2015 m. birželio 1 d., pirmadienis

Mūsų sodas

Šilauogės pražydo dar prieš persodinant
Kai papasakoju draugams, kiek ir kokių medžių, krūmų sode pasodinom, būna, kad pasukioja pirštu ties smilkiniu... Na ir plačiau apie tai:
Ilgokai, tikrai ilgokai rinkomės sodinukų veisles, skaitinėjom, domėjomės. Vis tik sodas mums šitas pirmas, patirties buvo galima sakyt nulis. Bet dabar, kai jau sodas yra, galime vadint save kiek labiau apsišvietusiais, net ir pavadinimai įvairūs siaubo nebekelia...Svarstėme ir apie tikro vien iš Lietuviškų veislių sodo sodinimą, tačiau apsistojome ties įvairių šalių mišiniu, tikėkimės parenkant sėkmingiausius selekcininkų darbus.  Taigi dabar bendrai, kaip ir kodėl rinkomės vienokius ar kitokius sodinukus. Mūsų kriterijai buvo tokie:
  • Atsparumas ligoms (kuo mažiau chemijos norisi).
  • Vaisiai, uogos nuolatos (nuo pat vasaros pradžios iki vėlyvo rudens).
  • Patikimas medelynas (yra vis tik nemažai sukčiautojų, kurie ir iš kaimynų vežas ir t.t.).
Taigi kovo 27d. mes pasodinome: 3 slyvas, 2 trešnes, vyšnią, abrikosą, 3 kriaušes, 4 obelys, 2 lazdyno riešutus. Kiek vėliau dar pasodinom  60 aviečių, 3 šilauogės, 1 aktinidiją. Taigi viso 14 vaismedžių, ir nemažai vaiskrūmių... Turėtų pakakti :)

Medžius sodinom taip kaip priklauso: eilėmis iš pietų į šiaurę, tarp eilių 5 metrai, tarp medžių 4 metrai. Duobes kasėme gana nemažas 60x60 cm ir apie 40 cm. gylio. Kiekviena duobė buvo praturtinta biohumusu, kurio šiam tikslui įsigyjome 3 maišus tiesiogiai iš žmogaus auginančio sliekus, bei papildomai žemės mišinio, po pasodinimo viskas gerai paliejama. Vaismedžių poskiepiai vidutinio augumo B118/M106.Visiškai žemaugių rinktis nenorėjome dėl žolės šienavimo ateityje, o ir vietos pas mus juk yra :)

Plačiau apie pasirinkimą, veisles.
  • Slyvos : Early Gold (ankstyva-geltona), Kometa (ankstyva, spec. paimta apdulkinimui Early Gold), Jubiliejum (vėlyvesnė).
  • Trešnės: Jurgita (ankstyva), Regina (vėlyvesnė).
  • Vyšnia:  Grabauskinė (ekspromtu pasirinkom, sakė tinka viskam ir labai didelės uogos).
  • Abrikosas:  Šiaurės triumfas (atsparus šalčiams, tad iš egzotiškų labiausiai rekomendavo šitą).
  • Kriaušės: Mramornaja (rugsėjo mėn dera, labai saldi), Paten (ankstyva), Vasarinė sviestinė.
  • Obelys: Rajka (žieminė, atspari ligoms), Topaz (žieminė, labai atspari ligoms), Auksis (rudeninė, vėlyva, sakė labai tiks vynui, patikėjom...:), Konfetnaja (saldinukai, ankstyvi, sultingi ir nemiltija).
  • Šilauogės: Bluecrop.
  • Avietės: 25 vnt. Polka (remontantinės, mažai priežiūros tereikia, transportabilios ir labai vertinamos augintojų), 25 vnt. Glen Ample (vasarinės, ankstyvos, tvirtos, skanios, priežiūros jau reikės kiek daugiau, nes parišti reikia, dera ant antramečių daigų), 10 vnt pabandymui Atlant (laaabai išgyrė, bet panašu, kad avietėmis prekiaujantys ūkininkai iš Širvintų , tikrai gerokai perspaudė, nes daigiukai šitie stebuklingi net po 2 eur. (kai Polka po 0,29 eur, o Glen Ample po 0,60 eur.) praktiškai nesudygo. Iš 10 vnt. išdygo "net" 2. Jau matėm, kad šaknys ne kažkokios, bet įtikinėjo, kad avietės čia gi, tai prigis  viskas puikiai.
  • Lazdyno riešutai: Halės milžinas (ankstyvas, laaabai dideli vaisiai) ir Pervenec (vėlyva veislė, dideli vaisiai.)
Visi  medeliai (išskyrus šilauoges, aktinidijas, lazdyno riešutus) pirkti iš http://www.sodaitytesmedelynas.lt/ Šeimininkė tikrai maloni, daug kalbanti, patarimų nestokoja. Sodinukai pas juos nebuvo pigiausi, bet kokybė nebloga. Su savo Škoda per du kartus vos ne vos viską parsivežėm :) Apie veisles išsamiau galite paskaitinėti medelyno puslapyje, nesinori labai plėstis. Beje pirmuosius medelius kai parsivežėm, pradėjo pustyti... Skambinom net gerąjai sodininkei klaust, ar nepakenks tokiu laiku sodinimai. Patikino, kad saulė ir vėjas yra blogiau už pustymą, tad pirmyn nebelaukit, nes tuoj medžiams žydėt reikės:) Paklausėm... Šalta, vėjas, sninga, pūgą, o mes sau rankoves pasiraitoję sodinam sodą, vaizdelis gražus, ne vienas pamatęs pirštą apie smilkinį pasiukiotų :) tačiau šiandien matomas rezultatas taip pat geras. Visi vaismedžiai kuo puikiausiai prigijo, tik viena kriaušė neitin matyt norės gyvent pas mus, gal kad gana nemažą jau sodinome. Didžioji dalis sodinukų buvo antramečiai, obelys pirmametės.
Taigi viskas susodinta senokai, jau ir sužydėjo, ir nužydėt spėjo. Tiesa visus žiedus nuskynėme trumpai jais pasigrožėję specialiai, palikome tik ant pačių gražiausių medžių. Pirmais metais pasodinti medžiai turi adaptuotis ir skirti visą savo energiją augimui, o ne vaisiu auginimui. Sodas pastoviai laistomas, jau turėjo ir vieną prevencinį purškimą nuo kenkėjų ir ligų. Ateityje sode gali papildomai atsirasti keletas augalų: graikinis riešutas Ideal arba Korenovskij (jei pavyks gauti), galbūt persikas arba nektarinas.
Tik va su avietėm vaizdelis ne koks. O mes jas net Biohumusu palepinom. Bet čia jau panašu, kad mūsų kriterijus "patikimumas" suveikė blogai.


 
 
P.s. daugiausia nuotraukų iš šilauogių sodinimo, bet ne veltui, jų sodinimas gana specifiškas - didžiulės duobės ir maišai durpių. Durpių kaina nemaža, tad pasisekė, kad pažįstamas turi durpyno gabalėlį, tad pasikasėm keletą maišų ir pamaišėm su specialiom šilauogių durpėm. Šilauogių sodinimas gana paprastas, dieną prieš sodinimą išsikasėm tris didžiules 1x1 m. pločio ir 50 cm. gylio duobes, į jų apačią įpylėm po kibirą žvyro geresniam drenažui ir iki pat viršaus pripylėm durpių. Kiek pastebėjom šiais metais po matyt kai kurių laidų pasirodymo TV eteryje tikras šilauogių bumas. Mes sodinome 3 metų krūmus, apie 1 m. dydžio. Kaina augaliuko išties gana nemaža 7 E, plius taip pat gana nepigus šilauogių gruntas, kurio mums pirkti beveik nereikėjo.




 Na ir mūsų avietynas :) Kol kas labai sunku ką įžiūrėt, čia viskas tik po pasodinimo. Realiai čia tik mini eksperimentinis laukelis, kuris netolimoje ateityje gali labai stipriai išsiplėsti :)

Avietės Polka ir Glen Ample

Nevykusios Atlant avietės


9 komentarai:

  1. jo, nusiteikineju ir as su silauogiu sodinimu, nekyla niekaip rankos duobiu kast, kai zinau, kad jos ten reikalingos labai jau dideles. O durpiu planuojam iskart visa priekaba uzsivezti ~75eur kainuos, turim pasonej durpyna...tai uzteks ir silauogem, ir rozem ziema uzdangstyti

    AtsakytiPanaikinti
  2. O daug planuojat sodint? Na jei priekaba durpių, panašų, kad ne du, tris krūmelius:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pora krumeliu, bet zmona rozyna dideli uzsiveise, tai ziema pravers, pas kaimyna sklypas nenaudojamas, tai issipilsim, tegul guli, valgyt nepraso, 75eur visa priekabike tekainuos...

      Panaikinti
    2. žiurint kokio dydžio ta priekaba, standartinė kaina durpynuose būna 8-11 eurų už kūbą, esminis klausimas ar jūsų rožėms patiks tokios rugščios durpės?

      Panaikinti
  3. Smagu kai daug medžių, aš irgi noriu daug visko. Kad avietės neprigytų tai nzn, aukštyn šaknim sodint reik, ir tai.. vislios baisiai. Jas netgi atskirt reikįtų kad nesidaugintų šaknim. Mama nemažai kaime prisisodinus, kultūrinės kažkokios, dera iki pat šalčių, nors tiesa uoga toli gražu ne miškinė, nors jų labai daug ir didelės :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. vislios tai vislios, alia jei šaknynas prastas arba jo išvis likučiai telikę tai ir prigijimui šansų mažai :) avietės remontantinės ir uogas veda iki pat šalnų :)

      Panaikinti
    2. remontantines taip nesidaugina, po viena, kita ugliuka tik atsiranda...va laukiniu jei sugalvoji isiveist, su tom, tai problema...

      Panaikinti
  4. Smagu jums, daug medžiukų prisodinot :) Ar nebus sunkiau sklypo išlygint per juos..
    Mes keletą remontantinių aviečių iš kaimynės gavom pernai rudenį, pasodinom gal per tankiai kaip sakė, bet viskas auga puikiai. Dar šiek tiek patręšėm perpuvusiu vištų mėšlu kad augtų geriau, bet labai nedaug, kaip patarė kaimynė, o pas ją plantacija, pardavinėja uogas, žino. Tai manau rudeniop jau turėsim šiek tiek savų aviečių pavalgymui. Gal jūsiškės dar prigis, šaknys jų gi gajos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. prieš pat augaliukų sodinimą po sklypa smagiai pasivėžinome su "giluminiu kurmiu" ir freza, viskas gana smagiai išsilygino, tik kadangi buvo dar gana šlapia žemė vietomis kai kur gavosi grumstai, bet šiai dienai viskas lygu, gražu, sausa, tiesa ir freza gerai pakankinome :)

      Panaikinti