vandens ruošimas bus patikėtas kombinuotam boileriui Dražice 160.  Krosnelė per visą šildymo sezoną kurta buvo tik 7-8 kartus ir tai dažniausiai per šventes :)


Kito sezono darbai:
1. artimiausiu metu nusipirkti granulių, nors dar beveik 800 kg. liko :) 
2. baigti garažo šiltinimo ir vamzdynų izoliavimo darbus;
3. priversti šilti 2 grindų atšakas, kurios itin nenoriai pasiduoda reguliavimui su debitomačiais;
4. šildymo sistemą užpildyti nauju, filtruotu vandenėliu;
5. išdažyti katilinės patalpą :)  

Gyventi šiltai, komfortiškai ir nedirbanti kūriku buvo mūsų svarbiausias tikslas, kuris 100 proc. pasiektas. O šildymo sąnaudų rezultatai išties itin džiuginantys,  145 kv.m. namo šildymui vidutiniškai per mėnesį išleidome 50,85 e., o svarbiausias dalykas nesame priklausomi nuo centralizuotų šildymo tinklų ir protų nesuvokiamų jų įkainių, kas buvo nemaža priežastis paskatinusi mus statytis namą.

45 komentarai:

  1. Grazus skaiciai :) darote didele reklama SF11 katilui :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pilnas internetas atsiliepimu, apie šiuos katilus, o sanaudos net labai geros ;)

      Panaikinti
  2. 2.2 tonos 140 kvadratams? Atsakymas paprastas - arba autorius nemoka skaiciuoti ir realiai sildo 90 kvadratu, arba pasikabines silumos siurbly, ir savo granules ijungia gruyodi, isjungia vasari. Tokiu stebuklu nebuna. Labai paprastai paskaiciuoti - 1 kv reikalauja ~1kwh, jei super pasyvus namas - tai 0.5 kwh. Tai poreikis parai. Paskaiciuokite pagal savo granuliu deklaruojama kaloringuma ir pamatysite, kad vejus kalbate. 140 kv namui visam sezonui reiktu ~5 t. granuliu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. gerbiamas "anonimas" pats gryba pjauna. Pas mus identiskas katilas, rezultatai net geresni. Normaliam, kokybiskam namui 2t granuliu - labai normalus rezultatas.

      Panaikinti
    2. Naujos statybos namas 160 kv m garazas nesildomas i para puse maisiuko granuliu sunaudoja katilas, apie 10 kg Faktas... kas idomiausia kad nukritus temperaturai iki -15 -20 sanaudos nesikeicia arba dar nesijaucia.

      Panaikinti
  3. "Dar prieš šildymo sistemos įrengimą buvo skaičiuotos oriantacinės 2,5-3 tonų granulių sąnaudos" - labai idomu kaip skaiciavot. As paskaiciuosiu, tai pkaip skaiciuojama. Imkim pati optimiskaiusia varianta, kuris, vargu ar yra pas jus... Bet tarkim. Jei granules ypatingai geros, is 1kg galima isgauti 5 kwh. Namui, vidutiniskai sezono metu 1 kv.m. reikia 1 kwh, jei namas super pasyvus - gali pakakti 0.5 kwh, tad imkim sita varianta. Skaiciuojam: (140 kv.m/5 kwh)/2 = vadinasi jusu namui per para reikia 14 kg granuliu. Imkim pilna sezona, 7 menesius - 14*30*7= 2940 kg. Čia atveju, kai granulės super kokybiškos ir kai namas super pasyvus. Jūsų deklarajuomas 2,2 tona prasilenka su fizika. Žinoma, įmanoma, jeiname max +18, bet palaikant +21 - skiedziat stipriai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neveltui anonimiškas, nes bijo prisipažinti ką čia per pievas skaičiuoja. Nemanau, kad IK turi pagrindą meluoti skaičius.

      Panaikinti
    2. šiam sezonui sukūrenau 3,15t granulių su šilto vandens ruošimu. šildžiau 120m² šildžiau nuo laipkričio iki velykų. katlas smartfire 11. neviskas pabaigta, bandysiu pasiekti 2,5t. kitam sezonui. :)

      Panaikinti
  4. to Anonimiškas

    Dar neruduo o jau musmirių kažkas užvalgė.
    2,2tx5=11.000kWh
    11.000kWh/180(šildymo sezonas)=61kWh parai
    61kWh/24h=2,5kWh pastovus poreikis (kai šalta daugiau, kai šilta mažiau)

    P.S. Kažkas tamsta su pasyviu namu apgavo. Skaičiuokim 0.5kWh (iš kur šitą skaičių ištraukėt, tik tamsta žinot) x 140m2=70kWh. Jeigu būtu tokie skaičiai prie pasyvaus, tai galima įsivaizduoti kiek dešimčių tonų reikėtų prie nepasyvaus...
    Ir dar vienas niuansas 'profaniškame skaičiavime', o kodėl vertinate tik kavdratūrą, o ne kubatūrą?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Oho kokios diskusijos čia prasideda :) taip, dvi tonas granulių pasislėpę po pagalve laikome :) ar pridėti Jums reikia pirkimo sąskaitas :) Sąnaudos yra visiškai realios, o jei Jūsų namas yra kiauras kaip rėtis su pasenusiais langais, durimis ir žvakės katilu, tai ir kūrenkite Jūs po tas 5 tonas :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. to Anonimiškas
    Tikrai vėjus čia skaičiuojat.
    Aš taip pat šildaus su SmartFire11, suo spalio vidurio iki balandžio 1 d. sunaudojau 3 paletes granulių, kas yra 2,25t.
    Namui toli iki pasyvaus, rekupas įjungtas kiaurą parą, viduj t. 20-21.
    Namo plotas 140kv.m, bet kubatūra virš 500, ne namas vieno aukšto, šiltintas stogo šlaitas tarp gegnių.

    AtsakytiPanaikinti
  7. to IK
    o kodėl vasarą šilto vandens nešildysit su katilu?
    Katilą taupot? :)
    Man pilno bunkerio vasarą užtenka mėnesiui :)
    o vandens sunaudojam daug, elektra būtų min. dvigubai brangiau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kol kas čia pirminiai pasvarstymai, galų gale ir katilo taupymas :) aišku, reikės po mėnesio naudojimo pasiskaičiuoti, kas pigiau.

      Panaikinti
  8. hm "Šildomas plotas mūsų ne toks jau ir mažas: apie 145 kv.m."

    Kaip ir sakiau, viena iš priežasčių (kuriuos autorius ištrynė) - autorius nemoka skaičiuoti. Atsidaręs "langų" blogo skyrių, suskaičiavau kad dėžutę (be garažo) sulipdo po 20 blokelių. Vadinasi namo dėžutės (be garažo) išmatavimas 7,6 metro ant 7,6 metro, ivertinus blokeliu stori 7x7. Tiesa, pirmam aukšte garažo užpakaly - vienas kambarys 11kv, jį įvertinkim. Tai va, viso (net neišmetant vidinių sienų) 7x7*2+11=108 kv net neivertinus vidiniu sienu. Sildot vos vos 100 kvadratuku ir dziaugiates kiek mazai granuliu reikia. Sakiau kad kazkas cia ne taip - paprasciausiai nemokat skaiciuot.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Manau, kad sąnaudos labai normalios. Visgi namas naujas, atsakingai statytas.

    Į anonimus dėmesio kreipti išvis nereikia. Po jais slepiasi prasti pardavėjai, kuriems bizniukas stringa. Penkias tonas tokios kvadratūros namas suvalgytų nebent būtų be apšiltinimo sluoksnio. Mieli š*dvadybininkiai - atsipeikėkit ir apsišvieskit truputį :D

    AtsakytiPanaikinti
  10. Visažiniui pavydžiąjam anonimui:
    Bendras projektinis plotas 192 kv.m. pagal namo pridavimo dokumentaciją ir visus pačius naujausius matavimus 186 kv.m., garažas nešildomas 36 kv.m. katilinė nešildoma 8 kv.m. (šyla tik nuo katilo). Visas šildomas plotas 142 kv.m.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Gediminai, as nieko nesiruosiu pardavineti, as toks pats kaip ir jus - naujakurys. Tik man juokinga daros kai zmones nemokedami skaiciuoti skiedzia nesamones. Siuo atveju autoriaus sudeginti 2.2 tonos man iskarto pasirode nerealu 145 kvadratams. Stebuklu nebuna, fizikos neapgausi. Man iskart kilo klausimai: arba autorius meluoja, arba nemoka skaiciuoti. vos 100 kvadratu - imanoma, skaiciavimai tai leidzia teigti. Bet 145 kv prilaikant +21 - nesamone. Daznai zmones gyvena savo fantazijose ir kliedi, isivaizduodami kad gyvena 200 kvadratuose, nors realiai ne karto net nepamatavo. Autoriui patarciau ne sirsti, o garbingai pripazinti, kad biski suklydo parametruose.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinote diagnozę kai žmogui visi aplinkui esantys atrodo durni, o jis vienas pats protingiausias? Kvaili Jums atrodo 5-6 komentatoriai....gal pas daktarą laikas :) ?

      Panaikinti
    2. Ponas anonimas "visai ne pardavėjas" jau pasimetė savo "skaičiavimuose". Prieš tai rašė, kad tokiam plotui mažiausiai penkios tonos sueit turi, dabar jau rašo, kad šimtui kvadratų gali pakakt 2,2 tonos. Pagal plotą paskaičiuojam ir... nu nesueina kažkaip, ne? :)

      Pasidalinsiu ir savo sezonu. ~111kv.m. - tilpau į 2 tonas granulių, palaikydamas 21,5 su karštu vandeniu 200l boileriu šildomu kiekvieną rytą. O mano namelis apšiltintas 15cm išorė, 15cm grindys ir kol kas tik 20cm tarp gegnių. Priedo antram aukšte tiesiogine to žodžio prasme vėjas pučia, nes nieks neužsandarinta. Taip kad IKnamų sąnaudos man atrodo net labai logiškos ir tikėtinos. Kitam sezonui saviškes tikiuosi ženkliai sumažinti sutvarkęs antrą aukštą. Pabandysiu kur nors apie tai parašyti, kad visokie anonimai galėtų ateis papukštaut kaip "fizika apgaudinėjama" :D

      Panaikinti
    3. Ar Jūs esate tikras kad tikrai tiek sunaudojote granulių ir ar Jūsų nuo pirmo varžtelio statytas namas tikrai yra tokios kvadratūros :) ?
      O jei rimtai labai neblogi rezultatai, ypač atsižvelgiant jei stogas dar nėra iki galo pilnai apšiltintas.

      Panaikinti
    4. Ach, prigautas tapau :( Pas mane iš tikrųjų 40kv.m., nes pats pažiūrėjau nuotraukas statybų ir prieš statant langus suskaičiavau 17 blokelių eilę... :D

      Panaikinti
  12. Pas mus 140kv.m. šildomų grindų, šį sezoną sudeginom beveik 2,5 t. granulių šildymui ir karšto vandens ruošimui 160l.
    IKnamai siūlyčiau neatsisakyti ruošti karštą vandenį nuo granulių, kadangi taip tikrai žymiai pigiau nei šildyti boilerį vien elektra.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lyginant su praeitų metų Jūsų rezultatas, pokyčiai iš ties nemaži :) pilnai sureguoliuoti visą namo šildymo sistemą užtrunka, kol viską iki galo išsianalizuoji, skaityti forumus vienas, tačiau viską daryti realybėje sudėtingiau.

      Panaikinti
  13. Ononimams

    Sanaudos kaip realios .
    2200kgx4,5=9900kWh.
    Lyginu su savo 1 auksto 145m2 namo pernai suvartota elektros energija per visus 12men sildymui ir karstam vandeniui bei vesinimui : 1808kWhX4cop=7232KWh

    AtsakytiPanaikinti
  14. to korida
    neiškraipykite skaičių kaloringumas ne 4,5kWh, o 5kWh.
    Be to yra kas deklaruoja su sertifikatais 4700kcal, kas lygu 5,5kWh
    P.S. as ne tas minetas 'anonimas' :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Ivertinkite NVK ,sandeliavima visokiuose garazuose ,sandeliukuose ir liks panasiai 4,5 .

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. aha :) gal net koks 1kWh... visai netaip kaip Jūsiškis geoterminis kur cop pastoviai 4 :)

      Panaikinti
  16. Ononimo komentarai trinami, gali delfi šlovinti kaimyninės šalies nyktštuką prezidentą, pykti ant statybininkų už kiaurą namą ir toliau būti ignoruojamas inteligentiškų statybininkų, kokie mes ir esame :)
    Tad make love and peace.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Tarp kitko pusiau į temą. Tik įsikraustęs į namą supratau saulės galią :) Mūsų visos gyvenamos patalpos visuomet apšviestos saulės ir saulėtą, nors ir labai šaltą, dieną dideli vitrininiai langai veikia kaip radiatoriai. Jei jų nebūtų, tikiu, kad sąnaudos būtų ženkliai didesnės. O dar visai neseniai visi aiškino, kad langai daro namą šaltesniu ir jų reik kuo mažesnių :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neveltui pas mus pietinėje pusėje tikrai gana nemažai langų, visos patalpos turi langus į šią pusę. Aišku svetainės pietinės pusės langą antrą kartą daryčiau dar didesnį, dabar tik 2,2x1,2, tačiau efektas akivaizdus :) Pasyvus namas be problemų didžiąja metų dalį galėtų apseiti iš vis be šildymo protingai išdėsčius langus.

      Panaikinti
    2. Tikrai, ir pas mus saulėtomis dienomis patalpų temperatūra įkaista iki +25 laipsnių, tenka langus atsidarius išsivėdinti :) Ir šildymas sezono metu nepastoviai dirbdavo, saulės dėka darydavome katilui pertraukas iki paros ir ilgiau.

      Panaikinti
    3. Gediminai, labai geras pastebėjimas. Praėjusiais metais ziema vartojimo paskola ėmėm, kad sumokėtumėm už šildymą, o įsikrausčius į namą su tikrai DAUG langų, mokame mažiau nei mūsų kaimynai, kurie dar mums įsirenginėjant galvomis kraipė, kad oj kaip gražu tie langai, bet ką jūs žiemą darysit? ;) Dabar net kartais laukiu to šaltuko, nes žinau, kad kai šąla, tai dažniausiai saulė šviečia :D O tai reiškia, kad namuose bus šilta :)

      Panaikinti
  18. Ononimas apie besireiškianti Anonimą

    Gerb. Anonime, šek tiek pasekus info apie tamstą galima sužinot apie patį:
    1. Tautinės mažumos partijos atstovas - štai iš kur politiniai pareiškimai (blog'as juk ne apie tai)
    2. Įmonės įkurtos Trakų raj. (bandančios užsiimti šildymo įranga) su vienu savininku ir tuo pačiu direktoriumi, registruotos geltoname sename mediniame pastate, be buveinės, atstovas. Dabar aišku iš kur nusišnekėjimai apie būtinas sąnaudas ir kitas purvas (nevisi tokiuose namuose gyvena).

    Todėl būkite geras, nemeluokite, kad esate naujakurys ir pasistenkite daugiau domėtis tuom ką parduodate - nes kaip suprantu ir čia Jūsu žinios kiek atsilieka

    AtsakytiPanaikinti
  19. Tas pats anonimas. Atsakau:

    1. Nebuvo pareikšta nė vieno politinio pareiškimo. Jeigu jau bijote savo šešėlio - gydykitės.
    2. Seklys iš jūsų - apgailėtinas. Tokių fantazijų galėtų pavydėti net mūsų politikai (neįvardinsiu, tegul jūsų fantazija kankinasi).

    P.S. aš būtent naujakurys ir su pardavimais neturiu ir neturėjau nieko bendra.

    dar P.S. Gediminui - jūsų langų stiklai blokuoja saulės spindulius. Išsibarškinkit langus, tada šildyti visai nebereikės.

    AtsakytiPanaikinti
  20. Ononimas Anonimui
    taip taip, visi matė iki ištrynimo politinius pareiškimus, net ir antrame punkte nepatylit - gal nereikia tu nesamoniu ponas V? :)
    dabar į temą ir nusišnekėjimus (tamstos):
    http://www.namoprojektai.lt/tekstukas.html
    poreikiai:
    B klasės namas 139kWh/m2
    A klasės namas 55kWh/m2
    A+ klasės namas 42kWh/m2
    A++ klasės namas 32kWh/2
    ir galu gale pasyvus namas 15kWh/m2
    Visi šie skaičiai yra ŠILDYMO sezonui
    Taigi jeigu verstume granulėmis, gautume preliminariai tokius skaičius (145m2):
    B klasės namas (139*145)/5000=4t
    A klasės namas (55*145)/5000=1.6t
    A+ klasės namas (42*145)/5000=1.2t
    A++ klasės namas (32*145)/5000=0.9t
    IR GALU GALE PASYVUS (apie kurį tiek daug svaigote) (15*145)/5000=0.44t
    Autoriaus namas yra tarp A ir B klasių (tikėtina kad A, nes dar ruošė karštą vandenį) pagal poreikius.
    Taip kad nereikia nusišnekinėti... ir visiems aiškinti kad jie nesupranta savo sąnaudų (turbūt perkant dvi tonas, už jas sumokėjus, patyliukais atveža 4-5t medienos granulių?) ;)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Ononimas
    - na ne - tokie buvo :)
    - na taip - atsekus - toks ir esat
    - juk tamsta naujakurys (pats saket) - iš kur pas Jus katilas? :)
    - šiaip aš šildausi 160m2, 2.7m lubom su +21.5C (yra kambario termostatas) - namas yra tarp C ir B klasės ir telpu į 4,5t per sezoną (irgi smartfire 11 naudojuos). Vadinas esu ne iš tamstos 'xebros', kurie nei šildytis nei statytis nemoka :)
    Patarimas, kai pirksite granules pirkite kuo daugiau, kuo daugiau, nes gali neužtekti :)

    AtsakytiPanaikinti
  22. o:

    " šiaip aš šildausi 160m2, 2.7m lubom su +21.5C (yra kambario termostatas) - namas yra tarp C ir B klasės ir telpu į 4,5t per sezoną (irgi smartfire 11 naudojuos). "

    Čia jau sutinku 100%. Visiškai į temą. Sutikit su tuo, kad ponas Gediminas su kiauru stogu tilpo į 2 tonas - visiškas briedas. Jis matyt iš tų, kur važinėja su 4,2 kubatūra ir priesėkinėja, kad mieste jam užtenka 12 l benzo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ononimas
      Reikėtų atsižvelgti į tai jog Gediminas deklaravo >100m2 šildomo ploto. Taip pat jog stogas pas jį apšiltintas 20cm tarp gegnių. Tikėtina jog pas jį yra nesandarumų stoge (kitose konstrukcijose matomai nėra), dėl to jaučiamas 'šviežias oras' - nelabai tikiu kad prie stogo užpučia pridėjus žvakę. Todėl per keletą nesandarumų jaučia gūsius. Žinoma su Gediminu kartu negyvenu, todėl galvos neguldysiu.
      Kitaip tariant, jeigu namas dabar pas Gediminą yra B klasės, jo sąnaudos turėtų būti apie (111*139)/5000= 3t. Kolkas atrodo normalu jog sunaudojo 2t, nes tikėtina, kad vieninteliai nesandarumai yra stoge - juos pašalinus, namas turėtų priartėti prie A klasės pastato ir sąnaudos nukristų iki 1.3t sezonui (+ kažkiek karštam vandeniui)

      Panaikinti
    2. Net smagu stebėt, kaip nervuojasi tam tikri veikėjai, pavydėdami normalių namų savininkams. Teisintis ir įrodinėti nesiruošiu. Kas neturi raidos sutrikimų, tie ir taip supranta viską. O kiti rado naują erdvę vietoj delfi komentarų... gaila IK namų gyventojų, kad užpuolė blog'ą tik :D

      Panaikinti
    3. Mes cenzūrą mėgstame ir nekorektiškus komentarus tiesiog triname lauk, o tokius asmenis kai labai pabosta užbaniname :)
      Bet kad anonimas greičiausiai yra laaabai jau piktaas vadybininkėlis, tai faktas, faktas ir kad namų statyti nemoka :)

      Panaikinti
  23. Taip pat labai priklauso ir nuo palaikymo temperaturos. +20 ar +22 - jau didelis sąnaudų skirtumas.

    AtsakytiPanaikinti
  24. Sveiki,

    Ar galite papasakoti, kaip sureguliuotas pas jus katilas? Veikia tam tikromis valandomis ir su termostatu? kokiu galingumu nustatytas katilas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Veikia beveik visad 100 pajėgumu, keletą valandų ryte, keletą valandų vakare, pasiekęs tam tikrą temp. ar veikimo laiką, jungiasi lauk :)

      Panaikinti
  25. O nėra pigesnio varianto, praktiškai kasmet atsiranda naujovių, čia tas tobuliausias variantas?

    AtsakytiPanaikinti