2014 m. rugsėjo 23 d., antradienis

Pirmo aukšto lubos+krosnelė


Po truputį pradame darbus namo viduje, vienas iš pirmųjų darbų tai rekuperacinė sistema ir lubos.

Luboms pasirinkome jau galima sakyti klasikinį sprendimą t.y gipsokartono plokštes. Svarstėme ir įtempemų lubų variantą, tačiau jis iki galo nesužavėjo. Bent mums atrodo, kad turi jis ir minusų, o kaina gaunasi neitin mažesnė.

Tiek profilius, tiek gipso kartono plokštes pasirinkome lenkiškas, nesinorėjo papildomai išlaidauti knaufo gaminiams, skirtumas 30-40 proc.  Visame pirmame aukšte montavome žalią-drėgmei atsparesnį gipsą. Kadangi šią žiemą dar neplanuojame pastoviai kūrenti namo, nenorėjome rizikuoti. Karkasas gipsui dvigubas, laikantis knauf ar kitų gamintojų siūlomų technologijų. Gipso buvo montuotas 1 sluoksnis.  Papildomai pastorinome kaminą, izoliavome nuo galimo garso kanalizacijos vamzdžio stovą, esantį svetainėje ir apsiuvome jį gipsu. Garso izoliacijai naudojome kevalus, 10 cm. akvems vatą ir purškiamas putas. Be gipso montavimo per keletą savaičių apsišiltinome katilinės, garažo ir darbo kambario stogus.




Apie stogo šiltinimą bus atskiras mūsų dienoraštyje įrašas, nes pasirinkome dvi technologijas (I aukštas Paroc Extra 30 cm, II aukštas Thermofloc ekovata 33-34 cm. storio).

Dabar rimtai svarstome dėl II ir garažo lubų. Garažui greičiausiai pasirinksime OSB plokštę, kurią vėliau dažysime, nors galimi ir kiti variantai. II aukšte svarstome natūralios medienos lubas.

Šiek tiek apie lubų aukštį: į grindis sudėjome vietoje planuotų 5 cm - 10 cm. polistirolo,  betonuojant vietomis betono gavosi 8-9 cm, plius rekuperacija padarė savo. Ko pasekoje pradome iki 20 cm bendro aukščio. Mąstėmė, kad lubų aukštis bus apie 2,80 m. tačiau galutiniame variante svetainej lubos gavosi 2,70 m., virtuvėje ir tambūre 2,60. Darbo kambaryje, II aukšte, garaže, katilinėjei lubos apie 3 m. kas džiugina :) 
Ką padarysi, granulių mažiau reikės :)



 

Per gerą pusvalandį pajungiau krosnelę ir taip sutaupiau 250 lt, kurių norėjo meistrai :) vienas iš smagiausių jausmų name tai pirmą kartą užkurti ugnį :) Apie krosnelė jau buvau minėjęs, primenu, kad mūsų pasirinkimas Jotul F3 MF. Pajungimo vamzdį pirkome Vilproje, labau jau jis mums dailiai atrodė, o ne kaip senukų  iš atskirų gabalų surenkami, mūsiškis vientisas, su įmontuota sklende. Pirmi pastebėjimai: krosnelė šildo labai greitais ir šiluma labai greitai pasklinda po namą, tame tarpe ir per laiptų nišą į II aukštą. Nors tiek krosnelė, tiek pajungimo vamzdyje yra oro sklendės, tačiau trauka tikrai didelė, teks ateityje lipti ant stogo ir dėti papildomai kamino stogelį, ar traukos reguliatorių.  Kamina nežemas, 7,7 m ir 180 mm diametro, krosnelėms kaip žinia per akis 150 mm. diametro kamino.  Kūrenant pirmus 2-3 kartus pašalinio, neitin malonaus kvapo, neišvengsite.


                                                                    

                                                                      Putler xuilo! 

17 komentarų:

  1. Dideleje erdveje kaip svetaine noretusi aukstesniu lubu. Tuomet erdve didesne ne taip slegianciai atrodo.
    Itempiamu lubu ir gipso kaina panasi. Antram namui vietoje gipso deciau itempiamas.
    Kokie itempiamu lubu minusai?
    Koki rekuperatoriu pirkot? kiek kubu? koks namo plotas/turis vedinamu patalpu?

    AtsakytiPanaikinti
  2. kažkaip to aukščio man visai per akis, nors ir ūgis nemažas mano :)

    apie rekuperacine bus įrašas, pasirinkimas manau standartinis Komfovent 400 :) tačiau pačio įrenginio dar neįsigijome, tik vamzdynas kol kas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Politinis prieskonis pabaigoje, sakyciau sugadino visa post'a...atsitiko ir man su auksciais panasiais, dar buvo svarstymu ortakius i 2a. daryti, bet idejos teko atsisakyti del klaidos padarytos murijant sienas, padejom vienu blokeliu per mazai, susidejo polistirolas ant grindu, issibetonavo ir tik tada supratom savo klaida :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. jo reikia bent 20cm daugiau pamuryt jei bus ortakiai vedziojami

      Panaikinti
    2. Mes per vieną blokelį ir buvome pakėlę, tačiau pirminiame variante nebuvo numatyta priverstinė ventiliacija.

      Kur politinis prieskonis, nematau aš jo. Niekad gyvenime nebuvome apolitiški, ar pasyvūs stebėtojai, turim savo kritinį mąstymą, kuri galime išsakyti savo puslapyje.

      Panaikinti
    3. Aš vistik pritarsiu niauskui, kažkaip kakučiu pakvipo pabaigoje. Abejoju ar yra pritariančių tai beprotystei kuri vyksta Ukrainoje, bet kartais geriau apsieiti be to..

      Panaikinti
    4. seku įvykius Ukrainoje nuo pirmos minutės ir prisidedu visai įmanomais būdais, tiek finasiniais, tiek moraliniais jų kovoje su maskolių-teroristais, talpindamas bloge karikatūrą taip pat.

      Panaikinti
  4. Mano keli komentarai:
    1) Labai labai lauksiu įrašo apie antrojo aukšto lubų mazgą. Kaip matyti iš ankstesnių foto, tarp gegnių stygos yra iškeltos aukščiau negu baigiasi pertvarų mūras, t.y. jeigu šiltinimas būtų tik tarp gegnių stygų, kambariai nebūtų izoliuoti garso aspektu. Pas mane analogiška situacija, stogdengiai per klaidą stygas pakėlė per aukštai ir svarstau, kaip išspręsti garso izoliacijos tarp kambarių klausimą. Jeigu įrašas bus negreit - būtų labai smagu, kad pakomentuotumėte, kaip išsprendėt šią situaciją.
    2) neatsakėte į Artūro paklausimą dėl įtempiamų lubų. Kodėl atsisakėte? Įtempiamas svarstau pas save dėl šių priežasčių: 1) aukščio sutaupymas lyginant su gipsu ; 2) labai greitas įrengimas; 3) jeigu namo konstrukcijos "judės", lubos nesutrūkinės. Minusą matau vienintelį - ką daryti su židiniu/krosnele.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. del itempiamu lubu ties zidiniu... Pas kaimyna visame name itempiamos lubos. Turi jis ir daznai kuriana zidini. Luboms nieko nesidaro, t.y. nei deformuojasi nuo silumos nei pajuodavo nuo dumu patekimo i kambari. Butent del Rolando isvardintu triju priezasciu rinkciausi itempiamas antram namui.
      Bent as jau ir kaimynas minusu nematom :)

      Panaikinti
    2. 1.dėl šio mazgo ir garso izoliacijos sprendžiu pats iki dabar ir mąstau ką daryt jau kelintą mėn. variantų matau keletą, lubas papildomai izoliuoti tarkim 10 cm storio akmens vata, garso izoliacijai to manau per akis pakaktų. Beje stygos pas mus yra lygiai su antro aukšto mūro viršumi, gal net keliais cm žemiau.
      2. Įtempiamų lubų variantą atmėte dėl sklandančių mitų apie jų netvirtumą, greičiausiai klystame. Kaina kiek domėjomės yra apie 50 lt kv. m.+25 lt vienas šviestuvas, panašiai gaunasi ir gipso lubų kv.m. Kas nepatiko su įtempiamom lubom, tai kad jei po jomis kažkas užkrenta pvz. musė, tai ir matosi, arba reikia dėti dvigubą plevėlę, automatiškai ir kaina dviguba. Tikrai nesmerkiame įtempiamų lubų, gal antram namui ir mes, bent svetainę darytume tokią :)

      Panaikinti
    3. na nezinau kur jus matot kainu panasumus, bet lubas savo jegomis isirengti su gipsu man kainavo ~16-18Lt/m2, as butent del siu lubu brangumo ir atmeciau jas. Visi Rolando isvardinti argumentai tvirti, bet kaina, kaina, kaina...

      Panaikinti
    4. Nu jau tikrai kad ir kaip beskaičiuosi, įtempiamos lubos yra ženkliai brangesnis variantas.

      Panaikinti
  5. su gipso lubom manau reiktų įvertinti ir tą faktorių, kad jas reikės gruntuoti, glaistyt, dažyt, kad kainą ženkliai didina, įtempiamom to jau nereikia.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. jo, parasiau ir pagalvojau, kad glaistyma pamirsau, na bet vistiek pigiau gipsines: kaina 16-18Lt/m2 jau su dazymu, dar glaistyma pridedam ~15Lt/m2 vidurkis abieju ausktu gavosi. Tokiu atveju gaunasi >30Lt/m2. Aisku jei samdyti kas gipsa susuks, tai dar +~15Lt/m2 ir gaunam tuos pacius ~50Lt/m2

      Panaikinti
  6. Net nežinau ką pasirinkus namų šildymui. Patalpa yra 90m2. Ar granulinės krosnelės su ortakiais geras pasirinkimas? Kažką perskaičiau apie lubas dar, tai dar yra ir skirtumas kokios lubos bus patalpoje?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. as tai rinkciausi vis gi silumos siurbli. Ebay'ui galima labai geru variantu rasti.
      pvz kaip sitas 4 KW naujas Dimplex SS nuejo labai pigiai:
      http://www.ebay.co.uk/itm/Dimplex-Ground-Source-Heat-Pump-4Kw-/281794496971?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2047675.l2557&nma=true&si=96iZsNh2a9%252FkLIFSUa1%252BbQhlzRE%253D&orig_cvip=true&rt=nc

      Panaikinti
  7. Ortakiai ir židiniai su turbinomis yra blogis (kaina nemaža, triukšmas didelis, efektyvumas nepats didžiausias), ieškočiau tinkakamesio sprendimo.

    AtsakytiPanaikinti