2013 m. gegužės 30 d., ketvirtadienis

Abejonės dėl grindų lygio ir šiltalo.

Kaminai nupirkti, vis gi pasirinkome Schiedel'į, kainą gavome labai jau gerą :), Tonos pardavėjai kainą mums paskutiniu metu pakeitė motyvuodami klaidingai paskaičiuota sąmata :) klaida nedidelė vos 1000 litų :) ką gi jų klaida padėjo mums apsispręsti.
Iškilo neaiškumų dėl grindų lygio, projektuotojas suprojektavęs per mažą apšiltinimo sluoksnį, dėsime minimum 15 cm į grindis, suprojektuota tik 10 cm. pridėjus papildomus 5 cm sumažėja lubų aukšis, o jei dar pakabinamos lubos-iš vis nekas. Keisčiausia, kad šiltalas suprojektuotas pamatuose, pasitarus su statybininkais visi primygtinai pataria dalį šiltalo nešti aukščiau, kad išvengti galimo šalčio tilto.
Manome namą "pakelti" sulyg vieno blokelio aukščiu, kad apsidrausti nuo galimų nesklandumų.
Ką manote, kuriame sluoksnyje turėtų būti šiltalo sluoksnis?



27 komentarai:

  1. Jo... tokios grindys kainuos.
    Aš nedėjau nei apatinio betono (tas kur 30 cm) nei plevelės apatinės.
    ir kam 15 cm šiltinimo?
    Nebent pagal kraštus kokį 1 m.
    Vidurį namo tai nėra prasmės.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nedarysim visko taip, kaip čia nuprojektavo. Apatinio betono greičiausiai nebus. O kodėl manot, kad nėra prasmės šiltint 15 cm? Kokie argumentai?:)

      Panaikinti
    2. Ginciui: Neizoliuotas betonas iš žemės traukia į save drėgmę, neapšiltintos grindys praleidinės šilumą į žemę. Po jūsų visu namu bus tikrai šilta :)

      Panaikinti
  2. Pas mus panašiai suprojektuota, tik be papildomų betono sluoksnių. Turbūt taip pat kelsim vienu blokeliu pirmą aukštą, kad apšiltinimas vietoj atsidurtų. Kai projektą užsakinėjom, dar nelabai ką supratom apie tokius dalykus, tai ir praslydo pro akis.

    Dėl apšiltinimo, tai po namu nuo pačio namo skleidžiamos šilumos nebus tokių šalčių, tai kaži ar verta dėti 15cm, jei netaikot į pasyvių namų standartus. Bent jau aš taip galvoju ir ruošiuosi daryti. Komentarai šituo klausimu visad įdomūs.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šiltalas skirtas ne tik apsisaugot nuo šalčio, bet ir išvengt šilumos nuostolių. Jį reik suprast kaip ir dvipusio veikimo apsaugą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, bet kaip surast tą viduriuką? Nes realiai, tai galima ir pusmetrį sudėt, bet kiek tas pasijaus?

      Panaikinti
    2. Blaki kažką pripainiojot. Šiltalo vienintelė paskirtis - sumažinti energijos nuostolius. Saugotis nuo šalčio nereikia, reikia pasirūpinti, kad energija neišeitų.

      Kas dėl šiltalo storio, tai reikia atlikti skaičiavimus ir patys pamatysit ar apsimoka. Jeigu turite konstruktorių, kuris gali paskaičiuoti jūsų namo energijos poreikį per metus, tai paprašykit, kad atliktų kelis skaičivimus su skirtingo šiltalo storiu ir matysit koks reikiamos energijos skirtumas. O tada įvertinsit kiek jums kainuos tą energijos skirtumą pasigaminti ir palyginsit su šiltalo kainų skirtumu.

      Panaikinti
  4. Jei bus grindinis šildymas, tada manau verta dėti 15cm, kitu atveju ne. Jei pamatai bus apšiltinti tai po grindų šiltalo sluoksniu visada bus pliusinė temperatūra. Dabar pagalvokite kiek šiltintumėte namą jei visą sezoną būtų pliusinė temp..Be to pagal fizikos dėsnius šiluma kyla į viršų, geriau tuos pinigus pasilikite perdangos ar stogo šiltinimui bus daugiau naudos.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Silumine varza R grindyse ir svarbi , jai bus zema gridu silumine varza sildisit zeme po namu. Manau grindu silumine varza turetu buti apie R= 6 m²•K/W. ypac jai name irengtas grindinis sildymas.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Iš žemės eina drėgmė, ji skverbiasi visur, net sakoma, kad žemė "kvėpuoja", kitaip sakant garuoja. Nesuprantu iš kur ten gali būti po visu namu šilta? Visas rostverkas praktiškai yra virš žemės, visos namo grindys bus nuolatinėje šalčio zonoje, įšalas skverbiasi visur. Ir tik N metrų po žeme yra amžinas pliusas. Tad plėvelė yra tikrai būtina, viena ant sutankinto žvyro, kita ant putplasčio prieš sudedant grindinį šildymą, tikrai svarbu viską gerai izoliuoti kuo storesniu putplasčio sluoksniu ir neišleisti ne tik šilumos, bet neįsileisti ir drėgmės, kuri ypač atsiranda nešildymo periodu. Mes dėsim 20cm ir ne mažiau...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Reikia, kad viso namo šiltinimas būtų suderintas, jei dedate 20 cm grindims, tai perdangai reikėtų mažiausiai 60cm, ar tiek dėsite? Šiluma išeina pro ten kur jai lengviauia. Kažkuriame statybų bloge buvo skaičiavimai dėl šilumos nuostolių per grindis, tai buvo pasirinktas optimaliausias variantas 15cm.

      Panaikinti
  7. Kaip kažkas ir minėjo, jei šildomos grindys 15cm pakanka, tokiu atveju grindų temperatūros ir grunto skirtumas didesnis, jei radiatorinis šildymas 10 pakanka. Po namu bus šilta, nes įšalas max 1m gali palyst po rostverku, yra prasmės perimetru daugiau polistirolo paklot.
    Po namu bus + grunto temperatūra, temperatūros skirtimas tarp grunto ir kambario temp sudarys 15-20 laipsnių, kai tuo tarpų su išore ~40laipsnių, taigi nuostoliai daugiau kaip dvigubai mažesni per grindis nei per sienas. Jei laikantis proporcijos ir dėt 20cm į grindis, tai sienom min 50 cm turi būt.. 20cm į gridis yra pinigų išmetimas tiesiog, tokia investicija niekada neatsipirks.

    drėgmė izoliuoja plėvele ne polistirolo suoksniu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. jei nebus apšiltinta kaupsis kondensatas, plėvelės negelbės

      Panaikinti
    2. 10 cm polistirolo yra neapsiltinta? ;)

      Panaikinti
    3. aišku, geriau nors kažkiek kad būtų apšiltinta nei visai ne :)

      Panaikinti
  8. Dėl plėvelės betonuotojai va ką pasakė, tarp grunto ir polistirolo gal ir verta dėti, bet čia klaustukas, tarp polistirolo ir betono padės tik tam kartui betonuojant (tik neaišku kuo padės) vėliau plėvelę betonas sugraužia.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Name bus grindinis šildymas, tad manau, jog šiltinsime 3X5 cm polistirolo sluoksniais, plėvelę naudosime prieš polistirolą, po....hm....diskutuosime su Jumis ir statybininkais :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. ant plėvelė reikalinga kaip skiriamasis sluoksnis, ten gali būt ir krepuotas popierius, pigiau šiek tiek..
    po polistirolu plėvelė net nėra privaloma pagal statybos taisyklės, tačiau mano nuomone geriau ją ten padėt..

    AtsakytiPanaikinti
  11. Pas mus anksčiau darė betoninius padus židiniui ir laiptams. Visas pamatas buvo pripildytas gero žvyro. Iškasė duobes 2x1,5m ir patiesė 200mk plėvelę, tada pripylė žvyro su akmenais, sutankino ir užliejo betonu. Tai va, stovėjo stovėjo tie padai, veiksmas vidurį namo, buvo vasara ar rudens pradžia, ir kažkaip palikom mes ant tų padų padėtus kelis lapus eps100 polistirolo 10cm 1x1m maždaug. Po kiek laiko pakėlėm mes juos padėti į kitą vietą, žiūrim varva vanduo nuo jų iš apačios, nustebom, iš kur vanduo? Ir pamatėm kad ir betonas buvo drėgnas. Tos duobės-padai židiniui vidurį namo nebuvo apšiltintos! plėvelė buvo paklota iki pat viršaus ir išlindus.
    Tai ką tai reiškia, kad būtinai reikia apšiltinti ir pamatą ir tokius padus iš visų šonų ir apačios ir gerai hidroizoliuoti! Kitaip į sienas ir grindis smelksis drėgmė, dėl temp.skirtumų įvyksta kondensatas.
    Kaip pas mano kaimyną žiemą pelyja sienos, vis bėdavoja ką daryt...Pasekmė, kad statant taupė atseit ant nereikalingų dalykų, o grindis susidėjęs pačias brangiausiais iš prabangaus ąžuolo...

    Dėl stogo planuojam šiltinti 30cm, bet dar bus sudėtos grindys 2 aukste 26mm, o vėliau kai įrenginėsim palėpę, ji bus taip pat kažkiek apšiltinta jei bus gyvenama.

    Yra specialios plevelės atsparios betono druskoms, skirtos grindiniam šildymui, tad bet kokia plėvelę dėti nėra prasmės, tik tam kartui...

    AtsakytiPanaikinti
  12. Ką čia reiškia tokios mažos klaidelės kaip 1000 lt...:) pritariu, kad būtina apšiltinti pamatus bei padus ir apsaugoti grindis nuo drėgmės, nes vėliau grauš sąžinė, kad buvo pataupyta ir galutinis rezultatas netenkina.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Sveiki, jau visai prapuoliau klausinėdama ir skaitinėdama visus nuostatus ir komentarus, klausydama specialistų patarimų. jie visi skirtingi, o aš moteris, nesusijusi visai su statybom :) Susidūriau su tokia situacija, kad patikrinau norimo pirkti buto grindis. Kad būtų ramu dėl šilumos žiemą ir kokio galingumo radiatorių man reiks. Butas pirmame aukšte, grindys - betono, kažkur 20 cm storio. po betono sluoksniu nėra jokio poliesterio ar kitos medžiagos, iškart smėlis. aplink butą (perimetru vadina pardavėjas) pamatas 1 metro gylio ir šiltintas 30 cm. Ar realu, kad žiemą to užteks, kad šildant radiatoriais nesušalsiu? Ar reiks pakankamai užkaitinti radiatorius, kad sušildyčiau ir žemę? :) ta prasme, kad nėra šiltinimo sluoksnio po grindim, patirsiu didžiulius šilumos nuostolius?

    AtsakytiPanaikinti
  14. sveiki, betonas manau jokios varžos neduoda, o yra puikus šalčio tiltas :) grindys privalo būti apšiltintos, jei nėra apšiltintos iš apačios polistirenu ar vata, tada reikia ieškoti variantų, galima šiltinti ant betono, tačiau tada mažėja lubų aukštis ir kyla kitos problemos, langų-durų lygiu.
    Klausimas ar butas senas ar naujas, jai naujas tai manau yra didžiulė chaltūra :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Sildomu grindu sluoksnyje polistirolo turi buti zenkliai daugiau, negu sienose. Jeigu grindims jums pakanka 10cm, tai sienoms ir 5cm, kaip jums, uzteks.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. matyt skaitovas neatidžiai skaito mūsų bloga arba yra naujas sekėjes, grindyse pas mus 20 cm, sienos 20 cm. neoporo :)

      Panaikinti
  16. Sveiki,taigi bandysiu pats viska darytis prisiskaites ir prisiziurejes visokios info internete,tik 1 - kad realiai dar nesu dares.
    Kiek as supratau viska tai is visur pateiktos info tai bandysiu daryti taip:
    1 paklosiu plevele
    2 desiu putu polistirola 10cm tik nzn ar geriau deti istisini 10 cm ar du po 5cm cia klausimas dar.
    3tada kazkokia plevele ant polistirolo su isbraiziota 5 cm juostelem
    4 ant virsaus armaturos skersai isilgai
    5 tada vamzdzius galvoju kad 18 butu geriau ir pigiau nes maesni tarpai tai susitaupys euri o silta ir taip turetu buti nemaziau 16
    6 tada planuoju ne betona uzlieti bet kitokia mase kaip betonas ULTRAFLO -https://www.youtube.com/watch?v=5WOAPU2PiQc
    7 ir ant virsaus plyteles ir kita danga,manau bus gerai :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. nepamirškite gerai gruntą sulieti su vandeniu ir smagiai su kuo didesne vibroplokšte pasivažinėti :) Polistirolo bent 15 cm siūlyčiau dėti, o dar geriau 20 ar dar daugiau cm, atsižvelgiant į sienų, langų ir stogo varžą. Armūtūra nesideda, dedasi betonavimo tinklas :) Dėl vamzdžių diametro kiekvienas renkasi kas jam atrodo tinkamiau, vieni 20 mm deda ir didesniu tarpus, kiti kaip mes 16 mm ir mažesnius tarpus :)

    AtsakytiPanaikinti