2017 m. gruodžio 29 d., penktadienis

Tyras oras



Kalėdos stebūklų metas, tad nutarėme, jog stebuklai turi ateiti ir į mūsų namus :) Prieš kelis metus pasidovanojome vandens filtrus, šį kartą atėjo laikas pagalvoti apie tyro orą įrenginį rekuperatorių.

Dar statant namą ilgai svarstėme ir diskutavome dėl priverstinės rekuperacinės sistemos naudos ir reikalingumo. Tiek prieš kelis metus, tiek ir dabar vis dar yra nemažai abejojančių šios sistemos reikalingumu. Žmonės mieliau investuoja pinigus į tikrai abejotinus sprendimus kaip centralizuoti siurbliai ar kitas, tačiau pamiršta svarbiausią poreikį-tyrą orą. 

Pirmuoju etapu įsirengėme visą  ortakių vamzdyną, kurį, jau atlikus visą namo apdailą, įrengti yra nemenkas iššūkis, o ir vizualiai paslėpti juos jau kaip ir nelabai yra kur. Nebent virš Jūsų namo yra palėpė ar po namu rūsys kur tą visą raizgalynę galima sėkmingai paslėpti. 

Pirmo etapo darbai : 

O tada atėjo ilgas, kelis metus trukęs laukimas, kasrytinis ir kasvakarinis langų darinėjimas, kvapai namuose po rimtesnių maisto gamybos procesų. Jau nekalbant apie oro trūkumą sulaukus gausesnio svečių kiekio. Na tai iš dalies ir yra naujų, labai sandarių namų "privalumas", kuomet statydamas namą užsandarini visas įmanomas skylutes. Labiausiai jaučiasi tai toks nuolat "pritroškęs oras", kuris vėdinant per langus dingsta kelioms valandos. Apie tokio vėdinimo ekonomiją net ir kalbėti neverta. Namus atvėsinti 1-2 laipsniai galima vos per keliasdešimt minučių atidarius kelis langus. 

Prasikankinę kelis metus nutarėme, kad jau užteks, aukojame atostogų biudžetą. Vėdinamo ploto pas mus apie 145 kv.m., bendra kubatūrą apie 400 kūb.m.  Pasirinkome jau ne vieno blogerio sėkmingai išmėgintą Komfovent Domekt R 400 V rotacinį vėdinimo įrenginį.  Valdiklis C6 su galimybę programuoti darbo laikus, valdyti įrenginį internetu ir tt. Kol kas nusistatėme 50 % vėdinimo galingumo, ko mums pilnai užtenka. Aišku žvelgiant į įvairius pseudo specialistų ir higienistų reikalavimus, siūloma kaita yra 100 %. Tačiau veikiant tokių pajėgumu (ką išbandėmė) namo vidus primena tokį nedidelį uragano epicentrą :) užuolaidos juda, per vėdinimo angas galingo oro srautai ir tt. Esant didesniam žmonių kiekiui galingumą vienu pauspaudimo lengvai padidinsime iki norimo.


Pats rekuperatorius pakabintas ir pajungtas per kelias valandas. Daugiau darbo ir diskusijų atėmė vamzdyno izoliavimo klausimas. Garažas mūsų nešildomas, o būtent per jį keliauja visi oro padavimo ir šalinimo vamzdynai - viso 6 metrų ilgio atkarpa. Tinkamai neapšiltinus šių vamzdžių, šilumos nuostoliai būtų milžiniškai ir vamzdžiai veiktų kaip radiatoriai. 
Šiltinmo vatos dembliais atsisakėmė remdamiesi kolegų blogerių negera patirtimi ir priėmė sprendimą iš EPS 100 formuoti 10 storio polistireno dėžes (tuščias ertmes užpurškiant politireno putomis), kurios puikiai apšiltino visą vamzdyną. Pavasariui pasilikome tik šių dėžių apdailą. 
Ko pasigedome Lietuvoje tai vėdinomo grotelių, kurių pasirinkimas išties itin mažas ir daugumą plastmasinės. Tad pasirinkome šias, norėjome kitos spalvos, bet jų tiesiog nėra :)






 
MINUSAI:
1. kol kas matome jį tik vieną: SAUSAS ORAS. Jei iki vėdinimo sistemos paleidimo namie buvo 40-45 % drėgmė, tai šiais dienai ji nukritusi iki 35 %, kas nėra jau itin konfortiškai. Sprendžiame šią situaciją kol kas paprastai, miegamajame turime kambarinį oro drėkintuvą ir į namus perkame dauggggg vazoninių gėlių, kurie prisideda prie tinkamo oro drėgnumo. 
2. didelį minusą rašome Klaipėdos Komfovet padaliniui už tai kad pasiūlymus įrenginiui siuntė 2 savaites, net ir priminus kelis kartu el. laiškais,  pritaikė stebuklingą RESTOS metu gautą nuolaidų kuponą ir galutinė kaina su nuolaida gavosi gerokai didesnė nei kaina be nuolaidos bet kurioje e-parduotuvėje, negražu.......


Visus darbus nuo iki patikėjome atlikti  Evaldui, kuris atliko Co2 ir oro srauto matavimus. Kam reikės kontaktų kreipkits per https://www.facebook.com/IKnamas/



O čia trumpi mūsų šeimos narių atsiliepimai kol vieni miega, manau atsakantys į daugumą klausimų kas kaip ir kodėl :) 

"Vyras jau miega. O man nesimiega. Tai aš papasakosiu moteriškai apie pirmąją naktį. Su rekuperatorium;) kad būtų lengviau įsivaizduot, panaudosiu visiems patirtą malonų miegojimo būdą - palapinėje. Dar vakar mes visi trys miegojom mažoj palapinėj. Na žinot tą jausmą, kai šilta, jauku, o ryte pirmiausia ką noris padaryt- atitraukt užtrauktuką, kad įkvėpt tyro oro. Tik mes langus darome. Taip skaniai kvepia tada tas oras, ane? O va šiąnakt... realiai viskas tas pats: ta pati palapinė, tie patys trys mes, tik vienas skirtumas... mes miegam galvas iškišę į lauką. Sakysit galva šaltų? Neee, su kepurėm babos megztom mes, ne kokie kvaileliai gi:) ta prasme tyras ir vėsus oras tik nosytėm, visur kitur šilta. Aš žinojau, kad geras dalykas, bet netikėjau, kad fiziškai taip iškart pasijaus. Vyras net supanikavo, kad čia gal šaltą orą pučia ir ryt atsikelsim visi susirgę, bet termometras rodo 22 (nors pas mus antram aukšte įprastai apie 21 būna). Vadinas tiesiog juda oras ir į nosis paduoda vėsesnį ir švaresnį deguonį. Tik mažas minusiukas: jaučias, kad lūpos sausėja, drėkintuvas rodo irgi, kad pakrito drėgmė. Todėl rytoj reikės pirkti ne tik striukę, bet ir vazeliną. Nėra problemų, yra tik blogas požiūris;) labos nakties!" 


Ar reikia priverstinės vėdinimo sistemos šiuolaikiniame, sandariame name spręsti kiekvienam asmeniškai. Mūsų nuomonė nuo beveik kategoriškai ne, pasikeitė kardinaliai. Ir paskutinė nuotrauka skirta finansų ir naudindumo efektyvumo mėgėjams tiesiogiai iš vadiklio :)

Tyro oro !

78 komentarai:

  1. O kaip su kuro sąnaudomis, nepasijautė padidėjimas, kai į namus paduodamas gan šaltas oras?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šventiniu laikotarpiu tos sąnaudos ir taip keliais papildomais maišais padidėje :) Realiai didelių pokyčių nematome, juk sąnaudos taip pat gerokai iššauga dažniau darinėjant langus :)

      Panaikinti
  2. Sveiki, kas jums dare projekta rekuperacines sistsmos?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Viską darė tas pats žmogus, kuris viską ir montavo.

      Panaikinti
  3. pasidalinkit iskart kontaktais ir kainomis rekupo srautu reguliavimo, artimiausiu metu ir man reiktu ta pasidaryt.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mane tai domina pats reguliavimo procesas, apie kuri nieko nerasote. Jau projektuodami sistema be rekupo turejotes ant kiekvienos padavimo/istraukimo angos deti sklende, kuria galesite reguliuoti paduodama ora kiekvienai patalpai. Ar dejote sklendes? Ar jos sudetos tik ant issisakojimo ir/ar 1 ir 2 auksto? Ar nera triuksmo, nes jos yra arti kambario padavimo/ismetimo difuzoriaus? Kaip sklendes reguliavo, nes jos jau po apdaila? Ar nesigirdi rekupo garso arciausiame kambaryje? Ar be rekupo namuose rasoja langai, ar rekupo poreikis buvo tik del tyro oro? Ar dejote motorizuota sklende ant oro padavimo ar primityvu drugeli? Jei straipsni papildysite atsakydami i klausimus, jis bus kazkam naudingas, nes dabar tai: "lia, lia, mes nesupirkom rekupa, o jus dar neturite?" :) is anksto dekoju!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manome, kad jei atidžiau skaitysite vėdinimo sistemos aprašymą, atsakumus visus rasite, nebent lengviau parašyti lia lia lia, vietoj susiradimo patiems.
      1. Sklendės 2 vnt. ant visos sistemos katilinėje.
      2. Garso pačiame name jokio absoliučiai, garaže nedidelis.
      3. Langai nerasojo niekad.
      4. Motorizuotų sklendžių nėra, rekupas veikia non stop, nematome tam ir poreikio.
      Jei klausite dėl garso slopintuvų- jų standartinių skardinių nėra.

      Beveik visi atsakymai matomi vėdinimo sistemos brėžinyje, manome, kad mokate juos skaityti :) ?

      Panaikinti
    2. Dekoju uz atsakymus, Karoli :) brezinius skaityti mokam, bet jis dazniausiai skiriasi nuo realiacijos arba nelabai detalus.

      Panaikinti
    3. Nėra už ką jei jau ir vardą žinote :)

      Panaikinti
  5. Na sveikinam! Bet tai tas rotorinis rekuperatorius vis tiek sausina orą. Aš kažkaip maniau, kad -10% drėgnumas gali kristi tik su plokšteliniu. Jei svarstėte - koks buvo antras svarstomas rekuperatoriaus variantas? Jei nenorite sakyti kainos atskirai (ortakiai ir jų montavimas, rekupas ir jo montavimas) - gal galite pasakyti, kiek viskas bendrai kainavo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sausina sausina, realiai reiktų ieškoti rekupo su oro drėkinimu, kažkur esu tokį matęs, bet jo ir kaina atitinkamai kosmiška. Teks matyt atgaivinti kelis metus tusčią akvariumą, kuris labai neblogai drėkina orą namie :)

      Panaikinti
    2. Rotacinis rekupas oro neturetu sausinti, o atvirksciai dali dregmes net grazina. Greiciausiai problema - didelis oro isausejimas del sildymo.

      Panaikinti
    3. Gal Anonimiškas ir teisus. Nepamenu, kokio šiltumo IKnamai yra - jei ne itin šilti, tai gal tas didesnis šildymas ir išsausina. Nes kalbėjau su potencialiais savo rekuperatoriaus tiekėjais - jie turi entalpinius (arti plokštelinių) rekuperatorius ir jie gali būti tiek su drėgmės grąžinimu, tiek be jo. Tai Vokietijoje pasyviuose namuose to grąžinimo net nedaro, nes realiai tokiame name drėgmė geriau laikosi ir atsiranda poreikis sausinimui, o ne drėgmės sulaikymui.

      Panaikinti
    4. Nereikia pamirsti, kad rekupa sudaro ne tik silumokaitis. Taip jei yra lesu galima imti drasiai PAUL rekupa, taciau jis kainuos min 4000 eur su irenginu. Dauguma blogeriu statytoju renkasi Komfovent ir del vienos geriausiu rinkoje valdikliu (6 serija)

      Panaikinti
    5. Namo šiltumą apibūdinčiau kaip B+ jei tokia klasė būtų :) mistika ir mums patiems kur ta drėgmė dingsta, vienas ir variantų ilginti katilo veikimo laiką ir mažinti paduodamą temp. į grindis.

      Panaikinti
    6. Šiuo momentu 32-30, paskutinus du metus 34, bet mūsų katilas užprogramuotas ir veikia ryte 2 val. ir vakare 3 val. tad per tą laiką norisi kad betonas stipriau įšiltų ir visą dieną atidavinėtų šilumą, kas bent mums itin pasiteisina ant ekonomiškumo. Šią sav. sumažinau temp. žiūrėsim kas bus.

      Panaikinti
    7. Vienareiksmiskai oras sauseja nuo per dideles temperaturos. Turetu buti iki 30, kad dregme taip greitai nedingtu

      Panaikinti
    8. Is praktikos.��

      Panaikinti
  6. Tai visgi kiek kainuoja sis dziaugsmas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Viskas priklauso ko jums reikia :) koks plotas, kokie vamzdynai (plastikas-skarda) ir tt. daug niuansų, mūsų kaina truputi didesnė nei mūsų granulinio katilo :) su keliais siurbliais.

      Panaikinti
    2. Ta prasme kokia irenginio kaina gavos jau pritaikius nuolaida?

      Panaikinti
    3. Pats rekupas mums kainavo 1550.

      Panaikinti
    4. Bet cia standartine amalvos kaina, rasete kad nupirkote pigiau nei su restos nuolaida? As taip pat domiuosi siuo modeliu, nerandu iskur pigiau isigyti :)

      Panaikinti
    5. Pasidalinkite nuoroda kur tokias kainas randate su C6 valdikliu.
      Amalva su nuolaida kaina siūlė apie 1,7 e.

      Panaikinti
    6. Dar kaina skiriasi su C6.1 ir C6.2 valdikliu. C6.1 brangiau

      Panaikinti
  7. :) EPS100? kodel ne eps 50? :) Kur apie ta problemas su vatos dembliais galiu pas
    kaityt?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pirminė mintis išvis buvo iš XPS 5 cm storio viską formuoti, bet išsigandome, kad per mažas storis ir kaina dviguba :)

      Plačiau skaitykite pas kolegą: http://euras.blogspot.lt/search/label/V%C4%97dinimas

      Panaikinti
  8. Pas mus tas pats konfovent, tik 300 modelis nuo spalio men. Dregme 60-65. Tiesa, sildymas spindulinis, o ne konvekcinis

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O su sienų, stogo šiltinimu kokia situacija ?

      Panaikinti
    2. Namas SIP. Sienos 30 neiporas, 5 cm mineraline vata. Stogas 40 knauf ecose.Sandarumas 0.9 ( A klase)

      Panaikinti
  9. Mums tai kažkaip nebuvo ir nėra minčių, kad galima nedėti rekuperatoriaus moderniame name. Patirtis su butu, kai pastoviai reikia varstyti langus, kad gauti šviežio oro, rodo, kad rekuperatorių tikrai turėsime!

    Man tik įdomu, ar žemės šilumokaitis galėtų iš esmės, ar dalinai spręsti drėgnumo problemą..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kądangi žemės šilumokaičio neturime, ne ką ir pakomentuosime :) keli blogeriai įsirenginėjo, manau bus artimiausiu metu atsiliepimai.

      Panaikinti
    2. Pas mus jau yra žemės šilumokaitis - kiek supratau tiek iš statytojo, tiek iš vėdinimo specialistų - jis drėgmės klausino nespręs. Bet tikėtina, kad jei pas jus bus A+ namas - gal neliks ir drėgnumo problemos. Bet vienas kolega blogeris į žemės šilumokaitį nuleido vandens šlangą, kuria esant reikalui drėkintų ŽŠ, o taip ir namą.

      Panaikinti
    3. Tas blogeris, kuris į ŽŠ atvedė vandens padavimą Vilius ir Vestina http://vvnamas.wordpress.com/

      Panaikinti
    4. Yra dar iš naujesnių blogerių kažkas. O negirdėjot, kaip sekasi vvnamas su ZS?

      Panaikinti
  10. Bendra kubatura tikriausia 400kubu, o ne 40?

    AtsakytiPanaikinti
  11. rekomenduoja ora ir 1.5 karto per valanda keisti, bet jei pakankami vamdziu diametrai, difuzoriai nera jokiu uraganu, jei jie yra - kazkur pataupyta

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. prisidursiu dar... vatos dembliai nekalti jei kazkieno kreivos rankos buna, meiles darbui reikia! tarkim kad ir pas jus ties alkumenis vata tikriausiai sugniuzdyta suspausta izolkes kilometrai? argi sunku issipjauti isklotines, suglunda graziausiai iki milimetru, jokiu plyseliu, niekas nerasoja niekas nepersalineja nieko nereikia spausti

      Panaikinti
    2. Galima ir 2 ir 3 kartus keisti. Bet ar verta? :)

      Panaikinti
    3. vata yra atgyvena, sanderiai su ja niekaip nepadarysi.

      Panaikinti
    4. mes pvz rekupa naudojam tik sildymo sezono metu t.y. 7 menesius. Pries sezona idedi naujus filtrus. sezono antroje puseje jau jaucia kad gaivaus oro truksta. Filtrai tikrai pasikishe buna. galima juos bandyt valyt (prasiurbt, nupust oro kompresorium), bet vis tiek nebus toks pralaidumas kaip nauju.

      Panaikinti
    5. Rekomenduoja kas? meistrai?
      Pagal STR ir higienos norma kaita 1 kart per valandą oro, toliau jau yra išmyslai. Galima kad ir 5 kart keist, bet kam tai ?

      Panaikinti
    6. optimali oro kokybė pasiekiama, kai į patalpą, kur žmonės būna nuolat paduodama po 36m³/h šviežio oro kiekvienam žmogui. Paskutinėje Statybų reglamento redakcijoje, kas liečia gyvenamųjų namų vėdinimo sistemų, įprasta higienos norma yra sumažinta iki ~18m³/h šviežio oro vienam žmogui Faktiškai, ~18m³/h yra vidurkis tarp optimalios oro kokybės normos higienos požiūriu ir minimalios fiziologinės normos (kai pradeda trukti deguonies o nuo per didelės CO2 koncenracijos po kurio laiko pradeda skaudėti galva). Šią, minimaliai leistiną, normą naudojama taupumo sumetimais.

      "vata yra atgyvena, sanderiai su ja niekaip nepadarysi." rasai bele rasyti...

      Panaikinti
    7. patirtis raso o neteorines zinios kaip tavo.

      Panaikinti
    8. Sakai teorines? Daugiau nei 10 meteliu praktika kalba, zinai liaudies isminti apie tokius praktikus?

      Panaikinti
  12. Reiktu ir pati rekupa apsiltint.
    Dregme dar kris kai ateis shalciai.

    Kas nors gal radot kur pigiau gauti filtrus arba tik filtravimo medziaga? Gamintojai per daug praso😆

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaune, neries krantine.

      Panaikinti
    2. Supratai Artūrai? Neries krantinė - vedi į Waze ir važiuoji. Esu užsikonspektavęs, kad ne originalius filtrus kai kas perka Ekofiltras. Bet pala - ar ne pats ir rašei apie juos?

      Panaikinti
    3. Neradom, bet ieškosim manau Kauna, kažkur Nemuno krantinėje :) o ji gana ilga kiek pamenu :)

      Panaikinti
    4. Is UAB Ekofiltras rudeni pirkau 8vnt F7 filtru su po 9.9eur(su nuolaidom), kas yra mazdaug 2x pigiau nei pas kitus

      Panaikinti
  13. Taip, ekofiltre pirkau, 6vnt uz 58€, gaunasi nepilni 10€ uz vieneta kas yra vis tiek daug.
    Pati filtravimo medziaga centus kainuoja. Galima ir paciam pasidaryti. Ekofiltro remelis is skardos, kuri galima N kartu panaudoti. t.y. pragrezei kniedes, istatei filtravimo medziaga, idejai kniedes.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. People Republic of China nebandėt ieškoti ?

      Panaikinti
    2. ieskojau bet neradau. gal ne tuos raktinius zodzius naudojau

      Panaikinti
  14. Matau naujasis C6 valdiklis rodo rekupo efektyvuma %. Idomu kiek jis sieks prie didesnio salcio nustacius vasaros rezyma (darbas su isjungtu tenu).
    Kiek dabar rodo % prie x esamo temperaturos?

    AtsakytiPanaikinti
  15. Tenas išjungas ir dabar, nustatytas eko režimas (teno blokavimas) naudingumą rodo 82% šiuo metu.

    AtsakytiPanaikinti
  16. O kokia oro temperatura tiekiama kai isungtas tenas? Kokia siuo metu rodoma salinama temperatura. Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šiandien kieme pas mus 8 laipsniai, tai duomenys gana įdomūs :) paduodamas 19 , šalinamas 22,5

      Panaikinti
    2. Tikrai įdomūs...smile. Galima sakyti puikūs. Praktiškai oras-oras šildymas gaunasi.

      Panaikinti
  17. O kur montavote pati c6 valdiklį, ar yra kokia rekomenduojama vieta name? Ar valdiklis ka nors matuoja patalpoje? Beje ar 1550 kaina cia su c6 valdikliu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Valdiklis koplekte su 10 ar 15 m. ilgio laidu, tad kur norite ir leidžia galimybės, ten ir montuojate, aišku patogiausiai ten, kur paprasčiau reguliuoti, mes montuosime tambūre greičiausiai, kol kas laikinai kabo garaže. Taip kaina viso komplekto.

      Panaikinti
  18. Gal galėtumėte pasidalinti montuotojo Evaldo kontaktais? Facebook'o neturiu. Tel. 869814213. Dėkoju.

    AtsakytiPanaikinti
  19. Matau yra valdikliai C6.1 ir C6.2. Gal supratot kuo jie skiriasi ir kuri pasirinkote? Aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai į tai nesigilinom, tad ir skirtumu neįvardinsime.

      Panaikinti
  20. Valdiklių skirtumus rasite nuorodoje apačioje. Pagrindinis skirtumas, kad 6.2 yra gamykliškai jau suprogramuotas. Na ir dizainas kiek skiriasi.

    http://www.komfovent.lt/su-komfovent-c6-jusu-namai-taps-ismaniaisias

    AtsakytiPanaikinti
  21. C6.2 neprogramuojamas, tik ON/OFF ir informacija esamu laiku. valdymas vykdomas per apps'a

    AtsakytiPanaikinti
  22. Sumažink vėdinimo intensyvumą, aišku ne per daug, ir padidės drėgmės kiekis namuose.

    AtsakytiPanaikinti
  23. Pas mus yra rekopueratorius. Klausimas kokiu galingumu per valandą laikote įrenginį įjungtą? Pas jus 145 kv. pas mus 200kv. Taip pat kuriose patalpose padarytas oro IŠtraukimas? Man kažkaip vistiek trūksta gaivaus oro.. jei nesunku info@adcentras.eu atsakymą irgi įmeskite ir kontaktus specialisto : )

    AtsakytiPanaikinti
  24. Sveiki. Klausimas: kaip sprendžiate gartraukio „problemą“? Vienas iš rekupų montuotojų teigė, jog įjungus gartraukį, būtina atverti langą...

    AtsakytiPanaikinti
  25. Sveiki, neturime jokių problemų su tuo, gartraukis išvestas į kaminą, tad ir poreikio kol kas nėra darinėti langus :)

    AtsakytiPanaikinti
  26. O rekupui daret drenaza ar jis nereikalingas rotaciniam?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, ne nieko nedarėme, jokio kondensato per metus naudojimo nepastebėjome net ir per didžiausius šalčius, pats rekupas beje nešildomam garaže, ortakiai apšiltinti 10 cm. polistirenu.

      Panaikinti
  27. Sveiki, niekas neturi bedu del sio rekupo? Nedreksta? Nesikondensuoja?

    AtsakytiPanaikinti
  28. Sveiki, absoliučiai jokių, bet ir prie didelių šalčių be papildomų oro sklendžių, nors ir stovi garaže.

    AtsakytiPanaikinti