2014 m. lapkričio 27 d., ketvirtadienis

Namo kepurė, arba kaip stogą šiltinom ekovata.

Turbūt kaip ir kiekvienas blogeris, taip ir mes neišimtis, prieš priimant sprendimą  tikrai nemažai domimės, skaitom, klausinėjam, diskutuojam..... žodžiu renkamės (kartais gal net ir per daug laiko tam skiriam, bet pirmas namas tad norisi, kad nesigautų pardavimui ar uošvienei :)  Čia jau visas pajėgas meta vyriškoji pusė, moteris labiau morališkai, arba kaip vyras sako - galėsi išsirinkt spalvas :)

Taigi grįžtant prie temos, po ilgų svarstymų pasirinkom mūsų namo stogo šiltinimui eko vatą.
Argumentai: vientisa, atspari drėgmei, nedegi, gera varža, atspari graužikams, vabaliukams, suteikiama garantija, ekologiška. O dar didesnis argumentas už ekovatą paaiškėjo tada kai pradėjom šildyti pagalbines patalpas vata ir kai teko mūsų stogdengių vatą traukt lauk, kur jie pakišo dedant stogą, neva paskui neprieisim. Ištraukus ją buvo vaizdelis nekoks: pilnas vabalų, na aišku mūsų namas dar nebuvo uždarytas, jis ant laukų, tad daug gyvūniukų, bet vis tiek šitas vaizdas nesužavėjo.
Taigi suma sumarum ir esam jau išsirinkę vatą. p.s. Pirmą aukštą, t.y. garažą, katilinę ir darbo kambarį šiltinom patys su paroc extra 30 cm vata (garaže dėjom mažiau - 20 cm). Dedant vatą labai gerai išlenda stogdengių brokai. Garaže tarpai tarp dviejų paskutinių gegnių buvo skirtingi (70 cm ir pan), kažkaip jiems pabėgo mat tarpai, o mes paskutines dvi gegnes pražiūrėjome. Teko pirkt vyniojamą vatą rockwool. Jos kokybe buvo žiauriai nemaloniai nustebinti, kol sudėjom, prasikeikėm. Vata vis nenorėjo laikytis, teko panaudoti steplerį ir špagatą. Vėliau visuose patalpose vata buvo uždengta garo izoliacine plėvele su folija. Bandėme vata dėti ir antrame namo aukšte, tačiau probleminio mazgo kaip kokybiškai apšiltinti vietas ties stygos ir gegnės sandūra neišsprendėme, kamšymai iš gabaliukų neatrodė tinkamas pasirinkimas, juolab ir stygos ant kiekvienos gegnės.




Tad ėmėmės plano B - ekovatos. Stogo šiltinimas purškiama ekovata tai nėra vien purškimas, didžiausias darbas buvo paruošti visam tam reikalui karkasą, tą aišku darėm patys, su tėčio pagalba. Mūsų gegnės 20 cm storio buvo "priauginamos" prisukant du 5 cm brūselius. Viso gavos 30 cm. Fiziškai sunkiausiais darbas perveržti 100-tus namų varžtų: murlotai, gegnės, stygos :) dauguma  buvo visai atsilaisvinę. Tada su stempleriu prišaudėm plėvelę. Plėvelę rinkomės armuotą, dalį  naudojome paprastą armuotą, dalį su folija. Pritvirtinus plėvelę, ji visu perimetru tvirtinama prie namo sienų, tam naudojome jau daugelio patikrintus klijus Bostik foil tack, kurių gavome tik Vilniuje. Atlikus visus šiuos parengiamuosius darbus galėjome rinktis sutvirtinti plėvelė papildomai siauromis,plastikinėmis juostelėmis-plačiu špagatu, arba lentomis. Pasirinkome antrą variantą lentas, jas išdėstėme kas 50 cm. Realiai stogo šiltinimas ekovata, tai šiltalo purškimas tarp dviejų plėvelių: difuzinės (mūsų atveju Tyvek Pro+tape) ir garo izoliacinės.

Prieš pasirenkant įmonę, kuri mums purkš vatą atlikome išsamų rinkos tyrimą, kainos svyravo nuo 180 lt. už kūb.m. iki 240 lt. Vasaros gale kainos pradėjo ženkliai didėti :)  Pasirinkome austrišką ekovatą Thermofloc ir kiek teko pasidomėti, jos kokybė vis tik lenkia lietuvišką, nors nuomonių yra visokių ir patys to patvirtint aišku negalim.  Ši vata nedegi, Austrijoje gaminama celiuliozės pagrindu. Realiai makulatūra yra smulkinama, kapojama, daužoma, kol pavirsta į purią šiltinimo medžiagą, aišku pridedant ir tam tikros chemijos. Anksčiau ekovatoje buvo naudojamas boras ir boraksas, dabar dabar tai jau yra uždrausta, tačiau naudojama kažkas kitas. Kas? Gamybinė paslaptis, na bet yra visi sertifikatai, be to Skandinavijoje, Kanadoje, Jav tai itin paplitęs šiltinimo būdas.

Vatos purškimo darbus atliko http://tobulasnamas.lt/   Darbo kultūra 10 balų, matosi, kad meistrai savo darbo asai ir išmano ką daro ir rankos auga iš teisingos vietos. Plius papildomai mums įsipareigojo žiemą atvykti ir viską patikrinti su termovizoriumi ir jei bus atrasta broko-taisyti. Lauksime vizito :) 
 Miela, malonu su tokiais dirbti. Dirbo dviese,vienas visą dieną stovėjo prie aparato ir iš maišų kratė vatą į aparatą, kuris ją pureno ir šlangomis pūtė į namą, o kitas su šlanga prakirpęs skylę ir valdydamas vatos padavimą, greitį, slėgį su distanciniu pultu ją užpūtinėjo, vėliau skyles užklijuodavo Siga juosta. Visas valdymas vyksta su nuotolinio valdymo bloku tai paduodant daugiau oro, tai daugiau vatos, atsisžvelgiant į suspaudimo lygį. Kadangi mūsų plėvelės nebuvo labai stipriai įtemptos, jos truputį išsipūtė.
Realus stogo šiltalas gavosi apie 33 cm. Varža R apie 9 laboratorinėmis sąlygomis :) Į vieną kūbinį metrą sutalpino apie 45-55 kg ekovatos. Kas gana geras rezultatas, nes kiti meistrai kalbėjo apie 35-40 kg vatos/kūb.m. Kiek aiškino mūsų meistras, jei vatos suspaudimas yra per mažas, iškyla vatos susėdimo galimybė, ypač tai galioja sienoms. Kadangi mūsų stogo nuolydis nedidelis, ta galimybė atkrenta.












Pirmi pastebėjimai po stogo apšiltinimo: garso izoliacija superinė, kas mums ir buvo žadėta, krosnelę užkūrus temperatūrą per 2 val. kūrenimo sukeliame nuo 10 iki 16 laipsnių. Rezultatai išties gana džiuginantys, juolabiau, kad dar nėra durų iš garažo į tambūrą ir į katilinę, be to ir krosnelė šildo dabar visus 190 kv.m. nors jos galingumai iki 120 kv.m.

Šiluma kaulų nelaužo, ar ne?

28 komentarai:

  1. Tikrai, kad nelauzo :) Koks stogo plotas ir jei ne paslapris kiek sumoj kastavo?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Antram aukšte šiltinamo ploto daug nesigavo, dėl to ir rinkomės šį variantą, bendrai II šiltinamas stogas apie 100 kv. Kūbo kaina 200 lt, tad nesunku paskaičiuoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Atsakymai
    1. reikės krosnelė gerai pakankinti gerą parą ir tada kviestis :)

      Panaikinti
  4. O žiani kiek kg supūtė? Jie visi taip skirtingai matuoja. Vieni kubais pardavinėja, kiti KG. Nesuprantu kaip už termoflock'ą su darbų tik 200LTL/kub gavos? Man su su geriausiais norais tokios kainos nepasiūlė.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. labai paprastai, suskaičiavome kiek maišu atsivežė, pabaigoje dar bent 10 maišu pritrūko, tai teko skubiai ieškoti iš kur atsivežti savaitgalį :)

      Panaikinti
  5. Grazus blogas:) daug naudingos patirties galime igaut. sekmes ir toliau darbuose.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kai supute ekovata i stoga, ar difuzine plevele esanti virsuje, neissipute i virsu? Ar nesusidare kalneliai kurie ateityje neleistu nuteketi susidariusiam kondensatui nuo stogo?

    AtsakytiPanaikinti
  7. plevelė buvo gana neblogai įtempa mūsų iš pat pradžių, aišku vata kažkiek dar ją patempė, minimalus kalbelis bus, tačiau juk yra didelis tarpas bruselis 5x5 plius 5x3

    AtsakytiPanaikinti
  8. Boras ir boraksas neuzdrausti, ir Thermofloc vatoje ju yra.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveiki. Noreciau paklaust ar buve pas jus atvyke darbininkai su termovizoriui patikrint ar nera broko? ar patenti ekovata? dbr irgi planuojam siltinti 2 auksto lubas ekovata. tai ieskom imones, kuri tai padarytu. aciu

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveiki, termoviziją darėme žiemą, didelių minusų jokių nesimatė :) antrą kartą jei daryčiau greičiausiai dėčiau osb plokštę vietoj plėvelės, nors tai gana stipriai išdidiną bendrą kainą.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki. Norejau paklaust kdl vietomis dejot plevele strotex su aliuminiu o kaikur be? Kuo jos skyriasi? Aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skiriasi tuom, juo be folijos strotex plevelė pasirodo yra antikonsacinė, kas pasak specialistų nieko blogo, dėl to ir rinkomės likusioms patalpom su folija, nos pirmoji plevelė gerokai stipresnė.

      Panaikinti
  12. Kokia iseiga Bostik foil tack kliju . kiek metru isklijuoji su 1 tiubele. Man reikia apie 130m pliklijuoti tai galvoju kiek nupirkti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Viskas priklauso nuo Jūsų sugebėjimo ir patirties dirbant su klijų pistoletu, kiek metrų suklijuot galima-reiktų skaičiuoti, viso namui sunaudojau apie 12 vnt.

      Panaikinti
    2. O kur konkreciai pirkot ir kokia kaina, nes nerandu pardavejo tik reklamas

      Panaikinti
    3. Pirkome Vilniuje naujininkuose pas Bostiko atstovus, kontaktus internete manau rasite.

      Panaikinti
  13. Iš straispnio išsamumo galima daryti išvadą, kad profesionalai atlikote šiltinimą ekovata. Šaunuoliai

    AtsakytiPanaikinti
  14. Ar vatą uždengėte iš viršaus, jei taip tai kuo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ekovata buvo pūsta tarp gegnių: iš viršaus difuzinė stogo plėvė TYVEK pro + tape, iš apačios armuota plėvelė su folija.

      Panaikinti
  15. kaip buvo sandarinama kabiu padarytos skylutes pleveleje ?nes vata sveria ir ji itempia strotex al 90,(ji nera labai tvirta) plysta ties skylutemes gal ne iskart bet greitu laiku

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Specialiai sandarinta nebuvo, plėvelę prilaiko skersai sukaltos lentos, kas matosi nuotraukose.

      Panaikinti
  16. Negalvojame, o ką tik nedidelio pastato stogą šia dangą užsidengėme, tik profilis kitas :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Visai nieko technologija, tik turiu klausimą, o ką darytumėte jei prireiktų stogo apšiltinimo sluoksnį pastorint? Daugiau gi nelripūs vatos? Klausimas teoretinis.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Čia jau klausimas sudėtingesnis :) bet manau ant viršau kokias pir plokštes be problemų prisuktume :)

    AtsakytiPanaikinti