2013 m. liepos 16 d., antradienis

Mūro darbai eina į pabaigą

Jau senokai nieko nerašėm, nes įnirtingai darbuojamės. Kiek sugebam, spėjam ir patys šiokių tokių darbelių pasidarom, kiek ne - stengiamės sužiūrėti statybininkų darbus. Šią savaitę, tikimės, jau pradėsim stogo darbus. Ir kaip yra numatyta, jei orai nepamaišys, tai 2-3 savaitės ir dežutė bus baigta.
kažkaip terminai visokie labai neina pagal planą, buvo žadėta, kad elektra jau bus vasarą, o kaip matom nėra ir darbuojamės su generatorium. Elektra, tikėtina, bus rudeniui jau įsibėgėjus, bent taip žadama...
pirmo aukšto žiedas

Šita vieta, t.y. sąrama virš didžiojo lango, kažkaip nelabai žavi, bet kažkaip kitaip nelabai ką buvo galima daryt.



Sąramas susivirinom patys. Pirmas blynas buvo prisvilęs, bet visi kiti gavos visai neblogai. Vis pasitaupo pinigėlio.
 

Perdangos plokštės sudėtos gana greit. Būtume žinoję, kad tai nėra toks sudėtingas darbas, būtume galėję patys tą pasidaryt, nes už "padėjimą" statybininkai paima gana nemažai, o patys dalyvavom tame procese ir pagelbėjom. Na ne veltui yra sakoma, kad pirmą namą statyk uošvienei:) O jei rimčiau, tai tiesiog jau kitam namui būtų tikrai daugiau žinių, patirties ir t.t.


Antro aukšto žiedas jau supiltas. Statybininkai siūlė atsivaryt kriaušę. Paskaičiavom, kad gaunas gerokai brangiau, o jie dar ir kainos savo darbų nenuleido, tad teko viską nešiotis jiems į viršų.

Čia jau patys pasidarbavom. Pora vyrų pagelbėjo, per 1,5 dienos pasidarėm vidinius pamatus (dalinai) ir padus kaminams. Sutaupėm apie 500-600 Lt. Tiek užsiprašė statybininkai.

Kolonos. Sutarta kaina po 1,30 Lt už plytą. Prašė 1,70 Lt. Atrodo daugokai. Viduje ertmės, pora armatūros strypų ir pilsis betonas. Kažkaip keistai mūsiškiai statybininkai veda derybas dėl sąmatų. Jie dabar eigoje prigalvoja tokių "papildomų" mokėjimų, kad ir juokinga ir graudu kartais daros. Pvz. Tariamės dėl kolonų - sako už plytą 1.70 Lt. Na suderėjom mažesnę. Padaro kolonas, sako už užbetonavimą vidaus papildomai mokėk. Taigi bet tarėmės už kolonas kainas, o ne vienos plytos padėjimą. Toliau tariamės už mūrą, pasirašom sutartis ir t.t. - eigoje pradeda sakyt, kad papildomai mokėsim už betono maišymą, už betono užsinešimą, blokelių pjaustymą, sąramų pridengimą ir t.t. ir čia ne paskutinis pavyzdys :) Žodžiu žaidimas ne atviromis kortomis kažkoks.


jau matosi kontūrai:) Šiuo metu jau mūrą visai baiginėja, tik dar nespėjom nufotografuoti, tęsinys jau greitai, tik truputi vėliau.


Dabar artimiausias pirkinys bus stogui plevėlė (lyg ir nusprendėm imt Tyvek Pro, gana nebloga kaina gavom, beto stogo nuolydis pasm mus nedidelis, reik plevelei labai nepagailėt), varžtai (vieni pataria imt 10cm, kiti 8cm, nes lenkiško šiferio banga mažesnė, na bet dėl to dar žiūrėsim).

12 komentarų:

  1. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. su mūrininkais tie darbai tikrai skaičiuojasi įdomiai, bet jie tikrai skaičiuoja savo laiką. Jų darbas sezoninis, tik sezonui prasidėjus šiemet jie nori uždirbti po 150 Lt / dieną, o sezonui įsibėgėjus - jau 200 Lt / dieną (pagalbiniai darbininkai žinoma mažiau). O kiekvienas darbas vistik laiko sugaišta. Ir dar jie ne visuomet įsigilina - mesteli preliminarią kainą, o po to koreguoja, kai jau mato, koks ir kiek to darbo iš tikrųjų. Taigi neimkit labai į galvą, paskaičiuokit, ar plius minus gaunasi į dieną ne daugiau kaip 150 - 170 Lt / patyrusiam darbininkui - ir žinosite, ar permokat, o galbūt ir visai ne :) Na aš taip pradėjau daryti, kai man irgi kainos kitaip skaičiuotis pradėjo, bet sumoj galų gale berods normaliai viskas gavosi (irgi buvo kilę įtarimų)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai suprantama, kad papildomai mokami už tokius darbus, kur eigoje paaiškėja (pvz. kažko nebuvo numatyta projekte, papildomai sumastom dėti kokias tarpines ar pan), bet kai tariamės už mūrą, tai galvojam, kad ateis, ir mūris, o nepagalvojam, kad va už maišymą atskirai gali tekti mokėti. Arba kad blokelius patys turėsim užkelt ir t.t. Nes dabar viskas link to ir eina... Bet kalbamės ir gražiuoju ir ne visai, galiausiai bendrai kažką sutariam, bet toks bendravimas tiesiog gadina nuotaiką kartais. Tas skaičiavimas "kiek yra normalu uždirbti per dieną" manau nėra teisingas, kai darbai jau prasideda. Statybininkai žino, kaip statomas namas, turi patirties, tad prieš sutariant viską ar bent tokius pagrindinius dalykus turėtų numatyti, juolab ir sutartį mes pasirašinėjom. Ir manau aišku kad namas nėra kvadratinis? Ar jums atrodo normalu, kad paskui paprašo papildomai sumokėti už tai kad jie pjaustos blokelius? juk projektą tai matė, matė kad bus ir pjaustymo, blokeliai ne trikampiai, tai kokie dar primokėjimai...

      Panaikinti
    2. na tuomet tikrai jau nenormalu... man buvo kad paskaičiavo "už kolonas" bet neįvertino kas per kolonos, nors irgi matė projektą, tai gavosi brangiau kažkiek. Na ir už pastolių sukalimą (medinius darėmės) - irgi paėmė papildomai, bet ir laiko buvo papildomai, teko nusileist, na ir visokios kitos smulkmenos, bet viskas logiškai lyg ir. Kaip itk jie daug padėjo ir medžiagų sukrauti, ir net specialiai važiavo pareguliuoti kur blokelius išrauti (kad patogu po to dirbt būtų). Na čia matyt žmogiškumo faktorius. Stiprybės laikantis savo tvirtos pozicijos :)

      Panaikinti
  3. Darbas turi būti padaromas kaip sutarėt, nebūtinai pigus, bet iki galo.

    AtsakytiPanaikinti
  4. tie 150-170 lt i diena labai graziai atrodo, bet sezoniniams darbams tai netinka.
    pvz pas mane - nama reikes apsiltinti, 270 kv.m, aukstis 3.2 m, smeigiu gal 200 vnt tiktai. darbo dviems diedams BE atrukturinio tinko uzdejimo ir dar parukant - 2 savaites, t.y 10 dienu. cia neskubant. o pagal rinkoje esanti ikaini - NUO 30 lt kv.m
    valandinis uz 2 savaites 2 meistrams - tebunie po 2000 lt, viso 4000.
    ikainis uz kvadratus - 8100 lt.....
    nors pats eik ir klijuok. bet taip ir reikes daryti, nes 8000 uz toki darba nemokesiu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na aš kai paskaičiavau kiek kainuotų klinkerio plytelėm apklijuoti kelis namo ir pavėsinės fragmentus - pati štai klijuoju :) sakau po truputį medituojant ir suklijuosiu, nes kai už kvadratą skaičiuoja tai nepadoriai viskas atrodo... :D. Man darbininkai stogo grebėstavimą darė, skaičiavo už kvadratą 10 Lt, jau sunerimau, kad lengvas uždarbis gaunasi, bet jie su savo instrumentais ir išlygino, ir difuzinę uždėjo, ir dirbo keliese, tai lyg ir normaliai - vis tą skaičiavimą iki 200 Lt patyrusiam meistrui galvoje taikiau, toks kaip "neapgavimo" ribos kriterijus buvo :)

      Panaikinti
  5. Tyvek Pro plius tape 225 kv. (trys rulonai), kaina po derybų 5,10 Lt

    AtsakytiPanaikinti
  6. O bjauriausia visoj šitoj situacijoj su statybininkais, yra tai, kad jei kelsi vėjus labai smarkiai - prichaltūrins garantuotai. Tai bijodamas to ir sėdi galva nuleidęs tyliai, kad tik nesupyktų jie.

    Na, stiprybės. Bandykit ant sąžinės "užvažiuoti" jiems :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kiek armavote ilgąsiais sąramas ir koks buvo tarpatramis? Matau, kad vitrininius langus dėjote ant 1eilės blokelių, tokiu būdu grindų aukštis pakilo. Kaip matau nuo pamato 11eiliu x 25blokelis + 15ziedas = 290cm. Koks lubų aukštis gavosi? 290 - (grindų aukštis) - (vėdinimo vamzdžiai)?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Didžioji dalis saramų buvo : monolitinė sąr. 250x300 C20/25, pagalbinė bei skersinė S240 Ø6 dedama kas 150mm apat. zona 3xØ14, irš. zona S400 3xØ10 arba 12. Sąramų karkasus darėme patys, visas apkrovas prieš tai skaičiavo instruktorius. Didžiausias tarpatramis yra garaže 4,2 m. bei svetainės didysis langas apie 3 m. ten armatūra buvo naudoja 16 ir 12 mm.
      Aukštis nesigavo toks koks turėjo gautis, patys persiskaičiavome ir papildomai sudėjome 5 cm į grindis šiltalo (viso 20), nemažai suvalgė ventiliacinė sistema. Realus lubų aukštis gavosi 260-270 (prikausomai nuo patalpų).

      Panaikinti