2015 m. sausio 9 d., penktadienis

Granulinio katilo pasirinkimas.


Vienas svarbiausių pasirinkimų statant namą, tai jo šildymo sistema. Mūsų pasirinkimas - granulinis katilas. Jį pasirinkome dėl keletos paprastų priežasčių: dujų neturime ir greičiausiai niekad neturėsime, nebent pavyks "netyčia" prisikasti iki magistralio vamzdžio :) , į pasyvaus namo statusą nepretenduojame, tad ir sistemas oras-oras ir panašias atmetėme. Geoterminio šildymo variantas buvo svarstomas, tačiau įsirengus kaminą jis buvo atmestas.  Pečkuriais dirbti nenorime ir į katilinę lakstyti 3 kart per dieną taip pat ne mums. Mūsų namas, jei nepadarėme didelių klaidų bus gana šiltas.  Beto granulės ekologiškas produktas, kurio gamyboje naudojamos medienos atliekos.
Šildomo ploto 145 kv.m. Visame name esame įrengę grindinio šildymo sistemą. Perkant vamzdyną, kolektorius, grindinio šildymo vamzdį pardavėjai mums nemokamai padarė namo šildymo projektą. Pagal jį lauke esant -23C laipsnių temperatūrai, namo šilumos poreikiai 7,94 kW, plius dar kažkiek šilto vandens ruošimui. Šiltas vanduo bus ruošiamas jau įsigytu Drazice 160 l kombinuotu boileriu.  Orientacinė granulinio katilo galia 10-15 kw.  Galingesnius variantus atmetame, o juos ypač mėgsta siūlyti nepatyrę įvairių prekybos salonų atstovai, nelabai žinantys net kas yra sienos varža.  Katilinė mūsų gana nemaža, viso 8 kv.m. Katilinės išmatavimai 4x2 m, jos kampe yra Schiedelio 180 mm diametro kaminas. Tad vietos užteks netik visai visai katilinės įrangai, bet ir kažkuriam kiekiui granulių.

Apsistojomę ties pilnai ar bent jau dalinai automatizuotu granuliniu kieto kuro katilu. 

Pagrindiniai reikalavimai, kurios keliame granuliniam katilui:  
1. automatinis, ar bent pusiau automatinis šilumokaičio ir degiklio valymąsis;
2. automatinis užsidegimas/užgesimas;
3. ekonomiškumas;
4. kaina;
5. galimybė katilo darbą reguliuoti telefonu ar internetu;
6. garantinis-pogarantinis aptarnavimas;
7. katilo priežiūros paprastumas. 

Mūsų keliami reikalavimai paieškos ratą gerokai susiaurino. Gerą pusmetį domimės, renkamės, diskutuojam su pardavėjais....ir galų gale apsistojome ties 3 mums priimtiniausiai variantais.

1. Čekiškas granulinis katilias Opop Black Star 10 kw. Pastarasis itin imponuoja dėl savo nedidelių matmenų, kompaktiškumo. Tekę matyti jį veikiantį, įspūdžiai labai neblogi, katilas dirba tyliai. Surinkimo kokybė gera, katilas atrodo gana rimta. Didesni minusai tai, jog nemažai priedų reikia įsigyti papildomai (papildomi davikliai boileriui ir kita.) Didžiausias pliusas, jog katilo darbą galima labai lengvai kontroliuoti specialu išmaniojo telefonu Apps'u. 
Garantija šio katilo gana "netipinė" . Dauguma katilų pardavėjų ir gamintojų duoda 5 metų garantiją korpusui ir visam metalui, o elektronikai 2 m. Tuo tarpu Opop pardavėjai siūlo bendrą 2 metų garantiją. Nors kai kuriuos internetinės parduotuvės nurodo 5 metus.
 Opop katilai gaminami Čekijoje, o granulinio katilo degikliai Danijoje.  Už papildomą  kainą galima įsigyti patobulintą katilo versiją  su automatiniu šilumokaičio valymu, kuris vadinasi Opop Black Star Comfort.
Tiesa Opop gamintojas yra išleidęs visiškai naują katilą Biopel, tačiau atstovai jo artimiausiu metu pasiūloje dar neturės.
Opop Black Star 

2. Lenkiški Kostrzewa granuliniai ar kombinuoti katilai. Mums bent pagal pirminius duomenis turėjo tikti šie modeliai: Mini bio luxury, Compact Bio luxury ir Twin Bio luxury. Yra šių modelių ir paprastesnės versijos be Luxury komplektacijos. Ji papildomai katilui suteikia liambda zondą ir keramikinę pakurą. 
Nuvykus į šio gamintojo saloną ir apžiūrėjus visus gaminius, paaiškėjo, kad mums tinkamas tik vienas vienintelis variantas Kostrzewa Compact Bio. Kitus variantus atmetėme iš karto dėl mums pasirodžiusio itin nepatogaus šilumokaičio valymo. Tiek Kostrzewa Compact Bio tie Twinbio katilai valomi iš viršaus, kas man gana aukštam žmogui pasirodė keblu ir nepatogu, jau nekalbant apie žemesnius žmonės, patys katilai taip pat neitin žemi, tad patekimas prie katilo galinės dalies darosi gana sudėtingas. Internete niekur nepavyko rasti informacijos ar yra šio gamintojo pilnai automatizuotų katilų su automatiniu šilumokaičio ir degiklio valymu. Atsakymą radau salone: ne nėra. Kostrzewa visiškai automatizuotų katilų bent kol kas negamina. 
Mums iš šių trijų katilų tinkamiausias pasirodė Compact Bio Luxury modelis. Didžiausias minusas, jog katilas neturi automatinio šilumokaičio valymo. Tačiau bendra katilo priežiūra, valymas atrodo gana paprastas ir nesudėtingas, bunkeris nėra didelis, 4-5 parom turėtų užtekti, tačiau pats katilas gana kompaktiškas ir tikrai neužimantis daug vietos.
Bendras įspūdis gana neblogas, katilų surinkimo kokybė normali, rankenėlės, durelės netarška, nebarška kaip kitų gamintojų, tačiau katilai turi nemažai minusų.

Kostrzewa Compact Bio 

 Kostrzewa Mini Bio Luxury
Kostrzewa Twinbio

3. Lenkiškas granulinis katilas Hks Lazar Smartfire 11 kw. Turbūt didžiausią įspūdį palikęs gaminys.
 Katilas pilnai automatizuotas, automatinis šilumokaičio, degiklio valymąsis, liambda zondas. Taip pat katilas turi kartu įmontuotą grįžtamąjį pamaišymo mazgą, kartu su cirkuliaciniu siurbliu, ko kartu nekomplektuoja kiti gamintojai. Yra davikliai skirti boileriui, taip pat kartu komplektuojamas ir lauko temperatūros daviklis.  Panaršius internetą atsiliepimai taip pat labai geri. Tiesa, netekę matyti šio katilo dirbant, įdomus darbo, valymosi procesas,  Garantija standartinė 2 metai elektroninei daliai, 5 metai visoms likusioms dalims. Pirminis katilo paleidimas ir  derinimas įskaičiuotas į galutinę kainą. Granulių talpykla nėra itin didelė, norėtūsi didesnės, realiai jos turėtų užtekti 4-5 paroms, 165 litrai.

Didžiausi mano pastebėti minusai buvo du: 
1. gana aukštai esanti granulių įkrovimo angą, žemesniam žmogui, ar dailiosios lyties atstovei tikrai prireiks nedidelių laiptukų ar kopetėlių katilinėje. 
2. nepatogus pelenų stalčiaus atidarymas, norint jas atidaryt neužtenka paspausti rankenėlę, reikia atsukti 4 nedidelius plastikinius dangtelius ir tik tada pateksime prie pelenų. Pardavėjas argumentavo, jog pelenų per sezoną valyti reiks tiks 4-5 kartą ir visą tai padaryta dėl katilo sandarumo. 


Pinigėliai: granulinis katilas nėra pigus malonumas ir norint įsigyti kokybišką gaminį, gali tekti paploninti savo piniginę. Kokybiško granulinio katilo kainos svyruoja nuo 8000 iki 12000 litų ir daugiau, jei rinksitės Itališkus, Austriškus ar Suomiškus gaminius. Aišku galimą įsigyti 20 kw smulkintai angliai, malkoms ir grūdams skirtą kūrentį katilą, kuris turi vienintelį valdymo bloką ir džiaugtis sutaupius keletą tūkstančių. Planuojant finansus, svarbu nepamiršti, jog papildomai kainuoja katilo aprišimas, vieni pardavėjai ima papildomą pirminio paleidimo mokestį, taip pat ir mokestį už atvykimą iki Jūsų gyvenamos vietos, kiti visa tai įskaičiuoja į galutinę kainą.

Žiema, gana palankus metas šildymo įrangos pirkimui. Pirkėjai ir pardavėjai kaip žuvys po ledu užmigę žiemos metu. Tą ypač galime pastebėti prie didžiųjų Lietuvos prekybcentrių, kurių aikštelės po euro įvedimo tuštokos, matyt visus pinigus tautiečiai išleido iki valiutos konversijų :)  Šiuo žiemos miegu pasinaudosime ir mes, artimiausiu metų įsigydami granulinį katilą. Tik kurį?

75 komentarai:

  1. Compact Bio 10kW valymas yra baisingai nepatogus. Patys atstovai pripažįsta jį kaip nevykusį modelį dėl šios priežasties. Mes pasirinkom Mini Bio 10kW. Iš esmės didžiulę dalį apsisprendimo lėmė kaina. Priedo ėmėm du temperatūros daviklius. Laidinį kambario termometrą, pagal kurį ir dirba katilas, bei boilerio termometrą. Abu po 60lt. Paleidimas 250lt, už kilometrus neėmė nieko (atstumas ~40km nuo Vilniaus).

    SF11 rimčiausiai atrodo, bet atbaidė jo kaina. Kai mūsiškis kainuoja 7,200lt, o SF ~11-12,000. Skirtumas didžiulis. Už SF kainą išeina katilinė su aprišimu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pamiršau paminėt, kad GSM modulis kostrzewos katilams kainuoja ~900lt, jei dar nežinot. Tik klausimas - kam jums to reikia? Katilai dirba patys kaip jiems reikia. Dingus elektrai išsijungia, atsiradus - vėl užsikuria. Tas valdymas telefonu daugiau brangus pasižaidimas.

      Panaikinti
    2. Gsm/interneto modulis kai kuriuose katiluose yra iškart įmontuotas, papildomai jo bent artimiausiu metu tikrai neimsime :)

      Kokie atsiliepimai apie mini bio ? valymas, jo dažnumas, sąnaudos, plotas? Kiek pamenu gana neseniai jis pas jus startavo?

      Panaikinti
    3. Na kiek žinau nei pas vieną kostrzewos katilą gsm modulio standartiškai nėr.

      Atsiliepimų daug dar nelabai ir yra. Tik porą savaičių katilas dirba. Taip pat tik prieš kelias dienas apšiltinom iki galo stogą, tai sąnaudos kol kas nepastovios ir tikrai ne galutinės. Plotas ~110kv.m. Kai stogas nei kiek šiltintas nebuvo, tai per dieną ir 50kg pasiimdavo. Apšiltinom stogą 20cm (dar 5cm eis vėliau) - nukrito iki 20kg/dienai. Bet čia su pakėlimu temperatūros nuo 15 iki 21. Manau užsandarinus stogą, stoglangius ir langus, turėtų sanaudos pamažėt kažkiek. Bus matyti. Su nustatymais irgi nežaidėm dar. Sausio gale jau gal realiau kažką apie sanaudas bus galima parašyti. Šiuo metu bunkerio užtenka 6-7 dienom.

      Valymas nesudėtingas. Nuo degiklio nupučia viską pats katilas. Kartą per savaitę išimt pelenus ir kas mėnesį pravalyt rimčiau su šepečiu ir t.t. Bandėm dėl įdomumo ir tą "ilgąjį" valymą, tai neišgasdino nei kiek. Visas nepatogumas tas, kad reikia atsiklaupus tai daryti, nes viskas yra apačioje. Į katilą lįsti nereikia, kaip Compact Bio atveju. Bet kadangi iš granulių pelenų mažai, tai ir neišlendi kaip iš kamino :D

      Katilo užpildymą granulėmis turi daryti aukštesnis žmogus arba pasilypėti ant ko nors. Mano antra pusė vargu ar patogiai sugebėtų užpildyti bunkerį, nes dangtis viršuje. Taip pat ir granulių lygio būdamas žemesnis nei ~1,8m nepažiūrėsi be "laiptelio" :)

      Šiaip mes puikiai suprantam, kad čia yra vienas pigiausių katilų rinkoje ir stebuklų iš jo tikėtis nereikia. Manau lyginant charakteristikas tas pats visų giriamas SF11 į vienus vartus Mini Bio deda. Lieka tik pinigų klausimas ar randat kaip pateisinti tuos 4000-5000lt skirtumo tarp kainų. Jeigu taip ir yra pinigų, visuomet geriau imti rimtesnį daiktą. Mus pinigai spaudė, taigi kitas variantas apart Mini Bio buvo jūsų paminėtas OPOP Blackstar 10kW. Bet neradom nei vieno jo pliuso prieš kostrzewa. Klasė žemesnė, gabaritai didesni, kaina didesnė 1500-2000lt. Ir atstovai daug labiau patiko kostrzewos. Pigiau nei jie nesiūlė nei viena parduotuvė.

      Panaikinti
    4. pas kostrzewa nėra, bet pas opopą yra kažkas panašaus, telefono apso pagalba galima stebėti katilo darbą prijungus jį prie interneto, teko stebėti pas pažįstamą kaip visa tai veikia, visai smagu gulint turkijoje reguliuoti savo namų darbą :)
      Beje compact bio katilui kiek žinau galima užsisakyti atskirą bunkery, kurio talpa gerokai didesnė.

      Panaikinti
  2. Sveiki. Is asmenines teigiamos patirties dar siulyciau pasikonsultuoti su www.gudrussildymas.lt zmogeliukais. Labai teisingas poziuris i darba ir klienta, taip pat ir sildymo sistemas. Nepriimkite kaip reklama, tiesiog jau 3 metai kaip kurenu ju katila ir negaliu atsidziaugti pasirinkimu, o taip pat patarimais ju duotais.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. dėkui, kreipsimės, puslapį jų esu nekartą vartęs, kuo daugiau nuomonių tuo geriau, koks jų parinktas katilas dirba? koks šildomas plotas ir kokios orientacinės sąnaudos?

      Panaikinti
    2. Sveiki. Naudoju http://granuliniai-katilai.com/ecovarm-granuliniai-katilai/57-granulinis-katilas-ecofire-14pe.html katila. Sildomas plotas 120 + 40m2 garazas. Pernai rudeni pirkau 4 tonas granuliu, uzteko lygiai metams, iskainant ir karsto vandens ruosima vasara su katilu. Man asmeniskai tokios sanaudos pilnai tenkina, kitiems gal ir daugokai pasirodys.
      Automatinio silimokaicio valymo neemiau, nes siame katile galima patraukyti rankenele, ir nuvalyti silumokaiti pildant granules karta per savaite. Pelenus valau ne dazniau kaip karta per menesi ziema, arba 1 karta per visa vasara.

      Panaikinti
  3. Rinkites katila su pilna automatika t.y. kad pats reguliuotu paduodama temperatura i grindis, nereiketu lakstyti i katiline ir reguliuoti orams atsilus ar atvesus. Nustatei kambario temperatura sezono pradzioje ir daugiau nieko nereguliuoji. Tik granules papildai ir pelenus isnesi.
    Automatinis silumokaicio valymas kazkaip netikiu kad isvalys normaliai ir paciam rankutemis neteks pravalyt?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Klausiu iš smalsumo ir nežinojimo. Kokia prasmė reguliuoti paduodamą temperatūrą į grindis? Pas mane nustatyta viena temperatūra ir tiek. Katilas veikia pagal kambario termometrą ir jeigu reikia - įjungia siurblį atitinkamu greičiu. Jeigu namai greičiau šala, tai dažniau/ilgiau siurblys veikia, jeigu ne, tai ne. Tai va klausimas - kas išlošiama temperatūros reguliavimu?

      Panaikinti
    2. Tikrai, o kam reguliuoti ta grindu temperatura? Pas mane nustatytas kambario termostatas, pagal ji katilas arba uzsikuria, arba uzsigesina, t..y. dirba on/off rezimu.

      Panaikinti
    3. sveiki, koki kambario termostata naudojate?

      Panaikinti
    4. apie kambario termostatą esame rašę bent keliose įrašuose :)
      http://iknamai.blogspot.lt/search/label/%C5%A0ildymo%20sistema

      Panaikinti
  4. Turbūt esminis klausimas kylantis mums tai lembda zondo reikalingumas: ar jaučiasi granulių ekonomiją ir katilo ekonomiškesnis darbas su juo ir ar mes tai pastebėsime, ar tai tiesiog marketinginis, kurio realios naudos naudotojas nelabai pajaučia.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kostrzewos atstovo žodžiais, tai nedideliam normaliai apšiltintam namui atsipirkimas abejotinas. Kiek jis gali sutaupyti? Paimkim optimistiškai 10% kuro. Metam iki 200lt sutaupymas. Čia jei turėjot omenyje kostrzewos luxury seriją, tai prierašiukas luxury ateina kartu su ~2000lt didesne kaina. Tai atsipirkimas 10 metų grubiai :) Tuo pačiu luxury modeliai eina su mandresniais valdikliais, leidžiančiais reguliuot daugiau kontūrų, el. pavaras ir t.t.

      SmartFire berods lambda ir taip integruota, o OPOP siūlo nusipirkt atskirai?

      Panaikinti
    2. Opop liambda zondas kainuoja rodos apie 800 lt, smartukai bent kurie pardavinėjami Lenkijoje yra komplektuojami ir be zondo, Lietuvoje spėju irgi, reikės pardavėjų užklausti. Jei ekonomija būtų 10 proc. tai atsiperkamumas per 5-6 metus.

      Panaikinti
    3. http://www.statybaplius.lt/lt/straipsniai/Technologijos/73 - čia išvis kalba apie "iki 5%". Šiaip, mano nuomone, jeigu lambda zondas būtų toks svarbus naminiuose katiluose, tai informacijos apie jį rastume daug daugiau ir gamintojai nepraleistų progos pašūkaut taip pat. Tiesa, o ką patys gamintojai pasakoja apie jį?

      Panaikinti
    4. visi gamintojai sako ta patį, kad katilas dirbs ekonomiškiau, tačiau realių skaičių nelabai kas pateikia :) va kostrzewos lansktinuką po ranką turiu, jie teigia jog ekonomija net iki 20 proc.

      Panaikinti
    5. Įdomu 20% lyginant su kuo? :) Baisiausiom sąlygom matyt, kurių jūsų katilas nematys. Akis į akį kalbant su atstovais jokių kalbų apie 20% nebuvo.

      Panaikinti
    6. Įsiterpsiu:
      katilui veikiant max galia (tebunie) deguonies kiekis degimo produktuose turi buti 10.5% (O2)
      Lambda zondas ji ir gaudo
      Iprastai (plikai paleidus ir be zondo) katilas siekia 14% O2 kieki ar pan.
      Logiska, jog matydamas si skaiciu, mazina vent. apsukas ir 'gaudo' 10.5%
      Dydis sis yra pastoviai kintantis ir pastoviai 'gaudomas'
      Todel, vietoje iprasto 75% vent apsuku, sios kartais nukrenta iki 40%, 45%, o gali ir pakilti iki 80% ir t.t.
      Kiek sutaupoma - niekas nezino, nes dvieju katilu vienas salia kito nestato.
      Kadangi kaminas niekuomet netures pastovios traukos, niekuomet suderinus be lambda zondo, katilas nelaikys tu paciu 10.5%
      Dar vienas niuansas - visos granuliu partijos turi skirtingus kiekius paduodamus per 1min. (100g,130g ar pan.) pastovaus sraigto darbo. Taigi, pakeitus granules, vel bus gaunamas kitas deguonies kiekis. Ko pasekoje, norint precizikos - reiketu kviestis derintojus.
      P.S. straipsnius, kuriuos uzsako prekybininkai, pasiuloje neturintis irangos su lambda zondu, siulyciau apeiti

      Daugiau netersiu, linkiu sekmes pasirinkime :)

      Pagarbiai,
      Prekybininkas

      Panaikinti
    7. Kaip konkretu :) "Labai geras daiktas, bet niekas nežino, kiek efektyvus". Ok...

      Panaikinti
    8. Klausimu i klausima:
      Padidinkite vent. apsukas 20% degimui. Paskaiciuokite sanaudas menesi ir pasakykite koks skirtumas gavosi sanaudomis.
      Suprantate kad menesis mėnesiui nelygu, karsto vandens sanaudos taip pat. Todel papildytumet musu 'nekonkreciu armija'.
      Realiai - paziurekit austru gamintojus froling, okoefen, haargasner ir t.t. , nei vieno be zondo

      Panaikinti
    9. Efektyvumui tereikia pastatyti du identiškus namus, plyname lauke nutolusius per koki 100 metrų vienas nuo kito ir nuo kitų pastatų, medžių, kalnų, kalvų, vandens telkinių ir orientuotus identiškai keturioms pasaulio šalims, išleidinėti juose identiška kiekį karšto vandens, atidarinėti/uždarineti identiškas turis tuo paėiu metu, kurenti identišką kurą identiškuose katiluose tik viename iš jų lamda zondas. Va tada jau galim vertinti to zondo efektyvumą sverdami sunaudoto kuro kiekį ir el. energiją. Labai viskas paprasta :))

      Panaikinti
    10. Nereikia perdėti. Visų įrenginių efektyvumui išmatuoti yra naudojami konkretūs metodai - tų pačių NVK suskaičiavimui ir t.t. Aš nesu nusistatęs prieš lambdą, tik klausimas ar tai atsiperkantis daiktas realiame laiko tarpe. Kai net atstovai nesugeba pateikti bent apytikslių skaičių ar ribų kažkokių, tai apie ką mes šnekam? Taip, brangesni katilai visi turi... bet ten ir moki krūvą pinigų, tai tikiesi gauti visus "navarotus" :)

      Panaikinti
    11. identiškus namus pastatyti šiais laikais gana sudėtinga, nebent statybininkai turi "tipinį" savo broką :) ir jį daro visuose objektuose :)

      dėl liambos kol kas ir man trūksta skaičių, nes kol kas šakėm ant vandens visi pardavėjai rašo

      Panaikinti
    12. mums kaip prekybininkams uzdarbis nuo zondo yra minimalus (o kartais nera), todel galime komplektuoti su arba be - mums jokio skirtumo. Vartotojui visuomet gali atrodyti vienaip, bet kai 'apciupineji' po kelis katilus per diena, matai jog su zondu veikia stabiliau ir tiksliau.
      Apibendrinant, zondo privalumai:
      1. Kamino traukos (veikiant) nepastovumo dalinai stabilizavimas
      2. Kuras paduodamas visuomet skirtingomis porcijomis (sraigto zingsnis vienas, granuliu kiekis (kad ir vos ne mg) visuomet paduodamas skirtingai - kintantis O2 kiekis)
      3. Maziau apsinesa silumokaitis
      4. Zinoma geriau sudega kuras

      Skaiciu niekas nepateiksime - nebent but apsisaukeliu ir meginti spelioti
      jeigu grizti prie diskusijos 70% vent apsukos vs. reikalingu 50%, ispletoti galime taip
      50% veikiant pasiekiamas 91% katilo naudingumas (teoriskai)
      70% veikiant per kamina iskeliauja didesnis kiekis silumos
      tarkim katilo galia yra 10kW - 50% vent. apsukos ir NVK yra 91% (teoriskai)
      prie 70% per silumokaiti keliauja didesnis srautas temperaturos ir maziau nusiimama
      skaiciuokime jog del pertekliaus nusiimama 20% maziau silumos

      Taigi jeigu per sezona reiketu 2t medienos granuliu su zondu (tarkime)
      tai be zondo butu 2t +20%=2.4t
      prarandama 400kg

      Kadangi buvo prasoma konkreciu skaiciu tai buvo pritaikytas 'stabilus' kaminas ir veikimo galia 100%. Skaiciavimai 'is akies'.
      Norint kazka rimtai skaiciuoti tai reikia arba:
      * identisku namu ir visko identisko matavimu (kas neimanoma)
      * atlikti rimtus testus, laikant vidury lauko pastate du katilus ir kraunant akum. talpas vienodais laiko intervalais koki menesi - va tada ir pasimatytu kazkas.

      Turintys katilus su zondu ir akum. talpa gali atlikti (jeigu nera ka veikti bandymus):
      1. paskaiciuoti laika per kiek uzkraus talpa su zondu
      2. paskaiciuoti laike per kiek uzkraus be zondo (atjungti fiziskai/programiskai)
      identiskos temperaturos yra butinos siuo atveju :)

      Panaikinti
  5. Buvo pamastymu apie geras rekomendacijas turinti Smartfire11 ir TwinBio, bet mes pasirinkome Fuwi 9-12kw automatini katila. Esam patenkinti savo pasirinkimu, nors naudojames jo pilnu pajegumu viso labo tik pirmaji men., bet ispudziai jau gana geri, tikrai patogus katilo aptarnavimas. Akumuliacines talpos nera ir nereikia, boileris 160l, grindinis sildymas 140 kv.m. Jei matysim kad lambda zondas reikalingas, ir padetu sutaupyti daugiau granuliu, kitais metais pastatysim ir ji, neproblema, jis isigyjamas atskirai. Savaji katila atsivezem patys is lenku, cia berods dabar jo atstovai panevezeciai. Katilas dar ne viskas, svarbu yra jo aprisimas, kaip ir kas ji apris, kokiom medziagom ir ar sujungs viska teisingai, nuo to priklausys didzioji dalis katilo gero veikimo, o tam nereiketu taupyti.
    Jau greitai desim nauja tema i savo blog aprasymus, tad daugiau komentaru bus ten. Sekmes jusu pasirinkime!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Fuwi katilas: http://ru.fuwi.pl/kotly-na-pellet

    AtsakytiPanaikinti
  7. Pas mus nuostabiai puikiai jau 9-us metus dirba austriškas Biotech 9 kW granulinis katilas. Superinė kokybė, net pamirštame kad kažkas mus šildo, kadangi pilnai automatizuotas, granules pats pasiima iš 3 tonų bunkerio.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kad biotech vieni geriausių katilų rinkoje tai net ir abejonių nekyla, tačiau ir kaina atitinkama, turėdamas biudžetą škodai, lexuso nepirksi :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. turiu biotecha , nežiūrint į super kainą vienas vargas

      Panaikinti
  9. kodel kai kurie katilai tokios baisios salotines spalvos buna? :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Graži ta spalva gyvai. Kostrzewa dar siulo baltą, jei žalia baisi :D

      Panaikinti
    2. normali ta spalva, net visai graži, lyginant su standartinėm raudonom-rudom :)

      Panaikinti
  10. Po ilgų svarstymų ir skaičiavimų katilas pasirinktas, Smartfire 11 + liambda zondas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ant liambda zondo galetumet ir sutaupyti, t.y. pritaikyti nuo automobilio :)

      Panaikinti
  11. 'liambda zondas' katilams sifruojamas kaip:
    liambda zondas - automobilio
    modulis kuris supranta ka automobilio zondas 'pasakoja'
    todel sutaupius ir turint tik automobilio zonda, teks laukti kol isigysite automobili su tokiu paciu zondu (dvieju,triju, keturiu gyslu ir t.t.) :) katilas be papildomo modulio jo nesupras
    todel patarimas nelabai tikes

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 1. Issiaiskinti keliu gyslu liambda zondas.
      2. Nuvaziuoti i shrota, nupirkti zonda

      Tikrai pigiau bus :)

      Panaikinti
    2. o kaip su moduliu, kuris supras ka liambda sakys?
      cia
      http://www.plum.pl/index.php/produkt/cieplo/pellet-biomasa/ekrany-graficzne/ecolambda
      arba cia:
      http://www.plum.pl/index.php/produkt/cieplo/pellet-biomasa/ekrany-graficzne/ecolambda

      na tos baltos dezutes - is kur jas gausite pigiau sumokejes? ;)

      Panaikinti
  12. Tai visgi... kokie argumentai nuleme kad pasirinkote Smartfire 11? Visgi jo kaina didesne nei konkurentu :)
    Pats statausi nedideli namuka... del to irgi ieskau tokio galingumo granulinio katilo ir sis jusu Post'as labai praverte praplesti akirati ;)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Pirmiausiai pilna automatika, teigiami internete sklandantys turinčių žmonių atsiliepimai, kaina kuri beveik identiška kitiems mūsų aptartiems katilams, pajungimas planuojamas pavasarį-vasarą, tad ir atsiliepimų bus daugiau tada :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na lauksim tolimesniu atsiliepimų :) ir tikiuos pats nepamiršti jūsų statybinio blog'o :)
      Tauragėje kažkaip jau ne vienas dėjosi Nibe-Biawar Pellux 200 katilus... ale labai jau geri. Tik kad jie 25kw.. o mano namui tokio galingumo nereikia :) o ir kaina min 500 Eur didesne :)

      Panaikinti
    2. Jei būtų šildomas plotas 200-300 kv.m. manau Nibe tiek pelux tiek pelmax būtų geras pasirinkimas, tačiau šie katilai nedideliam plotui yra ženkliai per galingi, beje iš atsiliepimų girdėjau, jog jų automatinis valymasis veikia gana garsiai. O giria juos ypač santechnikai, kurie kitų katilų be nibe ir žvakių nežino :)

      Panaikinti
    3. LABAI GERAS KATILAS, IR VISIŠKA NESAMONĖ KAD JIE YRA SKIRTI 200-300 KV.M. PLOTUI, KATILAS YRA PILNAI AUTOMATAS IR JO GALINGUMAS YRA NUO 10KW-25KW T.Y. KAD JĮ GALIMA NUSTATYTI IR 100 KV NAMUI IR 200,300KV NAMUI, PAS MANE 170 KV BENDRAS PLOTAS, NA TAI GYVENAMO PLOTO YRA 130KV, PUIKEI VEIKIA, JOKIU RUPESČIŲ JEIGU VĖL REIKTŲ PIRKTI TIKRAI PIRKČIAU NIBE, KIEK ESU KALBĖJĘS SU KATILŲ PALEIDĖJAIS KURIE PALEIDINĖJA NETI NIBE BET IR KITŲ MARKIŲ KATILUS, GAVAU TIK GERUS ATSILIEPIMUS, NES SU JAIS NERA JOKIŲ BĖDŲ APTARNAUJANT, O TAI REIŠKIA PATIKIMAS,

      Panaikinti
    4. Kažko tai primenu Supermamose itin popiuliarų vadybininkų užslėptą komentavimą, ar klystų :) juolabiau ir komentarai keli tokie gana identiški :)

      Beje Nibe kaip tik pas uošvius stovi, bus šis pirmas sezonas, galėsime realybėje palyginti kas kaip ir kur, o ne iš virtualių kalbų kalbelių :) kol kas pirmi atsiliepimai, kad sunku suvaldyt, plotas 130 kv. galia 20-25 kw, perspėjau, kad per daug :)

      Panaikinti
  14. O kokia kaina galutine gavosi ir kur pirkote ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ŠIų katilų yra tik vienas importuotojas Lietuvoje, tad ir pirkome pas jį, o kaina priklauso nuo kiekvieno žmogaus derybinių sugebėjimų :) beje katilas šiuo metu aprišinėjimas, tad greitu metu išbandysime :)

      Panaikinti
    2. Na aišku, pasiskambinau atstovams, kaip ir apsisprendžiau likti prie smartfire11. Kai jums baigs katilo aprišimo darbus ar galėtumet parašyti mazdaug kiek kainavo darbai+medziagos, nes įdomu kokie ten komponentai įeina jungiant sf11 ir kokie darbai.

      Panaikinti
    3. apie visą aprišimą, kainas ir kita info bus atskiras įrašas 1 mėn. eigoje, tad tikrai informuosime :)

      Panaikinti
  15. Sveiki, domina kombinuotas sildymo katilas namui. Noreciau sulaukti rekomendaciju pagal mano pateiktus pageidavimus:

    · Galimybė naudoti kombinuotą kurą. Kuro rusis: Medienos granules (6-8 m.m.), Durpiu briketai, Pjuvenu, Smulkintos anglies, Medzio.
    · Sildomas plotas iki 200 m2
    · Katilo galingumas 10-20 kW
    · Vandens turis katile apie 100 ltr.
    · Katilo apsauga nuo perkaitimo.
    · Naudingumo koeficientas virs 87%.
    · Kuro (bunkerio/rezervuaro) talpa virs 150 litru.
    · Naujos kartos degiklis ir automatizuotas uzdegimas.
    · Mechaninis ardyno pajudinimas.
    · Kambario termostatas t.y. vidaus temperaturos daviklis.
    · Katilo šilumokaitis iš 6-8 mm. katilinio plieno. Garantija: 4 metai katilo šilumokaičio vientisumui.


    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Patarčiai kreiptis pas kuo daugiau prekeivių, apkeliauti juos ir gyvai apžiūrėti kiekvieną gaminį. Kombinuotų tiek tu pačių Lazar, tiek Defro ar Kostrzewos. Tik kiekvienas jis turi savo pliusus ir minusus, kuriuos susidėlioti jau jum paties reikia.

      Panaikinti
  16. Sveiki. Domina, kaip sekasi su Smartfire 11???

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kol kas viskas normaliai, dauguma iškilusių klausimų išsprendėme, pasidoro termopavaros darinėjimosi laikas darė neigiamą įtaką veikimui, tai sumažinom laiką ir temperatūrų paklaidą iki 1 laipsnio.

      Panaikinti
  17. Sveiki,
    Tikrai naudingas ir man padėjo jūsų blogas, kadangi kaip tik ieškau informacijos apie šildymo katilus. Apsistojau (bet dar neapsisprendžiau) ties Kostrzewa mini bio luxury 10KW ir SmartFire11, todėl smalsu sužinoti, kaip jums sekasi eksploatuoti SF11?
    1. Kokia gavosi pačio katilo + papildomos įrangos jeigu tokios reikėjo + katilo aprišimo darbų galutinė kainą?
    Galvoju ar geriau imti pigesnį Mini bio Luxury, tačiau teks papildomai mokėti už pajungimą, grįžtamąjį pamaišymo mazgą, cirkuliacinį siurblį ir pan. ar geriau įsigyti brangensį SF11 tačiau šie dalykai jau būtų įtraukti į kainą.
    2. Kokiu galingumu dažniausiai dirba jūsų katilas? Ar užtenka 10 Kw katilo šildyti 145kvm plotui? nes, mano planuojamas namas B energetinės klasės, taip pat tik šildomų grindų sistema, šildomas plotas 130kvm.
    3. Ar nepasigendate akumuliacinės talpos, kuri galėtų kaupti perteklinę šilumą ir iš lėto atiduoti ją į grindis? Ar dažnai katilas įsijunginėja/išsijunginėja?, nes vandens talpa šilumokaityje nedidelė.
    Svarstau ar įsirenginėti panašia kaip pas jus, katilas + 200 ltr boileris, ar visgi statyti akumuliacinę talpą.
    3. Kelioms paroms užtenka katilo granulių bunkerio iki kito papildymo?

    AtsakytiPanaikinti
  18. Tokie pat klausymai, kaip Tomui, kyla ir mums. Labai laukiam pasidalijimo patirtimi.

    AtsakytiPanaikinti
  19. Aš ir šiuo metu galvoju apie šildymo sistemą namams..turbūt ir mano pasirinkimas bus granulinis katilas. Gal galite šiek tiek daugiau info?

    AtsakytiPanaikinti
  20. Sveiki,

    Antrus metus naudoju Smartfire 11kw. Bendrai paėmus labai patenkintas. Į katilinę nueinu tik granulių užpilti į savaitę vieną kartą ir pelenus išpurtyti 1 kartą per tris savaites. Namas bendro ploto 151 kv, katilo galios užtenka per akis. Dabar dėl akumuliacinės - perkant katilą pardavėjas jį siūlė, tačiau atrodė kam ji reikalinga jei katilas pilnai automatiškai kuriasi/gesinasi, todėl pirmus metus truputį erzino situacija, kai katilas kuriasi, padirba 20 min. Ir gesinasi, virtuvėje panaudojus šilto vandens vėl kurdavosi už 20 min. Tai pavyko išspręsti dalinai pareguliavus nustatymus, t.y. sumažinus jautrumą temperatūros pokyčiams, tad tada gailėjausi, kad nedėjau akumuliacinės talpos, tačiau dabar kai pripratau prie katilo garso ir jo tiesiog nebegirdžiu tai jokių problemų :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Atsiliepimai kol kas geri, buvo nedidelių problemų su kambario termostato reguliavimo ir termopavaros darinėjimosi intervalu, tačiau viską greitai sureguliavome :)
    Katilas pagrinde dirba 100 proc. pajėgumu, kol kas esame nustatę veikinimą nuo 5-7 val. ryto ir nuo 16 iki 18 ar 19 val. priklausomai nuo temperatūros, to pilnai pakanka, namie yra apie 21-22 laipsnius šilumos, šildomas plotas pas mus apie 145 kv.m. Granulių sąnaudos palaikant tokį darbo intervalą 6 maišai po 15 kg. 6-7 dienom, ką manau dar galima truputį koreguoti į mažąją pusę. Katilas kuriasi, gesinasi ir valosi visiškai automatiškai, man belieka pripilti granulių ir labai jau retai išvalyt pelenus. Kol kas žaidžiam su temperatūromis, paduodamas 70, grįštamas 55, maišytuvas į grindys tiekia 34 laipsnių temperatūrą. Pilnas katilinės įrengimas kažkas apie 20 lt senomis kainomis. Dėl akumuliacinės įvairios nuomonės, kambaryje pasiekus užstatytą temperatūrą duodamas signalas katilui ir jis mažina savo pajėgumus arba gesinasi, tad ir turėti talpą kaip ir nematau tikslo.

    AtsakytiPanaikinti
  22. Kostrzewa Compact Bio Luxury - 16 (16kW) granulinis katilas kas per beda gali buti uzkurus peciu jauciu katilinei smalki

    AtsakytiPanaikinti
  23. Kostrzewa Servisas-pavyzdys BLOGO serviso.Kainos-kosmosas, prisikviesti labai sunku, neatsiliepimas į skambučius arba nereagavimas į nusiųstą SMS-darbo norma.Kažkodėl tik keli darbuotojai visai Lietuvai ir visi sėdi Vilniuje, tad vien tik už atvykimą teks pakloti kokius 50€,plius koks darbelis 80€,suma apie 130€-tad praktiškai kviečiami tik garantiniams paleidimams, o toliau-ieškokitės kokių vietinių specų arba nelaimės brolių...Fuzzy Logic2 katilas, kūrenant medžio granules, labai žymus greitai pridegančia granulių padavimo alkūne, tad nelaimėliai, kurie įsigijo šį ypatingo kvailio sugalvotą "šedevrą", turi vos ne kas savaitę stabdyti katilą valymui, kuris atliekamas plaktuko ir kalto pagalba, rankas su minėtais įrankiais sukišant į katilą ir ten nieko nematant( tik žirafa galėtų matyti per viršutinį liuką, o į apatinį galva gi netelpa) apčiuopomis iškalami pridegę šlakai.Šito ypatingo broko daliniam ištaisymui Kostrzewa pagamino kitą alkūnę su papildomomis skylutėmis orui tiekti, tad nelaimėliai gali dalinai pasitaisyti šitą nesusipratimą ...už papildomus savo nemažus pinigėlius...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Apie minėtą katilą internete labai jau daug neigiamų atsiliepimų, aišku ir detaliau jį apžiūrėjus parduotuvėje vaizdelis nekoks :)

      Su mumis bendravo itin maloniai, bet matyt taip yra iki nusipirkimo :)

      Panaikinti
  24. rinktumetes silumos siurbli nebutu jokiu valymu ir panasiu nesamoniu. Ijungi sildyma rudeni, isjungi pavasari visas darbas. vargstat dabar su neaiskiais katilais, tersiant aplinka aplinkui:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pratesiu - rinktumetes silumos siurbli, raustumet puse sklypo ar nardintumet i grezini. Pareitu kompresorius ir kukutuomet.
      Visa iranga genda ir nesvarbu ar tai dujinis/dyzelinis/granulinis/malkinis ir pan. katilas ar tai silumos siurblys

      Panaikinti
    2. Israustas sklypas sutvarkomas, technika taip pat. Sneka eina apie ekologija ir patoguma naudojantis.

      Panaikinti
    3. o tai ekologija deginant dujas ir gaunant elektra, kuria panaudojame geoterminiam (tiesa pas mus nera pozeminiu siltu vandenu, tai cia ne geoterminis) sildymui (dujos-elektra-sildymas)?
      Yra nemazai ir besikeikianciu isigijusiu siurblius, nes kalbam apie ta pacia technika

      Panaikinti
  25. Šiuo metu kaip tik renkuosi granulinį katilą. 150 sildomo ir + 40 (katiline su nesildomu garazu. Grindininis + radiatoriai antrame a., megstam 22-23 laipsniu siluma. Jei yra kokių gerų pastebėjimų - prašom parašyti.
    Buvo mintis: Kostrzewa Compact Bio (su/be Luxury). Parodoje prie Siemens arenos labai nepatiko įkyrus siūlymas pirkti su nuolaida. Apie patį katilą prisiskaičiau įv. forumuose ir aprašymuose.
    Smartfire 11kw mums per silpnas ir per brangus. Galingesni - dar perbrangesni. Mamu forume perdaug aktyviai veikia ju vadybininkas.
    Kol kas mintyse - OPO Biopel 15 , arba Nibe-Biawar Pellux 200 , ar gal Biotech.
    Ieškosim, aiškinsimės... negailėkit patarimų.
    Pas mus patalpna siaura - 2 m, Į plotį turi tilpt katilas ir dar likt vietos praėjimui (~70 cm)

    AtsakytiPanaikinti
  26. Plotas šildomas beveik analogiškai ir pas mus, apie kostrezewa savo pastebėjimus jau rašiau, labai jau nepatiko man jų valymas, o ir už paleidimą ir tt papildomai mokėti reikia. Nibe pellux didžiuuulis. Mūsų katilinė 4x2 kompaktiškai tikrai galima daug ką sutalpinti, mes be katilo ir boilerio dar sugebėjome kriauklę su spintele ir skalbimo mašina įtalpinti ir ateityje kelias lentynas kabinamas :) O vadybininkai veikia visur, toks jų darbas. Pasirinkti Jums, tad svarbiausia manau kuo paprastesnė priežiūra, katilų kaina gana panaši.

    AtsakytiPanaikinti
  27. Tai granulinis geriau su akumuliacune ar geriau be jos

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei katilas pilnai automatizuotas(isijungia, išsijungia pats, valosi ir tt., tada nematau reikalo turėti akumuliacinę talpą.

      Panaikinti
  28. Sveiki, turiu mineta katila SF11 pirma sezona ir anksciau su granulem nebuvau susidures, todel kyla daug klausimu. Kolkas nustates katilo T=70C, kuomet kambario termostatai pasiekia 22C - isjungia radiatoriu bei grindu siurblius. Kaip Jus sureguliave? ar panasiai? ar paliekate suktis katilo siurbli? Jeigu naudojate katila pagal grafika tai ar nebijote, kad atsalimas sukels korozija? Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  29. Sveiki, taip katilo temp 70 laipsnių, dirba pagal grafiką, katilas pasiekes 22 laipsniu valosi ir išsijungia dar trumpai varinėdamas šiltą vandenį. Kol kas toks veikimas pilnai pasiteisina, korozijos nebijome, nes grindinio šildymo vamzdeliuose rudyti nėra kam, katilinės aprišimas žalvaris, o pats katilas manau tikrai nesurudys :)

    AtsakytiPanaikinti
  30. Sveiki, ar netūrėjot problemų su per didelę kamino trauka ? Mano SM11 tai vargsta su mano keramikiniu 200mm Schiedel tipo kaminu, nors ir yra uždėta reguliuojama sklendė, traukos reguliatorius, bet ventiliatorius vistiek labai mažina apsukas, kad pasiektų reikiamą deguonies kiekį kamine, prie 100proc galios 8,5proc O2 ventiliatorius dirba 37-46 proc diapazone, prie 50proc 20-30proc kamino temperataura prie 100 proc buna nuo 140 iki 160 C. Gal kažka darėt siuo klausimu, galvoju dėti kamino deflektorių, bent apsaugos nuo vėjo gūsių.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kad kaminą, tiek Jūs tiek mes pasirinkome per didelį, tai faktas :) bet matyt žiurėjome į ateitį ir rinkomės apsidrausdami.
      Praeitais metais pas mus puikiai tvarkėsi katilinėj įrengtas traukos daviklis ir išmetama į kamina temp. buvo apie 120 laipsių, šiais metais daviklis nebenori dirbti, matyt apsinešė suodžiais (reikės ardyti ir plauti), tad ir temperatūra siekia jau apie 140 laipsnių. Kaminas kol kas be stogelio, bet jau turime jį pagamine, reikia sulaukti normalesnio oro ir lipti ant stogo, stogelis paprastas skardos lakštas kuris bus tvirtinamas prie kamino kraštu ir išlenkiamas, gausis panašiai į U formos apverstą stogą, dūmai išeis per šonus, tikimės tai pasiteisins :)

      Panaikinti
  31. Sveiki, Ketinu naujos statybos namuka sildyti granuliniu katilu MINI BIO 10 kw, jis taip pat tures ruosti karsta vandeni(galvoju statyti drazice kombinuota boileri), visame name grindinis sildymas, sildomas plotas 76 k m, ar mano atveju reikalinga akumuliacine talpa?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pas mus jos nėra, katilas tokio pat galingumo, bet ir šildomo ploto dvigubai daugiau, manau žiurėkite ką siūlo gamintojas ir ar katilas turi pilna automatika (pats pilnai užsigesina, o kai reikia tada įsijungia).

      Panaikinti