2014 m. lapkričio 11 d., antradienis

Sklypo lyginimas ir akmenų skandinimas :)

Savaitgalis išties turiningas, pagaliau atsikratėme 2 metus sklype riogsojusių žemės krūvų, kurios jau buvo spėjusios įgristi. Vaizdelis pasikeitė ir gana stipriai, tetrūksta žolės ir medžių :)  Mažesnioji kalvelė buvo molis, likęs nuo įvairių kasimo darbo. Antroji kalvelė tai jau gana neblogas juodžemis, kurį panaudojome kaip viršutinį sluoksnį. Tiesa išaiškėjo ir pirmas minusas, žemė kalnas prie tvenkinio suteikdavo privatumo tad ir maudytis galima kaip nori, dabar deja : )

Sklypo lyginimui pasinaudojome teleskopiniu keltuvu, kuris statant mums namą buvo išties didelis pagalbininkas. Buvo svarstymo dėl liaudiškai vadinamo "račioko" ar rimto vikšrinio buldozerio paslaugą, tačiau jų atsisakėme. Kadangi mūsų sklypas anksčiau buvo dirbamas laukas, tad buvo gana lygus. Didesnius nelygumus padarėme patys statybinės technikos pagalba. Visą tai  savaitgalį puikiai pašalinome, išlyginome ir paviršiuje paskleidėme juodžemį.  Pavasarį laukia žemės frezavimo ir galutiniai lyginimo darbai.


 

Futbolo aikštės, ar chemikalais išpurkštos amerikietiškos vejos kieme nelabai ir norime, tad nedideli aukščių perkritimai egzistuoja, tačiau jie iki minimumo bus pašalinti pavasarį įdirbant žemę bei sėjant žolę. O ir mąstai mūsų sklypo truputį kiti, visgi 70 arų daro savo :) Ateityje planuojama 4-5 arais didinti tvenkinį, tad jo plėtimosi ribos tik šiek tiek aplygintos. Atsisėdę svetainėje pro vitrininį langą tvenkinį matome nevisą, tad nusprendėme, jei lango praplėsti neišeina, išeis tvenkinį, o ir žuvys turės daugiau ganymosi ploto.
Pavasarį pradėsime ir rimtus sklypo apželdinimo darbus, nors ir dabar jau nemažai augaliukų turime pasisodinę, nuo kelio atsitvėrėme eglučių ir kalnapušių siena.

Smagiausias darbas savaitgalį buvo akmenų esančių mūsų sklype medžioklė ir jų skandinimas tvenkinyje, akmenukai tokie nemaži, raudono granito gabalai, atkeliavę pas mus su paskutiniu ledynmečiu greičiausiai iš skandinavijos, per ilgą laiką apsamanoję, tuo ypač žavūs. Be to ir technikai jau sunkokai keliami. Skendo jie gana lengvai ir gražiai atgulė į savo numatytas vietas, truputį bijojome, kad nenuslinktų per giliai. Tad pagražėjo netik mūsų aplinka per ir tvenkinys 3 dideliais akmenimis. Vienas, kitas ateityje dar manau bus skandinamas :)
Tvenkinio lygį pradėjo reguliuoti vasarą įrengtu išbėgimo sifonu, pakartoti praeitų metų scenarijaus, kai žuvys galėjo plaukioti netoli namo, nebenorėjome, bet apie tvenkinį, žuvis ir aplinką ateityje.






4 komentarai:

  1. sveiki,

    Toks tvenkinukas tiktu geotermino zondu nuleidimui i dugna.
    Koki sildymo sprendima pasirinkote?

    AtsakytiPanaikinti
  2. kad tinką tą jau seniai žinome :)
    kol kas esame apsistoję,tiksliau visą laiką buvome ties granuliniu, pilnai automatizuotu katilu Smartfire ar panašaus tipo :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kokie plotai! Kaip zadate apsitverti? Kai toks didelis sklypas turbut reiktu tinklines tvoros, nors graziau ziurisi medine:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kažkaip tvora jei kada nors ir bus, tai bus vienas paskutiniu dalykų ką įrengsime, nedara man vienkiemis ir viskas aptverta tvorimis :) nors gyvųnų aplink laukinių daug, gali tekti vien dėl jų :) plotai išties nemažai, apie namą vien tik 70 arų :)

      Panaikinti