2013 m. lapkričio 27 d., trečiadienis

Grindinis šildymas

Žiema-apmąstymų metas. Aktyviai domimės viskuom pradedant langais ir durimis, baigiant elektros įvadais, santechnika ir grindiniu šildymu. Beje savaitgalį pavyko sutvarkyti kaminą ir  paleisti tvenkinį į drenažą, nes jau lipo visai per kraštus ir žuvys plaukė į pievas ganytis :) Per kelias dienas tvenkinys sumažėjo 20-30 cm. Kas tikrai džiugina.

Su elektra viskas paprasta: įmoka lesto sumokėta, gana nemaža, konkursas paskelbtas, lauksime rezultatų ir darbų pradžios. Kada ji neaišku: žiemą, jei leis orai ar pavasarį.

Neaiškiausia dėl  grindinio šildymo. Namą šiltinsime 20 cm, grindis 15-20 cm. storio šiltalu. Namas šildomas bus granuliniu pečiu, nors neatmetame ir kitų variantų. Viskas kaip ir aišku visas pirmas aukštas šildomos grindys, antrame aukšte holas ir vonia taip pat šildomomis grindimis. Vamzdį greičiausiai naudosime 16-18 mm., nors aišku dar tarsimės su santechnikais ir lauksime Wavin  vadybininkų pasiūlymo, kurie žadėjo geras kainas ir nemokamą šildymo sistemos projektą.
Daugiausiai klausimų kelią šildomos grindys miegamuosiuose kambariuose, kiek tai praktiška ir sveika miego atžvilgiu. Ar gal geriau  kabinti radiatorius ir turėti kombinuota sistemą grindinis šildymas+radiatorinis? Pastarasis variantas geriau tiktų granuliniam katilui, kuris paduoda karštesnį vandenį.
Internete nuomonių daug, tačiau norisi išgirsti nuomones žmonių turinčių šildomas grindis savo miegamuosiuose, kokie pliusai/minusai.

39 komentarai:

  1. Manau kad blogumai dėl šildomų grindų miegamajame kyla todėl kad kiauros sienos. Tada, kad būtų šilta kambary, keliama grindų temperatūra, ko pasekoje atsiranda diskomfortas, galvos sopuliai. Jei gi sienos šiltos, grindų šilumos beveik ir nesijaučia, nėra ir diskomforto, o ir niekas nedraudžia miegamajame laikyt mažesnę temperatūrą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš šiuo klausimu labai domėjausi ir tikrai daug teko perskaityti. Išvada - labai daug mitų dėl grindinio šildymo kenksmingumo. Nėra nieko kenkmingo, nes tiesiog dėl per mažo temperatūrų skirtumo tarp grindų ir oro virš jų, dulkės praktiškai nekyla, o ir miegojimas vyksta, jeigu ne ant grindų čiužinys, kiek aukščiau. Aš iš pradžių galvojau, kad bus kombinuotas, priėmiau sprendimą daryti visur grindinį šildymą, tiesa, pas mane tik vienas aukštas. Bet dėl to kombinuoto kažkur teko skaityti, jog jeigu ir radiatorinis, ir grindinys, tai berods reikia palaikyti dvi skirtingas temperatūras kažkaip. Beje, pas mane irgi bus granulinis katilas, viskas ten normaliai susireguliuoti turėtų. Beje, del miegojimo - grindinis šildymas - ten apie 26 laipsnius, o radiatoriai ženkliai karštesni, čia apie dulkes ir sveikumą jeigu

    AtsakytiPanaikinti
  3. argumentai dėl dulkių ir tt. tai juokingi :) ir jų net rimtai nesvarstome, nes konvekcija radiatoriuose žymiai didesnė, tačiau norisi išgirsti iš žmonių kas jau turi įsirengę miegamuosiuose. Domimės šiuo klausimu jau porą mėn. tačiau vieningos nuomonės iki galo ir neprieinama :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ta pacia dilema sprendziam. Del miegamuju, tai gasdina beprotiskas karstis, su kuriuo susiduriame nueje i svecius pas draugus, kurie turi isirenge grindini sildyma. Grindinis sildymas labai inertiskas, todel bent kiek per daug pakelus temperatura , siluma labai ilgai islieka, aisku per laika sita galima susireguliuoti. Del peciaus temperaturos, jis vistiek tures degti 70-80C darbiniu rezimu, koks jis bebutu(nesu specialistas, tiesiog mano pamastymai), kitaip didele tikimybe, kad kaminas prades spjaudytis kondensatu ir koseti dumais. Temperatura i grindini, bet kokiu atveju yra atiduodama per pamaisymo voztuva, kuris ir reguliuoja atiduodama temperatura. Kas geriau peciui manau, kad jaudintis nereiketu :) Didziausios mano abejones kyla del grindu dangos. Plyteliu nenorime. Na tik ruozais. Masyvo grindys paprasciausiai per storos, jos netinka grindiniui. Nesu pries laminata, bet kazin ar jis neprades skleisti velnias zino ko, kai bus nuolatos sildomas is apacios. O medines grindys, tinkamos grindiniui kiek teko dometis ganetinai brangios. Tai va tokiam uzburtam rate kol kas ir sukames :) Laukiu atsakymo is vieno ukininko, zada jis nuversti keleta azuolu, bet jau senokai zada...jei visgi ziema juos nuvers, issipres viskas vienu kartu. Pjaunu azuola i lentas, dziovinu, ir dedu grindis. Sildymas name pilnai radiatorinis, na kelis ruozelius gal grindinio iterpsim. Kitu atveju NEZINAU :) Gal netgi pilnai grindini galvoju daryt, bet zmona 2a. nori kilimu, vel klausimas ar nebus bedos juos sildant is apacios...:( na zodziu sudetingas reikalas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Del temperaturos - tai kazkokia nesamone, grindu temperatura neturi buti aukstesne nei 27 ar pan. Jeigu karstos grindys, tai cia ne grindinis sildymas, o grindu sildymas gaunasi :) Pas mane bute vonioj ir virtuvej taip, bet ten elektra sildoma. Del dangos - kadangi pas mane uzmiescio namas / sodyba, tai man masyvo lentos atpuola, nes galimi dideli temperaturu svyravimai. Jeigu gyvenamas namas, tai visiskai imanoma. Parketlente - irgi imanoma, bet as ju atsisakiau vien del kainos, nes apart brangokos parketlentes, kad butu efektyvus sildymas, reikainga klijuoti, o kliju kvadratnis metras kainuoja 20 Lt. Desiu kokybiska grazu laminata. Nei vienas parketo ir laminato pardavejas nekritikavo laminato, net laminatas, tai irgi ir medzio dulkiu padarytas, tik ant virsaus dar foto uzdeta ir uzlaminuota. Nematau didelio skirtumo tarp nulakuotos parketlentes :) Draugai turi nama su masyvo lentom ir grindiniu sildymu (geoterminis ten) - vis pasigiria, kad labai siltai komfortiskai gyvena :)

      Panaikinti
    2. Patikslinsiu, del ko mano sodyboj masyvas netinka. Sakykim palieki nama keliom savaitem, atvazuoji prisildai, Temperatura ir dregme tokiu atveju labai sokineja. Ir tuomet tas medis tiesiog issikraipo baisiai. Jeigu namas nuolat gyvenamas, dregme ir temperatura pastovus, pamazu kintantys, tai sako, kad galima. Masyvas, jeigu pinigai ledzia, tikrai grazu. O taupantys manau laminata gali rinktis- yra puikiu laminatu, su uzapvalintais kampukais, atrodo graziai. Ju kaina apie 40 lt / kv, gal kiek brangiau, bet galima is akciju sulaukti.

      Panaikinti
  5. Jei planuojate grindinį šildymą + kieto kuro katilas, be akumuliacinės talpos neisšsiversite, patariu pasidometi. Nenoriu apie tai pradėti pasakoti, nes pilnas internetas apie tai. O šiaip grindinis jėga! Iš savo pusės nepasakyčiau nei vieno minuso. Bet pabrėžiu, kad viskas turi būti teisingai įrengta.

    AtsakytiPanaikinti
  6. mūsų pasirinkimas taip pat geras, kokybiškas laminatas. Parketlentės netraukia dėl savo "minštumo" ir braižymosi. Labiausiai norėtume eglės ar pušies masyvo lentų, dar geriau ažuolas, tačiau tai atkrenta dėl šildomų grindų. Akumuliacinės talpos variantas svarstomas, plytelės bus tik hole, virtuvėj ir san. mazguose, kambariuose labai jau bjauriai atrodo....

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kie domejausi, tai masyvo tinkamas tik pakankamai brangaus medzio, kieto, azuolo, uosio, sia egle ar pusis netiks, bet geriausia del to kokios domus galerijoj pasidometi pas specialistus, man tikrai nuosirdizia ir kantriai aiskino. Bet kokiu atveju masyvas yra brangiausias malonumas is visu. Parketlentes nelabai suprantu, kodel visi bijo kad braizysis. Braizysis, na ir ka? Ne muziejus. Pas mane namie vysnios parketlentes, ir suniukas, ir katyte pabraizo, bet as kazkaip ramiai i tai ziuriu. Bendras vaizdas vis tiek super. Beje, parketlentes pas mate ir kambariuose, ir koridoriuje, kur visi vaiksto. Grazu, o pasibraisymai - na jie kazkaip man bendro vaizdo negadina, jeigu apie tai...

      Panaikinti
  7. Tik šiaip va kiek dar skaitinėjam, atsiliepimų girdim, kol kas jokių minusų tose šildomose grindyse nerandam... Žodžiu nelabai yra prie ko prikibti. Reik tik tinkamų specialistų. Tik va mažokai ką pavyksta rasti granulinis šildymas + grindinis šildymas. Va su granuliniu šildymu irgi prasideda abejonės. Žodžiu kaip toj patarlėj "Kuo giliau į mišką, tuo daugiau medžių":)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kadangi pas mane irgi bus grindinis plius granulinis, tai as abejoniu neturiu, bent jau siam momentui. Bet siulyciau jums gal trumpai pasikonsultuoti pas www.gudrussildymas.lt, jie yra Lakūnų 30, Vilniuje. Nes straipsnius skaityti viena, o 5 minutes konsultacijos pas tai irenginejancius ir dirbancius su tuo - daug aiskiau ir suprantamiau.

      Panaikinti
  8. Granulinis su grindimis visiškai normaliai draugauja.
    Nelabai supratau siūlymą akumuliacinę statyti. Ypač jei granulinis su auto uždegimu.
    Kokia prasmė? Gal kas paaiškins?
    Granulinio galia reguliuojasi, grindys - šilumą akumuliuoja.
    Bijot laminato neverta. Jei (jei tikrai) ten ir yra kokių kenksmingų medžiagų, tai jų įtaka nulinė. Juk vėdinamame kambaryje oras per valandą visiškai pasikeičia. Nebent esi mėgėjas miegoti ant grindų nevėdinamame kambaryje ...
    Bet mes su maistu brudo suvartojam 1000 kart daugiau - gerai pakeptos bulvytės greičiau nunuodys nei kubas laminato.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Grindinis šildymas prieš radiatorinį mano supratimu pralaimi tada, kai ateina vasario kovo menesiai. Prišildytų grindų inercija plius pro langus patenkantys saulės spinduliai perkaitina patalpas.Kadangi Saulės pasirodymas yra sąlyginai staigus, o lauko temperatūra žema - temperatūriniai davikliai esantys lauke ar patalpoje nepadės laiku sumažinti termofikato temperatūros dėl grindų šilumonės inercijos, o kai pagaliau sureguos - saulei pasislėpus/nusileidus turėsim kelti grindų temperatūrą iš naujo ir turėsim patalpų atvėsimą. Radiatorinė sistema šiuo atveju yra lankstesnė ir labiau valdoma. Turint galvoje, kad šildymo sezonas yra 6 mėnesiai - saulėti menesiai iš jų yra 2-3, saulėtų dienų žinoma maęiau - tai spėju, kad apie 20% to laiko ji dirbs persildymo/neprišildymo rėžimu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nematau aš čia jokio minuso, jei temperatūra pakils keleta laipsnių daugiau negu norėtusi, šilčiau tai ne šalčiau, dar visada išlieka galimybė praverti langą :)

      Panaikinti
    2. (atsiprasau,del technimiu problemu,negaliu rasyt lietuviskai ) Praverti langa, kai perkaitinta-iijungti papildoma silumos daltini, kai del inercijos grindys dar neisilo... Visa tai man atrodo, kaip neefektyvus sildymas. Idomu butu isgirsti nuomone jau turimciu grindini sildyma.

      Panaikinti
    3. Jei jaučiu, kad patalpoje per šilta, tiesiog prisuku šildymą, grindys atvėsta per keletą valandų, langų nereikia atidaryti :) Vakare vėl atsuku, kad naktį būtų šilčiau, nieko čia sudėtingo, šildomės dabar dujomis. Įsirengiant naujai galima būtų automatizuoti visą sistemą, kad nebėgiot ir nesukiot rankenėlių, tik reikia įvertinti, kad tokia įranga brangesnė ir aišku su dujom truputį paprasčiau. Kas liečia granulinį katilą sekančių metų patirtis parodys :).

      Panaikinti
    4. Pas me visur grindinis sildymas, tiek rudeni tiek ziema nebegioju ir nesukineju nieko. Kambariuose temperatura kinta 1 laipsnio ribose.
      Normaliai reikia apsisildyti nama, langus isideti, pasidaryti grindinio sildymo projekta ir katila protinga tureti ir nereikes lakstyti sukineti ar langus darineti :)
      Priklausomai nuo oro temperaturos katilas pats reguliuoja kiek laipsniu vandens paduoti kaip ilgai pauzes daryti. Siandien prie -5 pastebejau kad katilas vandeni i grindis paduoda tik iki +33,5, griztamas +29,7. Pasiekus sias ribas issijungia, varineja vandeni kol atvesta iki +22 (pauze trunka apie 1.5val) ir vel isijungia.

      Panaikinti
    5. hm, pas mane irgi visur grindinis, į grindis paduodu 25, grįžta 22.
      Viduje 19 laipsnių, bet kadangi dar vyksta glaistymai visokie, tai smarkiai vėdinu, nevėdinčiau būtų 20 tikrai. Šiuo metu katilas beveik neišsijungia, bet dirba tik trečdaliu galingumo (3 kW)
      Kol buvo apie +5 - 0 išsijunginėdavo dažniau.

      Panaikinti
    6. gal galite detalizuoti, kokie vamdžiai naudoti grindims, kodėl? koks katilas, jo + -, kaip valdoma sistema, granulių sąnaudos, ką antrą kartą darant šildymo sistemą darytumėt kitaip ?

      Panaikinti
    7. Vamzdis Wavin 16mm polibutileninis, kolektorius Uponor, stovi ketureigis ladomatas, katilas SmartFire11.
      Dar tik mėnesį naudoju, tai minusų kol kas nepastebėjau.
      Granulių 30 maišiukų po 17kg užteko lygiai 4 savaitėm.

      Panaikinti
  10. Dėl grindinio - jei dabar įsirenginėčiau - tai tik grindinį. Taip suprantu, kad įrengimas brangesnis, galimi pažeidimai įrenginėjant grindis(pradūrimai). Bet man pliusai - intertiškumas, mažesnė temperatūra. Asmeniškai - akumuliacinę talpą dečiau(čia kažkas rašė, kad gal ne). Dėčiau dėl to pačio inertiškumo. Dėl kombinavimo - grindinis + radiatoriai - manau, kad pirma pakyla sistemos kaina, antra normalių argumentų, kodėl miegamajame man reiktų radiotoriaus - nematau(kad ir praktiškai pagalvojus, grįši po darbo namo, vakare sėdėsi miegamajame, tad greičiausia užtrauksi naktines užuolaidas, automatiškai uždengdamas tą radiatorių, tai iš esmės prarasi dalį radiatoriaus pliusų).
    Dėl granulinio ir pan. - pas mane dabar elementarus malkinis pečius. Minusai, kad tai rūpestis dėl malkų, dėl jų patekimo prie pečiau ir t.t. Alternatyvos, norint patogumo - granulinis / skysto kuro / dujinis. Granulinis turi pliusą, kad viskas su juo paprasta. Žinoma, už tą paprastą teks pakloti $$$... Likę du, jau bus reikalinga projektuoti rezervuarus, gauti metinius leidimus kurui(jis šiek tiek pigesnis nei kolonėlėse atitinkamas). Žinoma dar yra geoterminio variantai. Bet man kažkaip jie... :) Kas dar prie šios temos - kogero ant stogo kelčiausi vandens rezervuarą(vasarą pašildytų karštą vandenį(namo išlaikymo sąnaudos atpigtų))... Tiek mano trigrašio... :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Reikės artimiausiu metu aplankyti vadybininkus ir prekybininkus konstultacijoms ir lauksime wavin projekto :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. mes pavasari irgi situs darbus atliksim, tai truputi klausimu...
    rasot kad lauksit projekto ir kainos pasiulymo medziagoms is wavin vadybininku. kiek kainuos projektas? nes kaip suprantu projektas bus tik medziagomis?

    AtsakytiPanaikinti
  13. wavin daro nemokamai projektą, aišku jie tikisi, kad pirksi wavin medžiagas jam.
    Tačiau nereikalauja išankstinio jokio apmokėjimo, kaip Tece. Būtent todėl aš pasirinkau wavin grindinę sistemą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man paprašius projekto pas Wavin, jie jo neatsiuntė, tik atsiuntė medžiagų sąmatą. Sakė, jei užsakysime jų medžiagas tada gausim projektą...

      Panaikinti
    2. Tiesa, kai pasirinkom Tece nors ir ne visas medžiagas pirkom iš jų , tik sujungimus ir kolektorius (vamzduką pirkom PipeLife kitur), projektas taip pat nieko nekainavo.

      Panaikinti
  14. būtent, tiksliau tai yra preliminarūs skaičiavimai ir pasiūlymai, kurie yra nemokami, jei perki viską iš jų tada padaro nemokamą detalų projektą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. o jei tiksliau kur kreipsites? nes as kazkaip nerandu tokios imones kaip "wavin lietuva".. ivairiusi atstovai-tarpininkai tik privise kaip makveza ar jaukurai ar kitokie.. jie tikrai projekto uz dyka nedarys :)

      Panaikinti
    2. Na mes likome patenkinti "ketvertas.lt" projektavimo darbu ir medziagu pasiulymu.

      Panaikinti
  15. http://lt.wavin.com/lt

    AtsakytiPanaikinti
  16. http://lt.wavin.com/lt/Wavin_Tempower_1.html

    AtsakytiPanaikinti
  17. Kalbant apie apšildymą ir aš nerekomenduočiau kieto kuro, visgi gerokai nepatogu, žmogus išeina pririštas prie viso proceso... O namas juk visam gyvenimui.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Vytai, geoterminio šildymo variantas yra svarstomas, tačiau iš karto atbaido didžiulė įrengimo kaina.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. beje, grindinio sildymo privalumas tame, kad butent i toki orientuotos visos siuolaikiskos sildymo sistemos. Todel sakykim is pradziu galima pasistatyti kad ir kieto kuro katila, o po kiek laiko isirengi geotermini, na ar dar ka siuolaikiskesnio gal isras :)

      Panaikinti
    2. Kinieti šilumos siurbli gruntas vanduo galima paimti už 7Klt + Boileris 3 Klt + gręžinys kokia 10 Klt. Tarkim viso 20Klt. Granulinis + kaminas + boileris manau panasiai gautusi.

      Panaikinti
  19. Grazu, kai darbai einasi planuotai,darbu kokybe gera.Prasau atsiusti betonuotoju brigados ir elektriku brigados kontaktus.
    dbasakoje@yahoo.com
    aciu

    AtsakytiPanaikinti
  20. Geras sprendimas granulinis pečius. Daug domėjausi apie tai, galvojame ir mes savo namo šildymui pasirinkti granulinį pečių.

    AtsakytiPanaikinti
  21. Pas mus vonios plyteles šildomos. Labai malonu kai išlipus iš dušo padaukais šilumą jauti. :)

    AtsakytiPanaikinti
  22. Mūsų namuose anksčiau stovėjo radiatoriai, dabar grindinis šildymas. Galiu pasakyti, kad abu variantai geri. Dabar kai tų radiatorių visokių yra, tai galima išsirinkti tikrai gražių ir rankšluosčių džiovintuvų voniai.

    AtsakytiPanaikinti